BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürkiye’den sonra Rusya da kredileri sınırlandırıyor----

Türkiye’den sonra Rusya da kredileri sınırlandırıyor

Türkiye’den sonra Rusya da kredileri sınırlandırıyor
18 Eylül 2021 - 09:44 www.finansgundem.com

BDDK’nın kredilere sınırlama getirmesi kararının ardından Rusya Merkez Bankası da tüketici kredileriyle ilgili yeni tedbirler almaya hazırlanıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 50 bin lira üzerindeki tüketici kredilerinde vade sayısını 24 ay ile sınırlandırdı. BDDK’nın kararından hemen sonra benzer bir düzenleme sinyali Riusya’dan geldi. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkede aşırı ısınan tüketici kredisi piyasasındaki mevcut durumun Merkez Bankası’nın belirli kredilerin verilmesine ilişkin doğrudan yasaklara hızla geçmesini gerektireceğini söyledi.

“Merkez Bankası, gerekli yetkileri aldıktan sonra bu önlemleri derhal onaylayacaktır” diyen Nabiullina, Devlet Dumasına Merkez Bankası’nın tüketici kredilerine müdahale araçlarını genişleten bir yasa tasarısının sunulduğunu, ancak hükümetle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle henüz kabul edilmediğini belirtti.

KREDİ RAKAMI KORKUTUYOR
Bankalar tarafından verilen tüketici kredileri hacimlerinin kendilerini tedirgin ettiğini vurgulayan Merkez Bankası Başkanı, “Şu ana kadar hükümetteki meslektaşlarımızı maalesef ikna edemedik. Bazı endişeler var. Ancak bize göre yasanın elbette daha hızlı kabul edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Nabiullina, ilk fırsatta Ruslara kredi verilmesini sınırlamaya başlayacaklarını belirttiği açıklamasında, şu an bu yasa tasarısının Devlet Duması‘nda onay beklediğini sözlerine ekledi.

Merkez Bankası’nın ülkedeki bankalar tarafından verilen tüketici kredilerini sınırlayacak yasa tasarısı Devlet Duması tarafından onaylanırsa, bankaların ve mikrofinans şirketlerinin belirli türde kredileri belirlenen oranın üzerinde vermesi Merkez Bankası tarafından yasaklanacak.

Kısıtlı kredilerin azami payı ve bu tür kredilerin türleri Merkez Bankası Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek olan ve 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmesi gereken eni yasa tasarısının Duma’nın birinci oturumunda geçmediğini hatırlatan Nabiullina, aynı zamanda mevduat faiz oranlarının yakın zamanda enflasyon oranını aşacağını belirtirken, bu durumun şu anda piyasada mevduattan diğer enstrümanlara kaynak akışı eğilimini yavaşlatacağını da ekledi.

Devlet Duması Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, Merkez Bankası tarafından teklif edilen yeni yasa tasarısının bu sonbaharda ikinci ve üçüncü oturumda geçeceğini belirterek, “Bu değişiklik, bankaların vatandaşları umursamadan tüketici kredisi verme sorumsuzluğuna bir son verecek” ifadelerini kullandı.

Kredilerde vade kısaldı

Merkez’den reeskont kredilerinde değişiklik!

Krediler ve mevduat artış gösterdi

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)