BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'de Rus demir çelik ürünlerine ek vergi yok----

Türkiye'de Rus demir çelik ürünlerine ek vergi yok

Türkiye'de Rus demir çelik ürünlerine ek vergi yok
09 Mayıs 2019 - 09:41 www.finansgundem.com

Türkiye, Rusya’dan ithal edilen çelik ürünleri için ek vergi uygulamama kararı aldı. Türkiye’de 2017'de ithal edilen 15 milyon ton çelik mamulü ile ilgili geçen sene soruşturma başlatılmıştı.

Kommersant gazetesinin haberinde, “Türkiye’de devletin 2018 yılında başlattığı soruşturma, Rusya’dan yapılan çelik ithalatının Türk üreticiler için zarara yol açmadığını gösterdi” denildi.   

Gazeteye konuşan Rus çelik üreticilerinin, Türkiye’de bu konuda açılan soruşturmanın olağan bir durum olduğunu, iki ülke liderleri Putin ile Erdoğan’ın Moskova’da bir araya geldiği son zirvede de konunun gündeme getirildiğini söyledikleri aktarıldı.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, “Türk tarafı çelik ürünlerinin ithalatında ciddi bir artış ve Türk üreticiler için önemli bir zarar ve tehdit olduğunu tespit etmedi” açıklamasını yaptı.

Rus Bakan, Türkiye’nin ek vergi uygulamama kararının, Rusya’nın Türkiye’ye 1,5 milyar doların üzerinde çelik ürünleri ihracatı yapmayı sürdürebileceği anlamına geldiğini belirtti.

Rusya, Türkiye’nin en büyük metalüji ürünleri tedarikçisi durumunda. Rusya’nın çelik ihracatında Türkiye’nin payı yüzde 30’un üzerinde.
 
Geçen yılın haziran ayı sonunda konu şu haberle TürkRus.Com'da yer almıştı:

"Türkiye'nin Rusya çeliğine yönelik başlattığı yeni soruşturma Rusya basınında yankı buldu. Türkiye 2017'de ithal edilen 15 milyon ton çelik mamulü ile ilgili soruşturma başlattı. Söz konusu ithalatın 8,4 milyon tonluk kısmı Rusya'dan.

Kommersant gazetesi Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden ithal edilen çeliği soruşturma kapsamı dışında bırakmasının "manidar olduğunu" yazdı. Resmi Gazete'de yayımlanan belge ekinde soruşturma konusu ürünler yassı mamuler, çubuklar, teller, profiller, demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri, boru ve içi boş profiller ve paslanmaz çelikler olarak sıralandı.

Soruşturma sonunda ithalat nedeniyle yerli üreticilerin zarara uğradığı tespit edilmesi durumunda Türkiye'nin söz konusu mamullerin ithaline ek gümrük vergisi koyma hakkı var. Rusya'nın Türkiye'de sattığı çelik mamullerinin yaklaşık yarısı ham ya da hurda demirden oluşuyor.

Bu ithalat ise soruşturma kapsamı dışında. Kommersant'ın ulaştığı Rusya'nın en büyük demir çelik üreticileri NLMK ve MMK kombinalarının temsilcileri araştırmaya yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemekle yetindi." (turkrus.com)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)