BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa“Türkiye’de faizlerin düşmesi gerekli”----

“Türkiye’de faizlerin düşmesi gerekli”

“Türkiye’de faizlerin düşmesi gerekli”
21 Nisan 2016 - 17:02 www.finansgundem.com

Ali Serim: Büyüme, cari denge ve enflasyondaki iyileşme yatırımcının yüzünü güldürüyor.

Türkiye ve dünyadaki ekonomik dengeler ile ilgili analizlerde bulunan Strateji ve Finans Uzmanı Ali Serim, “Bu ay itibarıyla dünyaya hızlıca bir bakacak olursak Türkiye’yi rahatsız edebilecek jeopolitik riskler devam ediyor. Rusya için düşük petrol fiyatları en büyük risk ve Brezilya da aynı dertten muzdarip” dedi. Ali Serim sözlerine şöyle devam etti:
 “Euro Bölgesi’nde genişleme yeterli olmadı ve negatif faize geçildi. Yunanistan’da işler pek yolunda gitmiyor gibi. Yakın zamanda tekrar Yunanistan krizini konuşabiliriz. Bu çok önemli bir gelişme! Aynı şekilde Japonya da negatif trenine katıldı. İngiltere’nin Haziran’da yapacağı referandum Avrupa Birliği’nin ömrünü belirleyecek. Önemli finansal kurumların yaptığı örtüşen açıklamalara göre Çin’de ise büyüme dinamikleri imalat ve yatırımlardan, hizmet ve iç talebe kayarken gözlenen inişin sertleşmesi en önemli risk oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Merkez Bankasını daha güvercin olmaya zorlayan küresel riskler ve doların değeri takip edilmesi gereken konular olarak öne çıkarken Hindistan’ın iyi performansı hayli dikkat çekici.”

“TÜRKİYE’DE KONJONKTÜREL RİSKLERE KARŞIN TEMEL GÖSTERGELER İYİ DURUMDA”

“Faiz özelinde baktığımızda aşağı yönde trendin yeni dengeler oluşturduğunu görüyoruz. Euro Bölgesi -%0.3 olan negatif faiz beklenen etkiyi henüz yapmayınca negatif faizin daha da aşağı çekilmesi gündemde. Negatif faiz trendini başlatan İsveç Merkez Bankası, -%0.5 ile en yüksek negatif Faiz veren konumunda. Japonya -%0.1 negatif faize geçmesine rağmen halen istenen sonuçların alınamaması Merkez Bankasının yeni indirimler yapacağını düşündürtüyor. Şu anda Kanada’da faiz %0,5. Konuşulanlara göre 2016’da negatif faiz uygulamasına geçtiğini göreceğiz. ABD Merkez Bankası için 2016’da faiz artırımı yapmayacak diyenler %50’ye yükseldi. Tam bu noktada hatırlatmak isterim ki geçtiğimiz ay, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, dünya ekonomisinin eksi faizler olmadan daha kötü durumda olacağını, Avrupa ve Japonya'da eksi faizlerin küresel büyümeyi ve enflasyonu desteklediğini, finans sektörünün yeni iş modelleri uygulaması gerekebileceğini belirtmişti. Ben de bu bakış açısını doğru buluyorum.”
Türkiye özelinde değerlendirme yapacak olursak konjonktürel risklere karşın temel göstergeler iyi durumda. Büyüme, cari denge ve enflasyondaki iyileşme eğilimi yatırımcıların yüzünü güldürüyor.

“DOLAR HAZİRAN’DAN SONRA DEĞER KAZANMAYA BAŞLAYACAK”

BIST 100 için yukarı yönlü potansiyelin devam ettiği malum. Kurlardaki düşüş ilk çeyrekte net karlara katkı sağlayacak. Bu durum BIST’in çarpanlar bazında ucuzlatacak ve yukarı yönlü harekete destek verecek.
Bu noktada hemen belirtmek isterim ki Doların global değer kaybında yavaşlama var ve değer kazanmaya başlayacağını Haziran’dan sonra görebiliriz. Bölgemizdeki jeopolitik belirsizliklerin azalma trendine girmesiyle CDS primindeki olası düşüşün beklenmedik ölçüde pozitif etkileri olacak. Faiz indirimi de bu noktada daha da önemli hale gelecek. TCMB’nin uzun bir zamandan sonraki ilk faiz indirimi, üst
banttaki indirimin devam edeceği beklentisini artırdı. Ayrıca manşet enflasyonda görülen iyileşme indirim beklentisini destekliyor. Türkiye’de faiz indirimi beklentisi yüksek. Bu indirimin olumlu etkilerinin hızla görüleceğini düşünüyorum. Diliyorum TCMB de bu yönde bakacaktır.

ALİ SERİM HAKKINDA

Stratejist ve Finans Uzmanı, Yıldız Sarayı Vakfı Yön. Krl. Üyesi, İngiltere Merkezli The RSA’nın tek Türk üyesi, ICOM ve UNESCO Milli Komisyonu Yerlerinden Edilmiş Kültür Varlıkları İhtisas Komitesi üyesidir.
Serim’in, aynı zamanda, farklı sektörlerde faaliyet gösteren çeşitli firmalarda yönetim kurulu üyelikleri bulunmaktadır.
“Advisory Services” üzerinden ulusal ve uluslararası bazda şirket ve şahıslara finans ve yatırım danışmanlığı yapmaktadır.
2014 yılında Ukrayna’nın Kiev Milli Taras Shevchenko tarafından Şeref Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Yayınlanmış çok sayıda gazete makalesi ve Hürrem Sultan'ın Torunları ve Constantinople 1918 Konstantiniyye ismiyle basılmış 2 kitabı bulunmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)