BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiTürkiye'den Gürcistan'a ucuz telefon akını!----

Türkiye'den Gürcistan'a ucuz telefon akını!

Türkiye'den Gürcistan'a ucuz telefon akını!
28 Kasım 2022 - 11:16 www.finansgundem.com

Türkiye'de 30 ile 40 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışı yapılan yeni iPhone modelleri, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Telefonların vergiden kaynaklı yaklaşık 15 bin lira daha ucuz olması nedeniyle alıcılar rotayı Gürcistan Batum'a çevirdi.


Türkiye'de iPhone marka telefonlar yüzde 50 ÖTV, yüzde 18 KDV ve diğer vergilerle birlikte dudak uçuklatan fiyatlara ulaşıyor. Ülkemizde Eylül ayında satışına başlanan iPhone 14, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max fiyatları vergilerle birlikte 35 bin liradan başlıyor, modeline ve hafıza büyüklüğüne göre 64 bin liraya kadar çıkıyor.

Yurt dışında iPhone marka telefonlar ülkemize göre yaklaşık 15-20 bin lira daha ucuz fiyata satılıyor.

VATANDAŞLAR BATUM'A AKIN EDİYOR

Sözcü'den Elif Çavuş'un haberine göre; Hal böyle olunca ucuz iPhone telefona ulaşmak isteyen vatandaşlar, Gürcistan'ın Batum şehrine akın etmeye başladı. Türkiye'nin dört bir tarafından günübirlik Gürcistan'a giden vatandaşlar, neredeyse yarı yarıya fiyat farkı ile iPhone telefonlara ulaşabiliyor. Kimi vatandaşlar ucuz telefon edinirken, kimileri de Batum'dan aldıkları telefonları Türkiye'de telefon mağazalarında üzerine koydukları fiyat farkı ile satışa çıkararak işin ticaretini yapıyor.

SARP SINIR KAPISI'NDA UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Yurt dışından Türkiye'ye getirilen telefonları bayilerden fiyat farkı ile satın alan vatandaşlar, Sarp Sınır Kapısı'ndan giriş çıkış yaparak telefonları üzerlerine kaydettirme yoluna başvururken, Gürcistan'dan telefon alan vatandaşlar, dönüş yolunda Sarp Sınır Kapısı'nda tax free (vergi iadesi) için uzun kuyruklar oluşturuyor.

İş bununla da bitmiyor. Vatandaşların Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında telefon kullanıma açılabiliyor.

2022 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti ise 2732 TL'ye çıkarıldı. IMEI ücretlerinin Ocak ayından itibaren arttırılacağı ifade ediliyor.

TURİZM FİRMASI İŞİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Trabzon’da faaliyet gösteren bir turizm firması da işi fırsata çevirdi. “Gürcistan teknoloji turu” adı altında tanıtımlar yapan turizm firması, “Son zamanlarda Türkiye'de yükselen telefon fiyatları ve IMEI uzatmanın sona ermesi nedeniyle Gürcistan uygun telefon fiyatları ve vergi iadesi imkânı ile teknoloji tutkunları için cazip bir seyahat noktası haline gelmiştir” ifadelerini kullanıyor.

Firmanın Gürcistan turu reklamlarında iPhone görseliyle birlikte, “Batum’u gez, 5 yıldızlı otelde konakla, 20 bin TL’nin üzerinde para kazan” ifadeleri yer alıyor.

Brezilya'da devlet iPhone'lara el koydu!

 

Foxconn, iPhone fabrika işçilerinden özür diledi

 

Fiyat farkı açılınca iPhone turizmi patladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)