BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin borç artışında tehlike sinyali----

Türkiye'nin borç artışında tehlike sinyali

Türkiye'nin borç artışında tehlike sinyali
27 Eylül 2017 - 07:55 www.finansgundem.com

Dünya yazarı Nevzat Saygılıoğlu, köşesinde Türkiye'nin kamu borçlarındaki artışa dikkat çekti. İşte Saygılıoğlu'nun o yazısı:

Şu gündem kargaşasında ekonomiden bahsetmek ne kadar mümkün?

Artık gündemler aylık, haftalık, günlük değil; saatlik değişim gösterince ekonomiyi öne çıkarmak nasıl olacak?

Dış politika ile ilgili tehlikeli sularda ilerleyen Türkiye’nin dış dünya ile ekonomik entegrasyonu sağlaması ve sürdürmesi imkan dahilinde mi? Hükümetin başı ile ilgili olarak siyasette yeni yakıştırmalar gündemde iken bu kişinin ağzından ekonomi ile ilgili mesajları nasıl algılanır?

Bu soruları istediğiniz kadar artırabilirsiniz.

Ama ekonomi ile ilgili gerçekleri de gizleyemezsiniz. Var olan bir şeyin gizlenmesi, o şeyin olmadığı anlamına gelmez; aynen masanın üstündeki kiri masanın altına gizlemek ve görünür olmaktan çıkarmak gibi.

Bu gerçeklerden birisi de Türkiye’nin kamu kesimine ait borçları… Türk Hazinesi’nin iç ve dış borçlarındaki gelişmeler oldukça hızlı ve bir o kadar da tehlikeli. Daha doğrusu borç tutarındaki ve yapısındaki değişim çok hızlı.

Dilerseniz borç tablosuna bir bakalım.

Türkiye’nin 2010 yılından 2016 sonuna kadar olan iç borç stokundaki değişmeler ile bu borçlara ilişkin bazı gelişmeler tabloda yer alıyor.

Bir sonraki tablo ise sadece 2017 yılına ait. Yani içinde bulunduğumuz yılın ilk 8 ayındaki gelişmeleri gösteriyor.

Şimdi gelin bu tabloları yorumlayalım;

• 2010 sonunda yaklaşık 353 milyar lira olan iç borç stoku 7 yılın sonunda (2016 sonu itibariyle) 469 milyar liraya yükselmiş.

• Yani borç stoku yüzde 33 artmış.

• 2017 yılında bu seyir daha da hızlanmış, 2016 yılının sonundaki borç stoku Ağustos 2017 sonu itibariyle 513 milyar lirayı aşmış.

•Yani 8 ayda iç borç stoku yüzde 9.5 onanında yükselmiş.

• Özellikle içinde bulunduğumuz yılda iç borç stokundaki hızlı artış bozulmanın işaretidir. Bu konjonktürde söz konusu bozulmanın hızlanarak devam edeceğini söylemek kehanet sayılmaz.

• Bu noktada borçların GSYİH’ya oranı hatırlatılabilir. Ancak; bu durum büyümenin kaynağının ağırlıklı olarak borçlanmaya dayalı olduğu gerçeğini de değiştirmez.

• Söz konusu iç borçlanma faizleri 2010 yılında yüzde 8.5 dolayında iken 2016 sonunda iki haneli hale gelmiş.

• Özellikle 2017 yılında iç borç faizleri tüm aylar itibariyle artmaya devam etmiş ve yüzde 11’e dayanmış.

• İç borç vadesinde bir bozulmanın olduğunu söylemek zor. Zira faizlerin artışı vadeye etki yapmamış.

• Gelelim iç borçları çevirme oranına… 2010-2016 döneminde her 100 liralık iç borç ödemek için 81 lira ile 90 lira arasında yeni borçlanma yapılmış. Dolayısıyla borçların kalan kısmı bütçe tasarrufl arıyla yani faiz dışı fazla ile finanse edilmiş.

• Ancak 2017 yılına gelince sıkıntı artmaya devam etmiş. Bu yılın ocak ayında 100 liralık borcu ödemek için 103.5 lira borçlanma yapılmış. Ağustos ayında ise 100 lira borç ödemeye karşılık 169 lira borçlanma olmuş. Yani iç borç çevirme oranı bozulmuş.

Bu durumda 2018 bütçesi hazırlanırken; açığın finansmanında borçlanmaya yüklenme olacak ve dolayısıyla borçlanma yapısı da hızla bozulmaya devam edecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K227 Eylül 2017 15:01

    ÖYLE BİR KRİZ GELECEKKİ KAVURACAK........AMA TEMENNIM KRIZDE OLMASIN KIMSELERDE ZARAR GÖRMESİN.........AMA DEVLET ELİYLE VATANDAŞDA BU KADAR SYULMAMALI.............

  • net27 Eylül 2017 11:02

    Bu AKP devleti batırmak için elinden geleni yapıyor.

  • BİŞEY OLMAZ 27 Eylül 2017 10:44

    Gaziantep ve Mersin’de Barzani desteğiyle onlarca fabrika kuruldu. Gıda, inşaat, tarım, lojistik ve akaryakıt alanında 400’den fazla firma doğrudan KAYNAK:BORSA GÜNDEM Barzani sermayesiyle hayata geçti. Gaziantep’te ise aynı kapsamda faaliyet gösteren işletme sayısı 250’den fazla. Organize sanayi ve serbest bölgelerde kurulan ve Barzani kontrolünde ticaret yapan firmalar, devlet teşviklerinden yararlanma konusunda da ön sırada.YANLIZ BURADA BİR EKSİKLİĞİ BEN TAMAMLAYAYIM BARZANİNİN ÖZELLİKLE İSTANBULDA HATRI SAYILIR GAYRİMENKUL BİRİKİMİ VAR VE BUNLARDAN DEVLETİN HABERİ VAR HALKIN HABERİ İSE YOK.HERGÜN 50 GARİMENKÜL YABANCILARA SATILMAKTA

  • ea27 Eylül 2017 09:39

    Adım adım iyi kalemler kötüye dönüyor, o iyi kalemler nedeniyle şimdiye kadar dayandı belki ama hepsi birden kötüye dönecek, asıl kırılma yabancı/dış finansman kesintisinde olacak, 9-10 şiddetinde, zamanlaması siyasi gelişmelere bağlı, bazı sendikasyon yenilemeleri birden duracak

  • Gkmn27 Eylül 2017 08:55

    Tablo korkutucu

  • turan 27 Eylül 2017 08:13

    satacak bir kit kalmadı sıra geldi neyi satmaya unakıtan diyordu hani babalar gibi satarım diye unutma millet bunları