BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivTürkiye’den motorlu ve elektrikli araç üretimine 2,91 milyar dolar yatırım----

Türkiye’den motorlu ve elektrikli araç üretimine 2,91 milyar dolar yatırım

Türkiye’den motorlu ve elektrikli araç üretimine 2,91 milyar dolar yatırım
04 Kasım 2021 - 16:21 www.finansgundem.com

Türkiye, 2023 yılına kadar 2,91 milyar dolar ile en çok motorlu ve elektrikli araç üretimine yatırım yapacak.

Takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TİAD), Oxford Economics, IHS Markit raporlarını ve TÜİK verilerini kaynak alarak hazırladığı, sektörlerin yatırım öngörüleri analizi, sanayinin yatırım geleceğine ışık tutuyor. Analize göre; Türkiye’de 2023 yılına kadar imalat sanayisinde 2,91 milyar dolar ile en çok yatırım yapılması beklenen sektörün motorlu-elektrikli araç üretimi olacağı tahmin edilirken yatırımlardan en az payı 230 milyon dolar ile taşıma ekipmanlarının alması bekleniyor. TİAD Başkanı Fatih Varlık, sanayide dengeli büyüme, yatırımcı iştahının canlı tutulması için tüm sektörlere aynı oranda yatırım yapılması ve yatırımların desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), imalat sanayisi sektörlerinin Türkiye’deki 2023 yatırım öngörülerini paylaştı. İmalat sanayi sektörlerinde 2023 yılına kadar 2,91 milyar dolar ile en çok yatırım yapılması beklenen sektör motorlu/elektrikli araç üretimi olacağı tahmin edilirken onu, 1,42 milyar dolar ile metal eşya üretim sektörü, 1,22 milyar dolar ile hassas ve optik ekipman sektörünün takip edeceği düşünülüyor. Yatırımlardan en az payı 230 milyon dolar ile taşıma ekipmanlarının alması bekleniyor. Otomotivde beklenilen yatırımların özellikle elektrikli ve hibrit araçlar özelinde ürüne hatta seri üretime dönüşmesi halinde hem ihracat miktarımız artacak hem de yerli araç kullanımının artmasıyla ülkemizden döviz çıkışının önüne geçilecektir. Otomotiv, havacılık ve savunma sanayindeki gelişim beraberinde hassas ve optik ekipman sektörünü de büyütecek. Bu sektörün desteklenmesi ile otomotiv alanında çevre algılama sensörleri, havacılık ve savunma sanayinde hassas hedefleme ve algılama sistemlerinin gelişimi ve yerlileştirilme çalışmaları da hız kazanacaktır.

Sektörün 2023 yılında yüzde 39,5 büyümesi bekleniyor
Analiz ayrıca Türkiye takım tezgahları kullanımının (yurt içi satış) 2021 yılının sonuna kadar 1,36, 2022 yılında 1,51, 2023 yılında ise 1,73 milyar dolar olacağı öngörüsünü ortaya koydu. Yatırımlarla birlikte Türkiye takım tezgahları sektörünün 2020 yılına oranla 2022 yılında yüzde 21,8, 2023 yılında ise yüzde 39,5’lik yatırım artışı öngörüyor. Geleceğin kritik sektörleri arasında yer alacak havacılık sektörüne de 2023 yılında 860 milyon dolarlık yatırım yapılması bekleniyor.

Sanayinin ekosistem olduğu unutulmamalı
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Yerel ve uluslararası kaynakları baz alarak yaptığımız analizler, sektörümüzün geleceği ve yatırım anlamında yönelmemiz gereken alanlarla ilgili önemli veriler sağlıyor. Bu veriler ışığında yapacağımız doğru planlama ve yatırımlarla takım tezgahları sektörünün yanı sıra Türkiye sanayisinin lokomotifi olan diğer sektörlerin de gelişimini sürdürülebilir hale getirebiliriz. Sanayinin teknoloji, imalat sanayi, yan sanayi ve ara ekipman üreticileriyle bir ekosistem olduğunu unutmamalıyız. Alt sektörlerde yaşanacak gelişmelerin doğrudan ana sanayiye yansıyacağı bilinciyle de yatırımları tüm sektörlere doğru oranda yaymalıyız. Böylece sanayide dengeli büyüme ve sürdürülebilirlik yakalanabilir. Aynı şekilde destek ve teşvik paketleri de aynı mantıkla tüm sektörlere fayda sağlayacak ve üretim artırılacak şekilde açıklanmalı. Böylece yatırımcının iştahı da her zaman canlı tutulabilir” açıklamalarında bulundu.

Avrasya Kalkınma Bankası'ndan 1,2 milyar dolarlık yatırım planı

 

Yatırımcıları sarsan 57 milyon dolarlık aktarım!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)