BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye Su-57 alırsa neler olur----

Türkiye Su-57 alırsa neler olur

Türkiye Su-57 alırsa neler olur
30 Ağustos 2019 - 07:29 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya ziyareti sırasında Su-57'lerle ilgili sözleri Washington'a güçlü bir mesaj oldu. ABD'nin F-35 satışını durdurması ve Rusya'dan Su-57 alması halinde Türkiye'nin ABD ve NATO ile ilişkileri nasıl etkilenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 27 Ağustos'ta gerçekleştirdiği görüşme birçok açıdan önemli oldu.

Manşete çıkan gelişme ise Türkiye'nin Rusya'dan F-35'lerin muadili olarak görülen Su-57 savaş uçaklarını satın alabileceğine ilişkin verdiği güçlü mesaj oldu.

İki liderin Kremlin ya da Putin'in yazlık konutunun bulunduğu Soçi yerine MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın yapıldığı Moskova yakınlarındaki Jukovskiy Uluslararası Havaalanı'nda bir araya gelmeleri gündemlerinin Suriye'de son dönemde artan gerginlik ile sınırlı olmadığını gösterdi.

Görüşmenin mekanı kadar zamanlaması da önemliydi. İki lider, S-400 sistemlerine ait ikinci bataryanın Ankara'ya taşınmaya başladığı gün bir araya geldiler ve basına yaptıkları açıklamalarda bu gelişmeyi savunma sanayi alanındaki işbirliğinin geldiği noktayı vurgulamak için değerlendirdiler.

Açılışta konuşan Erdoğan, havacılık alanındaki sinerjinin Türkiye-Rusya ilişkilerini daha da derinleştireceğine vurgu yaptı ve fuarı gezisi sırasından Rusya'nın geliştirdiği en ileri savaş uçağı olarak görülen Su-57'i 'alıcı gözle' inceledi.

Erdoğan, ortak basın toplantısında, savunma sanayi alanında Rusya ile dayanışma içinde olmak istediklerini kaydederken, ortak projeleri görüşmesi için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir'i Moskova'da bıraktığını açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından bir gün sonra, Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi Başkanı Dmitriy Şugayev, Rusya ve Türkiye'nin Su-35 ve Su-57 uçaklarının Türkiye'ye satışı konusunu görüşmeye başladıklarını teyit etti.

Washington'a mesaj mı?

Türkiye'nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmasının ardından birçok kez gündeme gelen Su-57 alternatifi ilk kez Türk yetkilileri tarafından bu ziyarette dile getirilmiş oldu.

Rus makamlarının dediği gibi henüz resmi bir başvuru yapılmamış olsa da savunma sanayi yetkililerinin konuyu gündemlerine alması önemli bir aşama olarak değerlendirildi.

Ancak Ankara'daki diplomatik kaynaklara göre, Erdoğan'ın Su-57 başta olmak üzere Rus yapımı gelişmiş silah sistemlerine dönük ilgisi ilk aşamada Washington'a verilmiş bir mesaj.

Diplomatik kaynaklar, Erdoğan'ın Su-57 savaş uçağının önünde verdiği pozun Türkiye'yi F-35 projesinden çıkartma yönünde karar alan ancak bunu resmi bir şekilde henüz bildirmemiş olan ABD'ye verilmiş bir mesaj olduğunda birleşiyorlar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Talin'de Estonyalı mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklama da ABD'ye verilen mesajı somutlayan bir gelişme olarak görülüyor:

"Biz F-35 programının ortağıyız. Bugünlerde ABD bazı sorunlar çıkarıyor ama biz hala 9 ortaklı bu programın bir parçasıyız. Türkiye, F-35'lerin bazı parçalarını üretiyor. Biz F-35 savaş uçaklarını almak istiyoruz ve bunun için 1,4 milyar dolar ödedik. Sonuçta savaş uçaklarına ihtiyacımız var. F-35'leri alamazsak yeni alternatifler ararız ama bunu tercih etmeyiz."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 alım kararını acil savunma ihtiyacının karşılanması gerekliliği üzerine aldığını anımsatarak, Trump yönetimine Obama yönetiminin Patriot konusunda yaptığı hatayı yapmaması ve F-35 satışının gerçekleştirilmesi çağrısını da bu şekilde vermiş oldu.

Türkiye, Su-57 ya da Su-35 alır mı?

Ankara'da yanıtı arınan soru ise ABD'nin F-35 kararından dönmemesi durumunda Türkiye'nin Rusya'dan savaş uçağı gereksinimini karşılayacak bir satın alma ya da ortak üretim sürecini başlayıp başlatmayacağı.

