BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'den o ülkeye nota!----

Türkiye'den o ülkeye nota!

Türkiye'den o ülkeye nota!
15 Eylül 2015 - 15:50 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Tayland'ın başkenti Bangkok'taki bombalı saldırının baş şüphelisinin Türkiye'ye kaçtığı" yönündeki iddialarına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Bilgiç, "Tayland makamlarından resmen bu konuya ilişkin bir isim ve bilgi almadık. Bu sabah büyükelçimiz Tayland Dışişleri Bakanlığına giderek bu ifadelerin doğru olup olmadığını sorgulayan bir notayı Tayland makamlarına iletti. Biz de gerekli tahkikatı yapıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, haftalık basın toplantısına terör saldırılarını kınayarak ve şehitler için başsağlığı dileyerek başladı.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun gelecek dönemki programlarıyla ilgili bilgi veren Bilgiç, yarın Azerbaycan'a gidecek Dışişleri Bakanı'nın Azerbaycanlı mevkidaşı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini belirtti. Bilgiç, iki ülke arasındaki ilişkilerin her yönüyle mükemmel seviyede olduğunu vurguladı.

Sözcü Bilgiç, Bakan Sinirlioğlu'nun çarşamba günü de Rusya'nın Soçi kentine resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve ziyaret vesilesiyle ikili ve bölgesel konuların ele alınacağını ifade etti. Bilgiç, Feridun gelecek hafta da New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılacağını dile getirdi.
      
Gündemdeki konuları da değerlendiren Bilgiç, Mekke'de yaşanan vinç kazasında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

TAYLAND MAKAMLARINA NOTA
      

Tayland makamlarının bombalı saldırının şüphelilerinden birinin Türkiye'ye kaçtığına ilişkin açıklamalarının bazı basın organlarında yer aldığının hatırlatılması üzerine Bilgiç, "Tayland makamlarından resmen bu konuya ilişkin bir isim ve bilgi almadık. Bu sabah büyükelçimiz Tayland Dışişleri Bakanlığına giderek bu ifadelerin doğru olup olmadığını sorgulayan bir notayı Tayland makamlarına iletti. Biz de gerekli tahkikatı yapıyoruz" dedi.
      
Aslolanın Tayland makamlarının Türk makamlarına resmen bu kişiye ilişkin bilgileri iletmesi olduğunu belirten Bilgiç, bilgiler iletildikten sonra gerekli soruşturmanın yapılabileceğine işaret etti. Bilgiç, "Ankara'daki Tayland Büyükelçisi'yle de konuya ilişkin temas halindeyiz. Basın haberlerinden hareketle bu kişinin Türkiye'ye girip çıktığına ilişkin bir şey söyleyemiyorum" ifadelerini kullandı.
      
YASADIŞI GÖÇ KÜRÜSEL BİR SORUN
     
Sözcü Tanju Bilgiç, yasadışı göç konusuna ilişkin bir soruyu şu şekilde yanıtladı:
     
"Türkiye istikrarsız bir coğrafyada yer alıyor. Hem ekonomik hem de siyasi nedenler yüzünden göç konusunda Türkiye transit ve hedef ülke konumunda. Bu da ülkemizi ciddi sınamalarla karşı karşıya bırakıyor. Yılbaşından bu yana sahil güvenlik komutanlığı birimlerince 53 binden fazla yasadışı göçmen denizden kurtarılmış, 103'e yakın göçmen kaçakçısı da yakalanmış. Bu rakam son 5 yılın toplamından da fazladır. Güvenlik komutanlığımızın bu çalışmaları aylık 5 milyon avroya mal oluyor.
     
Türkiye, 2 milyondan fazla Suriye ve Iraklı'yı misafir ediyor ama ülkemizin nüfusu 77 milyon. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı yaklaşık 570 milyon nüfusa sahip ve oradaki Suriyeli sayısı 500 binler civarında. Bu yasadışı göç küresel bir sorun. Geçici çözümler yerine kapsamlı çözümler verilmeli. Bunun çözümü hem külfet paylaşımı hem de sorunların siyasi bir şekilde yerinde çözümlenmesi. Aksi takdirde bu göçün önüne geçmek mümkün değil."
     
ÖNEMLİ OLAN RUSYA'YLA SAMİMİ BİR DİYALOG İÇİNDE OLMAK
     
Gazetecilerin Rusya'nın Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin Türkiye'nin değerlendirmesinin ne olduğunu sorması üzerine Bilgiç, Türkiye ile Rusya arasında çok yönlü ilişkilerin bulunduğunu ve Bakan Sinirlioğlu'nun Rusya ziyaretinin siyasi istişare mekanizmasının bir parçası olduğunu dile getirdi.
     
Suriye'de eli kanlı rejime yapılacak her türlü desteğin insan kaybının daha da artacağına sebebiyet vereceğini kaydeden Bilgiç, "Ziyarette sadece ikili ilişkiler değil, Suriye ve Ukrayna gibi konular da gündeme gelecektir. Önemli olan Rusya ile her konuda samimi diyalog içinde olmak" dedi.
     
Tanju Bilgiç, başka bir soru üzerine, eğit donat sürecinin devam ettiğini ve 2. grubun eğitiminin verildiğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)