BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye yarı kontrollü kambiyo rejimine mi girdi----

Türkiye yarı kontrollü kambiyo rejimine mi girdi

Türkiye yarı kontrollü kambiyo rejimine mi girdi
05 Mayıs 2022 - 07:24 www.finansgundem.com

Ekonomist Eğilmez, Türkiye'nin serbest kambiyo rejimi içinde olmasına karşın alt düzenlemelerle kur denetimi yapılarak yarı kontrollü kambiyo rejimi uygulandığını belirterek SWAP anlaşmalarının sürdürülememesi halinde sorun oluşacağını ifade etti

Hazine eksi Müsteşarı ve ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kişisel blogunda ‘Kambiyo Rejimi ve Türkiye Uygulaması' başlığıyla bir yazı yayımladı. Eğilmez, yazısında Türkiye'de serbest kambiyo rejimi içinde olmasına karşın çeşitli alt düzenlemelerle kur denetimi yapılarak yarı kontrollü bir kambiyo rejimi uygulandığını anlattı. Bu alt düzenlemeler arasında döviz alım satımına vergi uygulanması, kur korumalı mevduat hesapları, ihracat gelirlerinin belirli bir yüzdesinin merkez bankasına satılması zorunluluğu, piyasada fiyat (kur) oluşumuna merkez bankası ve kamu bankaları eliyle döviz satışı yapılarak sürekli müdahale edilmesi gibi uygulamaları sıralayan Eğilmez, şu yorumu yaptı:

İKTİDAR YALANLIYOR

“Son dönemde bu uygulamalara bakılarak Türkiye'nin kambiyo kontrol döneceği yönünde görüşler öne sürülüyor ve bu görüşler de siyasal iktidar tarafından yalanlanıyor. Yukarıda değindiğimiz uygulamalar, kambiyo kontrol rejimine kesin bir dönüşü göstermese de yarı kontrollü bir kambiyo rejimine girildiğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

Swap anlaşmaları sorun yaratabilir

Günümüzde Türkiye'de sermaye hareketleri serbest, döviz kurları ve faizler piyasada belirlenir görünse de TCMB'nin hem faizi hem de kuru kontrol etmeye çalıştığını belirten Eğilmez, “Dolayısıyla bu tür kontroller tam anlamıyla bir kontrolden çok yarı kontrol gibi etki yapıyor ve imkânsız üçlüde (sermaye hareketlerinin serbestliği, sabit döviz kuru ve bağımsız bir para politikası uygulaması aynı anda var olamaz) öngörülen sorunları çıkartmıyor. Bu uygulamada sorun, swap anlaşmalarının sürdürülememesi halinde ortaya çıkar” dedi.

Powell'ın açıklamalarıyla dolar düştü, altın yükseldi

 

Fed, faiz kararını açıkladı: 50 baz puanlık artış

 

Powell'dan 'faiz artırımına devam' sinyali

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)