F-35 projesinden çıkarıldığı açıklanan Türkiye'nin savaş uçağı konusundaki ilk tercihi TF-X olarak bilinen milli muharip uçakla ilgili çalışmaların tamamlanması.

TF-X'in yol haritası savaş uçağının 2023'te fabrikadan çıkmasını, 2025'te uçuşlara başlamasını ve 2028'te Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesini içeriyor.

Ancak savunma sanayi uzmanları, TF-X projesinin zamanında tamamlanması ve istenilen sonucu vermesi konusunda temkinliler.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede yaşanan gerginlikler, sıcak çatışma tehditleri ve PKK'ya yönelik operasyonların sürüyor olması, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2030 ortalarına doğru ömrünü tamamlaması öngörülen F-16 filoları yerine kendini ispat etmiş savaş uçaklarına ihtiyaç duyacağını gösteriyor.

Bu kapsamda, Rus yetkililerin Türkiye ile havacılık alanında her türlü işbirliği olasılığına hazır oldukları mesajını vermeleri ve hatta TF-X için teknik yardımda bulunabileceklerini ifade etmeleri Erdoğan'ın dile getirdiği "dayanışma ruhuna" uygun bir teklif olarak değerlendiriliyor.

Türk-Rus işbirliğinin Ankara'nın teknoloji transferi ve ortak üretim koşulunu karşılayabileceği değerlendirmeleri de yapılıyor.

ANALİZ - Pavel Aksenov, BBC Rusça Servisi

Su-57 ve F-35A'yı birbiriyle kıyaslamak oldukça güç. Her iki uçağın özellikleri de üretici ülkeler tarafından sır gibi saklanıyor. Örneğin söz konusu uçakların radarlarının ne kadar etkin olduğunu bilmemiz çok zor. Uçakların etken yansıtırlık yüzeyi verilerini bilmiyoruz. Bunları bilmeden uçakların etkinliği hakkında yorum yapmak da zorlaşıyor.

Ancak elimizde her iki uçağa dair bazı veriler de var.

Öncelikle F-35A ile Su-57'ler farklı tipte savaş uçakları. F-35A, çok yönlü bir savaş uçağı olarak tasarlandı. Yani kara hedeflerini vurmanın yanı sıra hava üstünlüğü görevlerini icra etme kapasitesi de bulunuyor. S-57 ise hava üstünlüğüne yoğunlaşmış bir uçak.

Su-57'nin azami hızı açık kaynaklarda yer alan bilgilere göre saatte 2.200 km'ye kadar ulaşabiliyor. F-35A ise saatte 1.930 km hıza çıkabiliyor. Azami kalkış ağırlığı Su-57'de 35 ton iken, F-35A için bu ağırlık 22.4 ton seviyesinde. Rus yapımı Su-35 çift jet motoruna sahip ve daha ağır bir savaş uçağı sınıfında. Tek motorlu F-35 ise daha hafif bir uçak. Aslında Su-57'yi ABD'nin bir diğer beşinci nesil savaş uçağı olan F-22 Raptor ile kıyaslamak daha yerine olur. Ancak her şey bir yana modern savaş uçaklarının muharebe etkinliğini kıyaslarken ağırlık ve hızın ötesinde bir dizi göstergeyi dikkate almak gerekiyor.

Burada öne çıkan ve pek çok kez en önemli özellik olarak görülen konu ise fiyat. Rus basınına göre Su-57'ler Rus Hava Kuvvetleri'ne birim maliyeti 35 milyon dolardan satılacak. Eğer Türkiye F-35 programından çıkarılmasaydı uçağın Ankara'ya birim maliyeti 98 milyon dolar olacaktı. Su-57'nin Erdoğan'a da tanıtılan ve ihracat pazarları için hazırlanan modelinin fiyatının ne olacağı bilinmiyor. Ancak bilinen bir gerçek var ki Moskova bu uçakları yabancı ülkelere ihraç etme konusunda oldukça istekli.

NATO'da etkisi nasıl olur?

Türkiye'nin S-400 hava savunma sisteminin ardından savaş uçağında da Rus yapımı teçhizatı tercih etmesinin NATO içinde ve ABD ile ilişkiler açısından çok ciddi sorunlara yol açabileceği diplomatlarca değerlendiriliyor.

S-400 hava savunma sistemlerinin NATO sistemlerine entegre edilmeden de işletilebileceği, tehdit olmaması durumunda stand-by durumunda yıllarca tutulabileceğini kaydeden diplomatik kaynaklar, savaş uçakları açısından böyle bir olasılığın olmadığını kaydediyorlar.

