BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'den Çin ile finans bağlantısı----

Türkiye'den Çin ile finans bağlantısı

Türkiye'den Çin ile finans bağlantısı
31 Aralık 2015 - 06:58 www.finansgundem.com

Uzakdoğu’ya açılan ‘orta koridor’daki etkisini kaybetmek istemeyen Türkiye 2.6 milyar $ sermaye koyup Asya Altyapı Yatırım Bankası hissedarı oluyor

Türkiye, dünyanın 2. büyük ekonomisi Çin ile finans bağlantısı oluşturacak. Küresel ekonomide etkisini kuvvetlendirmeyi hedefleyen Çin’in girişimiyle kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın 11. büyük hissedarı Türkiye olacak. 

Bahar Atakan'ın Milliyet'teki haberine göre Amerika’nın katılmadığı ve bazı analistlerin IMF ve Dünya Bankası’na bir meydan okuma olarak gördüğü Çin merkezli banka, 2016’da faaliyete geçecek. Türkiye’den Uzak Doğu’ya açılan üç ulaşım koridorundan biri olan, “orta koridordaki” etkisini kaybetmek istemeyen Türkiye, modern İpek Yolu olarak adlandırılan Çin’in başlattığı, “Bir Kuşak Bir Yol Projesi”ne de destek verecek. 
Bankanın sağlayacağı finansmanla Türkiye’de enerji, ulaştırma, sağlık ve eğitim sektörleri başta olmak üzere geniş çaplı çok sayıda altyapı projesi orta ve uzun vadede hayata geçirilecek. Asya bölgesinde kalkınmayı desteklemek, bölgesel işbirliğini teşvik etme amacındaki bankanın merkezi Pekin’de olacak. Türkiye’nin, 2.6 milyar dolar sermaye taahhüdü ve yüzde 2.52’lik oy gücü olacak. Türkiye’nin banka yönetiminde temsil hakkı kazanabilmesi için bir tasarının 15 Ocak 2016’ya kadar Meclis’te yasalaşması gerekiyor.

Asya’da proje desteği

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, 29 Haziran 2015’te düzenlenen banka kuruluşu anlaşma imza töreninde Türkiye’nin 56 üye ülkeyle kuruluş anlaşmasını imzaladığını belirterek, 16 - 18 Ocak 2016’da Pekin’de düzenlenecek bankanın yıllık başlangıç toplantısından önce tasarının yasalaşması gerektiğine dikkati çekti. 
Aydın, “Bankadan hem altyapı projelerimizin finansmanı konusunda hem de Asya bölgesinde bu Banka finansmanıyla yürütülecek projelerde ülkemiz firmalarının aktif rol alması bakımından faydalanılması hedeflenmektedir” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)