BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürkiye'de kartlı ödemeler yaygınlaşıyor----

Türkiye'de kartlı ödemeler yaygınlaşıyor

Türkiye'de kartlı ödemeler yaygınlaşıyor
28 Eylül 2021 - 10:42 www.finansgundem.com

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre ağustos ayında kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %51 artışla 154 milyar TL'ye ulaştı

Bankalararası Kart Merkezi, ağustos ayı verilerini açıkladı. BKM'nin  verilerine göre, ağustos ayında kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 51 artışla 154 milyar TL'ye ulaştı. En fazla  kartlı ödeme artışı turizm sektörlerini oluşturan havayolları, seyahat  acenteleri ve konaklamada gerçekleşti. Ticari kredi kartları  ödemelerin vazgeçilmez bir aracı olmaya devam ederken, her 3 TL kredi  kartı ödemesinin 1 TL'si ticari kartlarla gerçekleşti.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre ağustos  sonu itibarıyla Türkiye'de 81,1 milyon adet kredi kartı, 143,7 milyon  adet banka kartı ve 52 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor. 2020  yılının ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 12'lik, banka kartı adedinde yüzde 3'lük, ön ödemeli kart adedinde ise  yüzde 43'lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 11 oranında artış göstererek 276,8 milyon adede  ulaştı.
 
Ağustos ayında 154 milyar TL tutarında kartlı ödeme yapıldı

Ağustos ayında kredi kartları, Banka kartları ve ön ödemeli kartlar  ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre  yüzde 51 artarak 153,6 milyar TL oldu. Ağustos ayındaki kartlı ödeme  tutarının 125 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken, 26,3 milyar TL'sinde banka kartları, 2,3 milyar TL'sinde ise ön ödemeli kartlar  kullanıldı. Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre  büyüme oranı yüzde 49, banka kartı ile ödemelerde yüzde 55 olurken, ön  ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 178 olarak  gerçekleşti.
 
Her 3 TL kredi kartı ödemesinin 1 TL'si ticari kartlarla gerçekleşiyor

Son yıllarda önemi hızla artan ve ticari hayatta çek-senet gibi  geleneksel ödeme araçlarının yerini alan ticari kredi kartları ile  ödemeler hızlı büyümesini sürdürüyor. İşyeri sahiplerine ödemelerde  büyük kolaylık sağlayan ticari kredi kartı adedi ağustos ayı  itibarıyla 7,3 milyona ulaştı. Ağustos ayında ticari kredi kartlarıyla  yapılan ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 artarak 37,7 milyar TL oldu. Ticari kredi kartları ile yapılan ödemelerin  toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı da geçen yıla göre artarak  yüzde 30'a ulaştı ve her 3 TL kredi kartı ödemesinin 1 TL'si ticari  kredi kartlarıyla gerçekleşti.
 
Kartlı ödemelerin en hızlı büyüdüğü sektör havayolları oldu

Kartlı ödemelerde, 2021 yılının ağustos ayında geçen yılın aynı  dönemine göre en fazla artışın hangi sektörlerde gerçekleştiği detaylı  incelendiğinde, “havayolları”nın yüzde 126 ile en fazla artış  gerçekleşen sektör olduğu görüldü. “Seyahat acenteleri” yüzde 114 ve  “konaklama” ise yüzde 107 büyüme ile en fazla artış görülen ilk üç  sektör arasında yer aldı. Bu üç önemli sektörün geçen yılın aynı  dönemine göre 2 kattan fazla büyümesi, 2021 yılı yaz döneminin turizm  olarak daha iyi bir yıl olduğuna işaret etti. “Giyim” sektörü yüzde 81  ve “yemek” sektörü yüzde 80 büyüme ile ağustos ayında kartlı  ödemelerde en fazla artış görülen diğer sektörler arasında yer aldı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)