NATO ülkelerinin geliştirdiği ve dost hava unsurlarının birbirlerini tanımasını sağlayan kodların müttefik savaş uçaklarının birlikte yer alacakları tatbikatlar ya da operasyonlarda yaşamsal önemde olduğunu belirten kaynaklar, Türkiye'nin Rusya'dan temin edilecek savaş uçaklarıyla kollektif savunma sistemi içinde yer almasının olanaklı olmayacağını kaydediyorlar.

Kaynaklar böyle bir adımın Türkiye'nin NATO içerisindeki konumunu daha da zorlaştıracağını ve Batı'dan uzaklaşmasının yeni bir kanıtı olarak değerlendirileceğinin de altını çiziyorlar. (BBC Türkçe)

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BAHRİ YÜKSEL03 Eylül 2019 20:21

    SU-35   SU-57  HER   İKİ  SAVAŞ  UÇAĞI  ALINMASI  LAZIM   TÜRKİYE  ENVANTERİNE  VEDE   HAVA  KUVVETLERİMİZE   TESLİM  EDİLMESİ  GEREKİYOR  BU  SAYEDE   TEKNOLOJİ  NİMETİNİN  FIRSATI  KAÇMIŞ  OLACAKTIR   KENDİ  TEKNOLOJİ  İŞLERİMİZE  BÜYÜK  FAYDASI  OLACAK   KİMİBN  YADA  KİMLERİN  YORUMLARI   BİZİ  ENTERESE    ETMEMELİDİR  BİZ  İŞİMİZE  BAKALIM   MUHABBETLE  BİR  YERE  VARILMIYOR   UZMAN  HAVACI   BAHRİ  YÜKSEL  BURSA  

  • senol02 Eylül 2019 16:10

    biz rus uçaklarını envantere aldığımız gün natoyla bağlarımızı zaten kopartacağız bu açık çıkmayı biz istemedik demeye çalışıyoruz nato bu güne kadar hep abd çıkarlarına hizmet etti bizde artık abd ye uşaklık etmekten vazgeçtik rusyaya uşak olmaya değil ortak olmaya talibiz yakın zamanda gerçekliğini göreceğiz...

  • Enerjix31 Ağustos 2019 10:22

    Bir kucaktan kalkıp diğer kucağa oturmak olacaksa manası yok. Tamamen Türkiye'de üretme ve istediğimiz mühimmatı kullanabilme ekleyebilme opsiyonu ile Su-35 veya Mig-35 en iyi çözüm.Su-57 daha seri üretime bile yeni geçmeye hazırlanıyor duygusallığa gerek yok  

  • Sabri necdet30 Ağustos 2019 21:39

    Türnkiye gereken yerlere mesajımizi net olarak vermiştir. Inşallah ulkemiz için hayırlara vesile olur ve gereken yapılir.

  • qorjux gor30 Ağustos 2019 20:20

    bizim eksiklerimizi gidermeyecek bir uçak almış oluruz .f16 ların yaptığı avcı önleme i işi yapan  bir uçak almanın anlamı nedir .ikisi tamammen farklı görev tanımı  için üretilen uçaklar. su 35 veya 57 bize hiçbir katkı sağlamaz .

  • MUSA30 Ağustos 2019 18:13

    NOTO YU BAŞ VERİN. BIZ İLGİLENDİKLERİ YOK.NATOYU ORDAKI ÜLKELER DEYİL ABD YÖNETIYOR ABD BIR AN ÖNCE KARAR VERMELİ  SALLAYIP DURMASINLAR. F35 O KADAR İYİ BİR UÇAK DEYIL PİNLE ÇALIŞAN UÇAK YA SU 57 ALALIM YADA TFX HIZLANDIRMALI SAYGILARIMLA

  • MUSA30 Ağustos 2019 18:04

    ABD VERECEKSE VERSINLER F35 LERİ VERMIYECEKLERSE OYALAYIP DURMASINLAR.BENCE SU 57 ALIRIM F35 TE ALLIS POGRAMI VAR.BU SIKINTLI DURUM ABD HER ZAMAN BIZI KONTROL EDECEK KAÇ AY OLDU HALA SIKINTILAR  DÜZELMIYOR.BIR AN ÖNCE  KARAR VERMELI  . DİŞİÇLERİ BAKANI BIR AN KARAR VERMELI.BEN F35 ALAMAM BU BIR FIRSAT TURKİYE İÇİN KİMSE F35 BIZLERİ KONTROL ETMESINI İSTEMIYORUM.BEN SU57 PAZARLIKLARA BAŞLARIM RUSYAYLA ABD VERECEKSE F22 RAPTORLARI SATSIN BİZE F35 KENDI KULLANSINLAR İLERİ DERECE KALP VE ŞEKER HASTASIYIM YUZDE 50 ENGELLİYİM SAYGILARIMLA

