Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye sanayicinin rekabetçiliğini güçlendirmek ve ihracatçılara diğer ülkelerde pazar avantajı sağlamak amacıyla kapsamlı STA'lar imzalanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda halihazırda Türkiye'nin imzaladığı 23 serbest ticaret anlaşması (STA) yürürlükte bulunuyor. Ayrıca bazı ülkelerle STA'ların onay ve müzakere süreci devam ediyor.
Bunların yanı sıra İran, Azerbaycan, Özbekistan ve Pakistan ile belirli sektörlerde karşılıklı avantajlar sağlayan tercihli ticaret anlaşmaları (TTA) önemli katkılar sağlıyor.
Maldivler ile yeni bir TTA'nın yürürlüğe konulmasına ilişkin çalışmalar sürdürülüyor. Cezayir ile bu anlaşmanın imzalanmasına yönelik müzakerelere başlanması için görüşmeler devam ediyor.
Türkiye, dünyada en çok STA'sı bulunan ilk 10 ülke arasında yer alıyor.
Katar ile yatırım imkanlarının karşılıklı artırılması amaçlanıyor
Türkiye'nin Ukrayna, Katar, Lübnan ve Sudan ile yürüttüğü STA'ların iç onay süreçleri devam ediyor. Bu kapsamda Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 3 Şubat 2022'de imzalanan Türkiye-Ukrayna STA'sına ilişkin düzenlemenin bu ay başında Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yeni bir dönem başladı. Ukrayna Meclisinden geçmeyi bekleyen anlaşma, iç onay sürecinin tamamlanmasıyla yürürlüğe girecek.
Anlaşmayla Ukrayna menşeli tarım ve sanayi ürünlerinin önemli bir bölümünde büyük ölçüde serbestleşme sağlanması hedefleniyor.
Türkiye-Katar Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması (TEOA) ise 2018'de imzalandı. Katar ile nota teatisi (diplomatik yollardan yapılan resmi yazışma) devam eden anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle iki ülke hizmet ticaretinin serbestleştirilmesi, elektronik ticaret faaliyetinde bulunan hizmet sağlayıcılarının pazara giriş ve yatırım imkanlarının karşılıklı artırılması amaçlanıyor.
e-Ticaret alanında düzenlemeye yönelik işbirliğinin güçlendirilmesini de hedefleyen anlaşmayla Türk iş dünyasına mal ticaretinden telekomünikasyon hizmetlerinde kadar çeşitli alanlarda avantaj sağlanması bekleniyor.
Sudan'ın gümrük vergilerini kaldırması bekleniyor
Türkiye ile Lübnan arasındaki STA'nın yürürlüğe girmesi için Lübnan'ın iç onay sürecini tamamlaması bekleniyor. Anlaşmayla karşılıklı sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması hedefleniyor.
Türkiye-Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın ise Türkiye'deki iç onay süreçleri devam ediyor. Söz konusu anlaşmayla Sudan'ın mevcut gümrük vergilerini ilk aşamada yüzde 30'a indirmesi ve kademeli şekilde kaldırması bekleniyor. Ayrıca Türkiye'nin tarım ve sanayi ürünlerinin Sudan pazarına daha avantajlı giriş koşullarından yararlanması öngörülüyor.
Sudan'a yönelik kapasite geliştirme ve teknik destek konularını da kapsayan anlaşmanın, Türk yatırımlarının Sudan'a artarak devam etmesine katkı sağlaması bekleniyor. Anlaşmanın ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarması da hedefleniyor.
Ticaret hacminin artırılması hedefleniyor
Ülkenin ticaret politikası öncelikleri doğrultusunda söz konusu anlaşma ağlarının genişletilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Japonya, Endonezya ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile STA müzakereleri sürdürülüyor.
Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerine ilişkin teknik düzeydeki görüşmeler devam ediyor.
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Türkiye ziyareti kapsamında 2017'de Ankara'da başlatılan ve 4'üncü turu tamamlanan Türkiye-Endonezya Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (KEOA) müzakerelerinin, Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen 5'inci turuna devam edilebilmesi için de teknik görüşmeler yapılıyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ile bu yıl Ankara'da başlatılan ve ilk tur müzakereleri tamamlanan Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşması ile de Türkiye'nin mal ihracatının tarımdan teknoloji yoğun sanayi ürünlerine kadar birçok sektörde artması amaçlanıyor.
Tüm bu anlaşmaların ikili ticareti kolaylaştırarak güçlendirmesi, böylelikle ticaret hacmini artırmaya katkı sunması bekleniyor.
Ticaret Bakanlığı'ndan 'İhracat Akademisi' projesi
Dış ticaret açığı yüzde 42 azaldı
Ukrayna ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması onaylandı
Küresel ticarette toparlanma beklentisi
ŞİRKET SAHİPLERİ RESMİ KURUM YÖNETİCİLERİ ŞİRKET/KURUM SIRRI OLMASI GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLERİ BLOOMBERG TV SUNUCULARINA ANLATIYORLAR DA ANLATIYORLAR
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.