BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin yurt dışındaki askeri varlığı 3 kıtada 12 ülkeye yükseldi----

Türkiye'nin yurt dışındaki askeri varlığı 3 kıtada 12 ülkeye yükseldi

Türkiye'nin yurt dışındaki askeri varlığı 3 kıtada 12 ülkeye yükseldi
02 Ocak 2020 - 18:15 www.finansgundem.com

Libya tezkeresinin Meclis'ten geçmesinin ardından, Türkiye'nin asker bulundurduğu ülke sayısı 12'ye çıkacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Talep gelmesi halinde Libya'ya asker gönderebiliriz" açıklamasının ardından Türkiye'den resmi olarak hava, kara ve deniz olmak üzere 3 alanda askeri destek talebinde bulunan Libya'ya TSK'nın asker göndermesini sağlayacak olan tezkere Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylamada 325 oyla kabul edildi.

Tezkerenin kabul edilmesinin ardından, halihazırda 11 ülkede askeri varlık gösteren Türk askerinin bulunduğu ülke sayısı 12'ye yükselecek.

TSK 3 kıtaya yayılmış durumda

Afganistan, Somali, Katar, Irak, Azerbaycan, Suriye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Arnavutluk, Lübnan, Bosna Hersek, Kosova gibi ülkelerde üs ve askeri varlığı olan Türkiye, Libya tezkeresinin de Meclis'te kabul edilmesinin ardından yurt dışındaki askeri varlığını 12 ülkeye yükseltecek. Böylece Türkiye; Asya, Afrika ve Avrupa ile birlikte 3 kıtaya yayılmış olacak.

Libya askeri yardım talep etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'ya asker gönderilmesi tartışmalarına dair, "Biz davet edildiğimiz yere gideriz, davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda bir davet olduğuna göre buna icabet ederiz" demesinin ardından Libya'dan resmi talep gelmişti. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti resmi olarak Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etmişti. Bu gelişmelerin ardından TBMM'de oylanan Libya tezkeresi 325 oyla kabul edildi.

Yurt dışındaki en büyük üs Somali'de

Afrika boynuzu olarak adlandırılan stratejik bölgedeki Somali'de Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük askeri üssü bulunuyor. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Somali'deki Türk üssünün açılışına katılmıştı.

Başkent Mogadişu'da Somali ordusunu eğitmek üzere Türkiye tarafından yapılan Somali Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezi Eylül 2017'de hizmete açılmıştı. Eğitim merkezleri Aralık ayında da ilk mezunlarını vermişti. Üste ilk etapta 200 Türk askeri görev yapmaya başladı.

Türkiye böylelikle, ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya'nın ardından Afrika'da askeri üsse sahip 5. ülke oldu.

KKTC'de 40 bin asker var

Kıbrıs'ta Türkiye'nin garantörlüğü nedeniyle ordu seviyesinde asker bulunuyor. Türkiye'nin bölgede yaklaşık 40 bin askeri aktif görev alıyor. Kıbrıs, Doğu Akdeniz'e hakim konumuyla en stratejik alanlardan bir tanesi.

Azerbaycan ile 10 yıldır birlikte çalışılıyor

Dost ülke Azerbaycan'da Türk askerleri Azeri askerlere eğitim vermekte. Hazar Denizi'ne kıyısı ile Kafkasya'da önemli bir konuma sahip olan ülke ile hem kardeşlik hem de dost ülke olarak ilişkilerimiz iyi derecede. Türk askeri Azerbaycan ile birlikte ortak tatbikat ve Azeri askerlerin eğitimi için 10 yıldır birlikte çalışma yürütüyor. Türkiye'nin bu ülkede yaklaşık 70 askeri bulunuyor.

Türkiye'nin en fazla askeri üssü Irak'ta

Türkiye'nin en fazla Irak'ta askeri üssü bulunuyor. Bu üslerin en büyüğü ise Başika Üssü. Başika'da da DEAŞ'a karşı savaşacak güçleri eğitmek için açılan kampta Türk askerleri görev yapıyor.

Kuzey Irak'ta Bamerni, Kanimasi ve Begova'da Türk askeri üsleri bulunmakta. Irak'taki üslerde yaklaşık olarak 2 bin 500 Türk askeri bulunuyor.

Suriye'de 5 bin asker var

Meşru müdafaa kapsamında Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatan Türkiye, Suriye'de geniş bir alanda halkın güvenliğini sağladı. Türkiye, DEAŞ'a karşı en güçlü mücadeleyi vermesine karşın müttefiklerinin yoğun baskılarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Fırat Kalkanı Harekatı ile birlikte El-Bab, Azez, Cerablus ve son olarak İblid'de Türk askerleri görev yapıyor. Büyük operasyonların çatışmaların yaşandığı Suriye'de yaklaşık 5 bin asker görev yapıyor.

Türkiye, sınır komşusu Suriye'de halen halkın güvenliğinin tesisi ve ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardım ve alt yapı çalışmaları yürütüyor.

Lübnan'da 100 Türk askeri görev yapıyor

Lübnan'da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında yaklaşık 100 Türk askeri görev yapıyor.

Arnavutluk'taki askeri üs, Adriyatik'deki tek askeri üs

Arnavutluk'ta 1997'de meydana gelen iç savaş ve karışıklık sonrasında tahrip olan tesislerin yeniden kurulması için Vlore kentindeki Adriyatik Denizi kıyısındaki Paşalimanı Deniz Üssü'ne yerleşen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetlerini aralıksız sürdürüyor. Üste 24 Türk askeri bulunuyor.

NATO Görev Kuvveti kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG "Sokullu Mehmet Paşa" ve TCG "Akçakoca" isimli gemiler Arnavutluk'un ikinci en büyük liman kenti Avlonya'ya bulunuyor.

Afganistan'da 2 bin Türk askeri var

Afganistan Kabil Çokuluslu Tugayı SEEBRIG de dahil olmak üzere Kabil'de Türk askerleri görev yapıyor. Türk askeri burada Afgan askerlerin eğitiminde büyük rol üstleniyor. Afganistan'da yaklaşık 2 bin asker görev yapıyor.

Kosova'da 400 Türk askeri var

Kosova'da, NATO-Sofa Anlaşması gereğince Türk askeri görev yapıyor. Kosova'da çeşitli bölgelerde yaklaşık 400 Türk askeri bulunuyor.

Türk askeri, Bosna Hersek'te 6 farklı noktada

Türk askeri, Bosna Hersek'te 6 farklı noktada, EUFOR bünyesinde barışı sağlama görevini kararlılıkla sürdürüyor. AB görevleri kapsamında ALTHEA Harekatı'nda (Bosna-Hersek) 239 personel var.

TSK, Katar'da ablukayı kırdı

Basra Körfezi'nin en kritik yerlerinden biri olan Katar'da 3 bin personellik Türk Üssü bulunuyor. Bu üste görev yapan Türk askerlerinin abluka krizinin ardından BAE'nin saray darbesini önlediği ortaya çıkmıştı. Katar'da şu an yaklaşık 300 Türk askeri görev yapıyor.

TBMM, Libya tezkeresini onayladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)