  • düşünce30 Ağustos 2019 18:00

    F 35'in yanına bile yaklaşamaz Su-57 gerçekçi olalım. ya abd ile arayı düzeltip f-35 alıcaz yada kendi uçağımızı üretmeye odaklanıcaz. işe yaramaz su-57 yi alıpda boşu boşuna aramızı daha çok bozmamalıyız bence.

  • Erhan30 Ağustos 2019 18:27

    Bunca üstün özelliklerine rağmen,F-35 demek abes olur. Ülkemizin stratejik konumu, bölgesel gelişmeler karşısında oluşabilecek tehditleri bertaraf edilmesi noktasında AVCI savaş uçağı olması nedeniyle SU-57 ler daha caydırıcı olacaktır.F-35 ler ise daha çok bombardıman sınıfında kalıyor.Dünya'nın en iyi savaş pilotlarına sahip olan ülkemizin SU-57 gibi çok esnek bir uçağa sahip olması gerekiyor.Bu nedenle F 35ler de ısrar etmek nedenli doğru olur şüpheli;)

  • Ali c30 Ağustos 2019 15:21

    NATO kamuflaj bence hikaye eee

  • Harank yuşin30 Ağustos 2019 13:25

    Su35 iyi gibi duruyor ama bilmiyorum yined

  • Trabzonlu 30 Ağustos 2019 13:12

    Nato mu kalmış pkk ypg bize saldırır abd bize parasıyla satmadiklarini onlara hibe eder. Nato sadece abd ihtiyaçlarına göre tesis edilmiş bir birlik. Bizde menfaatimiz olduğu sürece birlikte kalırız diğer yandan milli menfaatler neyi gerektiriyorsa onu yaparız alırız. Kimin ne dediğine bakarsan ve ona göre davranırsan zaten bağımsız bir devlet olamazsın.

  • fatih istanbul30 Ağustos 2019 11:11

    GÜNÜMÜZDE  NATO  ÖNEMİNİ  YİTİRMİŞ  TÖRÖRÜ  BESLEYEN  ÜLKEMİZİN  BÖLÜNMESİNİ  ARZULAYAN  ARKAMIZDAN  KUYUMUZU  KAZAR  HALE  GELMİŞ ÜLKEMİZ  YILLARCA  SÖMÜRÜLMÜŞ  ÜLKEMİZ  GÜVENLİĞİ  TEHLİKEYE  DÜŞMÜŞTÜR  BUNA DURDEME  ZAMANI  GELMİŞTİR  BİZ ÇIKMAYALIM  ONLAR  BİZİ  ÇIKARSIN  ONLAR DÜŞÜNSÜN TÜRKİYESİZ  NATO ORTA DOĞU  BALKANLARDA  NE KADAR  ETKİLİ  OLACAK  YOL  TAM BAĞIMSIZLIK  OLMALI  ÜLKEMİZ  ÖRETİM  KULLANIM OLARAK  MİLLİ  OLMAK ZORUNDA  30 AĞUSTOS  ZAFER BAYRAMI  KUTLU  OLSUN 

  • doğru30 Ağustos 2019 09:50

    günümüzde askeri açıdan güçlü olmak istiyorsan menzili ve hızı yüksek füzelere sahip olacaksın,bunun yanında nükleer gücünde olacak,bugün gelişmiş ülkelere amerikaya , kuzey kore ve iran kafa tutuyor,bunlar uçakla değil füze ve nükleer silahlarla meydan okuyor,ayrıca türkiye pkk ya karşı ihalar ve sihalarla  30 senede uçaklarla elde edemediği başarıyı elde etti.savaş uçağı hem parça yönünden hem pilotların ücreti yönünden korkunç maliyetli  ve günümüzdede  önceliğini yitirmiştir...

  • Mehmet Sungur30 Ağustos 2019 09:38

    Biran önce AVRASYA'daki yerimizi almalıyız. Ülkemizin ve dünyanın geleceği Avrasya'dadır. Çöken emperyalist ittifakların yanında değil, gelişen demokratik ittifakların içinde yer almalıyız. Harcayan millet olmaktan çıkıp üreten bir millet yaratacağız.