BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin en önemli sorunu genç işsizlik----

Türkiye'nin en önemli sorunu genç işsizlik

Türkiye'nin en önemli sorunu genç işsizlik
05 Temmuz 2020 - 10:40 www.finansgundem.com

Türkiye OECD içinde genç işsizlik oranı en yüksek 4’üncü ülke. Uzmanlar gençlerin de içinde yer alacağı yeni bir kalkınma programı hazırlanması gerektiğini, aksi takdirde bunun sosyal bunalıma dönüşeceği konusunda uyarıyor.

Türkiye'de istihdam yaratamayan büyüme yıllar itibarıyla işsizliği en önemli sorunlardan biri geline getirdi. Gençlerin işsizlik sorunu bütünüyle ümitsizliğe dönüştü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi işsizlik verilerine göre, Türkiye'de her 4 gençten 1'i işsiz.

15-24 yaş grubunda yüzde 25 seviyesinde olan genç işsizlik oranı, Türkiye'yi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en yüksek genç işsizliğe sahip dördüncü ülke konumuna taşıyor. Listenin ilk üçünde ise Yunanistan, İspanya ve İtalya yer alıyor. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk haberine göre, genç işsizlik probleminin ülkenin gerçek “beka” meselesi haline geldiğini ifade eden ekonomist Dr. Murat Kubilay hazırladığı politika notunda iş koşullarından ötürü umutlarını ve ülkeye olan inançlarını yitiren gençlerin “sosyal bir bunalımın” eşiğinde olduğuna dikkat çekti.

Gençlerin içinde yer alacağı; insan odaklı ve istihdam öncelikli yeni bir kalkınma programı hazırlanması gerektiğini ifade eden Kubilay, “Aksi takdirde Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik buhran sosyal bir bunalıma dönüşecek, gençlerin işsizlik sorunu bütünüyle ümitsizliğe bürünecektir” uyarısında bulundu.

5.6 MİLYON GENÇ BOŞLUKTA

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (İstanpol), Dr. Murat Kubilay'ın hazırladığı “Türkiye'de Genç İşsizliğine Yönelik Politika Önerileri” raporunu yayınladı. Raporda iktisadi büyümeye rağmen 2012 yılı sonrasında işsizliğin gittikçe artan bir problem haline geldiğine dikkat çeken Kubilay, toplumda “ev kızı” olarak ifade edilen ve işsiz sayılmayan genç kadınlar ile istatistiklerde “ücretsiz aile işçisi” olarak tanımlanan ve istihdamda sayılanlara rağmen Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında dördüncü sıraya yerleştiğini belirtti.

Raporda, 15-29 yaş arasındaki gençlerin 5.6 milyonunun (% 32) ne eğitimde ne de istihdamda yer aldığına, bu oranın genç kadınlarda yüzde 42.4'e kadar çıktığına dikkat çekildi.

Gençler KYK borç yükünü taşıyamıyor

Yurtiçinde 1 milyon 156 bin, yurtdışında öğrenim gören 30 bin genç Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) geri ödeme yükümlülüğü bulunan kredi alıyor. KYK borçlarını ödeyemeyenlerin sayısının 5 milyona, bu nedenle haciz edilmiş genç sayısının ise 280 bine ulaştığı tahmin ediliyor. KYK borçları ile gençlerin hayata sıfırın altında başladıklarına değinen Dr. Murat Kubilay, “Düşük ücret ve enflasyonla borçlar giderek artıyor. KYK yükü bütünüyle silinmelidir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)