BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye ve Libya'dan doğalgaz mutabakatı----

Türkiye ve Libya'dan doğalgaz mutabakatı

Türkiye ve Libya'dan doğalgaz mutabakatı
03 Ekim 2022 - 15:45 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın'dan oluşan heyet, günübirlik resmi ziyaret için Libya'nın başkenti Trablus'a gitti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Libya Dışişleri Bakanı Necla Manguş, ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında şunları kaydetti;

Libya'nın zor zamanlarında hep Libya'nın ve Libya halkının yanında olduk. Bundan sonra da tereddüt etmeden yanınızda olacağız, desteklemeye devam edeceğiz. Batısı, güneyi, doğusu ile Libya bizim için bir bütündür ve çok kıymetlidir.

Milli birlik ve beraberliği engellemeye kardeş kavgası çıkarmaya yönelik hamlelerin karşısında durmaya da Türkiye olarak devam edeceğiz. Bu anlayışla Libya'daki tüm kesimlerle de görüşüyoruz. Libyalı kardeşlerimizin kalıcı barış, huzur ve rehafı biran önce tesis etmeleri için her türlü desteği vermeye hazırız. Bunu tüm muhataplarımıza da vurguluyoruz.

Bugün gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız

Libya ile olan ilişkilerimiz gücünü ortak tarihimizden, komşuluk ve kardeşlik bağlarımızdan alıyor. Bugünkü görüşmelerimizde ilişkilerimizi daha da ileri taşıma taahhüdümüzü karşılıklı olarak vurguladık. Bugün iki tane anlaşma imzaladık. Hidrokarbonlar ve protokol alanlarındaki mutabakat muhtıralarını imzaladık. Şu anda arkadaşlarımız üzerinde müzakere etmeye devam ediyorlar. Bugün inşallah gaz alanında da bir mutabakat muhtırasını imzalayarak dönmüş olacağız. Çok sayıda taslak belgeler var. Bu belgeler üzerinde müzakerelerimizi yapıcı bir şekilde sürdürüyoruz. İlişkilerimizin hukuki zeminini güçlendirecek ve iki ülke arasındaki bağları güçlendirecek bu anlaşmaları da bir sonraki stratejik iş birliği toplantısında imzalamayı düşünüyoruz.

Türkiye ve Libya'dan enerjide yeni iş birliği

Akdeniz'i aslında tüm kıyıdaş ülkelerin hakça yararlandığı barış denizine dönüştürme hususunda da kararlılığımız tamdır. O nedenle sayın Cumhurbaşkanımız Avrupa Birliği'ne de bir ortak konferans teklifinde bulunmuştur. Şimdi Avrupa Birliği'nden olumlu bir cevap bekliyoruz. Sadece önümüzdeki süreçte Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı değil, ekonomik iş birliğimizi güçlendirmek için diğer mekanizmaları da etkin bir şekilde kullanmamız lazım. Karma Ekonomik Toplantısı'na hazır olduğumuzu bugün Ticaret Bakanımız sayın Başbakan ile yaptığımız toplantıda vurguladılar.

Türkiye ve Libya'dan enerjide yeni iş birliği

İş insanlarımızın Libya'ya dönmesini ve Libya'da yarım kalan projeleri tamamlamasını ve yeni projeleri de hayata geçirmesini biz teşvik ediyoruz. Bu konuda da Libya hükümeti ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları'nın tekrar uçuşlarına başlaması için de birlikte çalışıyoruz. Havaalanlarında gerekli tedbirlerle ilgili Libya tarafının attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Önümüzdeki süreçte Türk Hava Yolları'ndan uzman arkadaşlarımız tekrar Trablus ve diğer şehirlere gelerek incelemelerde bulunacaklar. Bu uçuşların en kısa sürede başlamasını istiyoruz. Biz Libya'dan uçma teklifinde bulunan tüm firmalara evet dedik, izin verdik ve çok sayıda firma da şu anda Türkiye ve Libya arasında uçuşlar gerçekleştiriyor. Şartlar olgunlaştığı zaman Bingazi Başkonsolosluğumuzun yeniden açılmasını inşallah gerçekleştireceğiz.

Türkiye'den üst düzey bir heyet Libya'ya gidecek

 

Libya tezkeresi Meclis'ten geçti

 

Libya'nın petrol üretimi durma noktasına geldi

 

Libya petrol üretimini 1,4 milyon varile yükseltecek

 

Türkiye'den Libya'ya 193 milyon dolarlık ihracat

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)