BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-Faktoring“Türkiye’de birinci dünyada üçüncü”----

“Türkiye’de birinci dünyada üçüncü”

“Türkiye’de birinci dünyada üçüncü”
18 Mart 2013 - 13:53 www.finansgundem.com

TEB Faktoring, 2012 yılında ihracat faktoring işlem hacminde Türkiye’nin 1., dünyanın ise 3. büyük şirketi oldu

TEB Faktoring tarafından düzenlenen “Faktoring Sektörü Değerlendirme Toplantısı”nda TEB Faktoring’in 2012 yılı değerlendirmesi yapılırken, 2013 yılına ilişkin beklentiler de paylaşıldı. Faktoring sektörünün Türkiye ve dünyadaki mevcut durumunun da mercek altına alındığı değerlendirme toplantısı, TEB Faktoring Genel Müdürü ve Factors Chain International (FCI) Başkanı Çağatay Baydar’ın ev sahipliğinde düzenlendi.
TEB Faktoring’in “Faktoring Sektörü Değerlendirme Toplantısı” 18 Mart 2013 Pazartesi günü İstanbul Modern Restoran’da düzenlendi. TEB Faktoring Genel Müdürü ve Factors Chain International (FCI) Başkanı Çağatay Baydar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen basın buluşmasında TEB Faktoring’in 2012 yılı değerlendirmesi yapıldı. 2013 yılına ilişkin beklentilerin de paylaşıldığı toplantıda, Türkiye’de ve dünyada faktoring sektönünün mevcut durumu mercek altına alındı.
Dünyanın en büyük faktoring zinciri Factors Chain International (FCI) tarafından 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında art arda “En İyi İhracat Faktoring Şirketi” seçilen TEB Faktoring, 2011 yılında 6 milyar TL olan iş hacmini 2012 yılında 7 milyar TL’ye yükselterek iş hacminde %17, net karda ise %41’lik bir büyüme sağladı. Böylece şirketin özkaynak karlılığı %49 olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin ihracatındaki artışla birlikte daha hızlı büyümeye başlayan ihracat faktoringi işlemlerine ağırlık veren TEB Faktoring, 2012 yılında 2 milyar dolar tutarında ihracat faktoring hacmine ulaştı. Bu hacim sayesinde Türkiye ihracatının yaklaşık %2’sine aracılık eden TEB Faktoring, 2012 yılında ihracat faktoring işlem hacminde Türkiye’nin 1., dünyanın ise 3. büyük şirketi olma başarısını gösterdi. 2013 yılında %12’lik bir büyüme sağlayarak 4,3 milyar dolar ciro yapmayı hedefleyen şirket, aktif büyüklüğünü de 1 milyar TL’nin üzerine taşıyarak gerek özsermaye, gerekse aktif karlılığını korumayı amaçlıyor.
Faktoring sektörü Türkiye’de istikrarlı bir büyüme grafiği çiziyor
Tüm dünyada şirketlere alternatif finansman olanakları sunan faktoring sektöründe 2008 yılının son çeyreğinde başlayan ve 2009 yılının ortalarına kadar devam eden daralmanın 2010 yılında yerini büyümeye bıraktığını belirten Baydar, 2011 yılında bir önceki yıla göre %7 civarında küçülen sektörün cirosunun 2012 yılında %9 büyüme kaydettiğine dikkat çekti.
Türkiye ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak 2013 yılında faktoring sektörünü nelerin beklediğine ilişkin görüşlerini paylaşan ve faktoring sektörünün Türkiye'de bankacılık sektöründen sonraki en büyük ikinci finans sektörü olması nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Baydar, “Faktoring sektörü, 2012 yılında toplam iş hacminde yaklaşık %9’luk bir büyüme kaydetti. İç piyasada bu büyüme %8, ihracat işlemlerinde ise %17 olarak gerçekleşti. Büyüme oranının %5’lerde olduğu, ihracatımızın 150 milyar doları geçtiği ülkemizde faktoring sektörünün büyümesini devam ettireceğine inanıyoruz dedi.
Faktoring sektörüne ivme kazandırması beklenen “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu”nun kabul edilmesiyle birlikte, sektördeki hacmin 2015 yılında 100 milyar dolara ulaşacağına inandığını belirten Baydar, kanun sayesinde faktoring, leasing ve tüketici finansman şirketlerinin aynı çatı altında toplanacağını, böylece Bankalar Birliği’nden sonra büyük bir birlik daha kurulacağını dile getirdi.
Faktoring sektöründe farklı kesimlere farklı ürünlerle giderek çeşitlilik sağlamanın önemine de değinen Baydar, “Bu hedef doğrultusunda KOBİ'ler dahil tüm girişimcilere çeşitli avantajlar sunarak, bilinmeyen, tanınmayan ülke ve müşterilerle yapılan ticareti kolaylaştırıyoruz” dedi. Baydar, sundukları faktoring hizmetiyle belirsizlikten doğabilecek risklerin ortadan kaldırmasına yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi.
Faktoring sektörü şeffaflık ve bilgi paylaşımıyla büyüyor
Basın buluşması kapsamında katılımcılara, 19-20 Mart tarihlerinde Ceylan Intercontinental İstanbul’da düzenlenecek ve Türk faktoring sektörünün geleceğinin tartışılacağı “Uluslararası Ticari Alacakların Finansmanı” konulu konferans hakkında da bilgi verildi.
Türk Faktoring Derneği ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) özverili çalışmaları sonucu şeffaflık ve bilgi paylaşımıyla büyüyen faktoring sektörünün ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte hem finansal açıdan hem de imajı açısından gelişiminin hız kazanmasının beklendiği belirtildi.
Türk faktoring sektörünün kazandığı başarının ana gündem olacağı konferansın ilk oturumunda Çağatay Baydar, aralarında üst düzey Türk faktoring temsilcilerinin katıldığı bir panele başkanlık edecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)