BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'de 'dua yasağı' getirildi----

Türkiye'de 'dua yasağı' getirildi

Türkiye'de 'dua yasağı' getirildi
16 Ekim 2018 - 08:50 www.finansgundem.com

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Rusya Patrikliği ile bağlarını koprıp "bağımsızlık ilanı"na Fener Rum Patrikhanesi'nin destek vermesiyle başlayan büyük kavga, tarihi bir kararla yeni bir aşamaya geldi

Rusya Ortodoks Kilisesi, Belarus'un başkenti Mişnsk'te yapılan toplantının ardından, Fener Rum Patrikhanesi ile tüm bağlarını kopardığını ilan etti. Bundan sonra, İstanbul'dan Antalya'ya, Atina'dan Rodos'a, Fener Rum Patrikhanesine bağlı kiliselerde dua etmenin Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı din adamları için "yasaklandığı" ve ihlal edenlerin "cezalandırılacağı" duyuruldu. Bu "günahı" işleyen Rus Ortodoksların de "tövbe etmeleri" gerekecek.

10 saate yakın süren zirvenin ardından Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion bir açıklama yaparak, "Fener Rum Patrikhanesi ile tüm iletişimi kesme kararı aldık. Bu kararı istemedik ama mecbur kaldık" diye konuştu.

Hilarion, "Bu zorunlu bir karardı, ama Kutsal Sinot'umuz başka karar alamazdı, çünkü Fener Rum Patrikhanesi'nin son eylemlerinin mantığı buna yol açıyordu" diye açıkladı.

Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna kilisesine bağımsızlık verme kararından vazgeçmesi umudunu dile getiren Hilarion, "Aklıselimin galip gelmesini umuyoruz. Ama değişiklik olmadığı ve bu yasadışı karar Fener Rum Patrikhanesi için geçerli kaldığı sürece bu kiliseyle iletişim içinde olamayız" ifadelerini kullandı.

Bundan böyle Rus Ortodoksların, Fener Rum Patrikhanesi'ne ait kiliselerdeki ayinlere katılamayacağını belirten Hilarion, Rus piskopos ve rahiplerin Fener Rum Patrikhanesi temsilcileriyle aynı ayinlerde yer alamayacağı bilgisini verdi.

"GÜNAH" İLAN EDİLDİ

Moskova Patrikliği İç İlişkiler Bölümü Sektereri İgor Yakimçuk, bu kararın ardından Rus Ortodokslar için dua etmenin "yasak olduğu" yerlerin listesinin belirlendiğini söyledi. Bu listede İstanbul ve Antalya'da, Fener Rum Patrikliğine bağlı tüm kiliseler bulunuyor. Ayrıca Yunanistan'daki kiliseler de sıralanıyor.

Yasağa uymayan din adamları cezalandırılacak, ayrıca bu günah için de tövbe etmesi gerekecek.

DW'nin derlediğine göre ise bu karar artık Moskova'daki kiliseyle İstanbul'daki patrikhaneden papazların birlikte dini hizmet veremeyeceği ve ibadet edenlerin de birlikte komünyon ayinine katılamayacağı anlamına geliyor.

Hilaryon, Belarus'un başkenti Minsk'te yaptığı açıklamada, "tamamen hizipçiliğe ortak olmakla" suçladığı Fener Rum Patrikhanesinin geçen hafta verdiği kararı tanımadıklarını söyledi. Rus metropolit, yasa dışı olarak tanımladığı bu kararın kendilerine başka bir seçenek bırakmadığını sözlerine ekledi.
 
Moskova, Kiev Patriği Filaret'i hizipçi olarak görüyor. İstanbul'daki patrikhane de 1990'lı yıllardan beri Moskova'nın bu tutumunu destekliyordu. Ancak Fener Rum Patrikhanesi geçen hafta aldığı kararla, Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Rus Ortodoks Kilisesinden ayrılmak için yaptığı talebi kabul etti.

Kiev, alınan kararı, Moskova'nın iç işlerine karışmasının önüne geçilmesi için atılmış bir adım olarak nitelemişti. Rus Ortodoks Kilisesi ise Hristiyanlık'ta son bin yıl içinde yaşanan en büyük bölünme olarak tanımlamıştı.

Ukrayna'da uzun yıllar nüfuz sahibi olan Moskova'daki patrikhane, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından bu yana Kiev Patrikhanesi ile sorun yaşıyor. Moskova ile Kiev arasındaki dini anlaşmazlık, Rusya'nın 2014'teki Kırım işgali ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan ayrılıkçı çatışmalar sonrası gerilen ilişkiler nedeniyle daha da derinleşmişti. Kiev, Rus Ortodoks Kilisesini, yayılmacı politikalarını ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara verdiği desteği meşrulaştırmak isteyen Kremlin'e alet olmakla suçluyor.

Moskova daha önce de 1996 yılında Estonya'daki kilise konusunda yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle Fener Rum Patrikhanesi ile bağlarını koparmıştı.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’daki Rus Ortodoks Kilisesi'nden bağımsızlığı girişiminden yana tavır alan İstanbul Fener Rum Patrikhanesi, bu konuda Rusya'dan gelen baskılara direneceğini açıklamıştı.

İstanbul Fener Rum Patrikhanesi'nden bir yetkili, Rus Ortodoks Kilisesi'nden kendilerine ulaşan ve Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlık talebiyle ilgili görüşmeler başlatmaya çağıran mektubu incelediklerini ve kısaca yanıtlayacaklarını söylemişti.

Nüfusunun büyük bölümü Ortodoks olan 45 milyonluk Ukrayna'daki Kiev Patrikhanesi bağımsızlık talebini İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne iletmiş, İstanbul'daki patrikhane de süreci resmen ele alma kararı vermişti.

Moskova Patrikhanesi ise Kiev Kilisesi'nin bağımsızlık talebi konusunda Fener Rum Patrikhanesi'nin Kiev'e iki temsilci göndermesi üzerine sert bir açıklama yaparak İstanbul'daki kilise ile ilişkilerini dondurmuştu.

Rus Ortodoks Kilisesi ayrıca geçen hafta resmi bir açıklama yaparak, Patrik Kirill’in, yerel Ortodoks kiliselerine Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlık talebiyle ilgili görüşmeler başlatmak için mektup yazdığını açıklamıştı.(Turkrus)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)