BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTürkiye sıcak para cenneti oldu!----

Türkiye sıcak para cenneti oldu!

Türkiye sıcak para cenneti oldu!
01 Ekim 2014 - 07:38 www.finansgundem.com

Merkez Bankası açıkladığı hedefleri tutturamazken Türkiye'yi sıcak para cennetine çeviriyor

Merkez Bankası'nın, üç kez tahminini değiştirdiği enflasyonla mücadele politikasının Türkiye'ye faturası her geçen gün kabarıyor. 28 Ocak'ta 5.5 puan artırdığı faizi 8 ay boyunca sadece 1.75 puan indiren Merkez büyümeyi frenlerken, diğer yandan da sıcak paraya davetiye çıkardı.

BÜYÜMEYİ DURDURDU

Sabah'ın haberine göre, ilk çeyrekte, ihracatın katkısıyla yüzde 4.7 büyüyen Türkiye, ikinci çeyrekte ise yüzde 2.1 büyüyebildi. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4.6 ile 2011'in son çeyreğinden bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. İkinci çeyrekte büyümeyi yurtiçi tüketim 0.3, devletin nihai tüketim harcamaları 0.3 puan yukarı çekerken, özel sektör yatırımları ise 0.9 puan aşağı çekti. Özel sektör yatırımları ilk çeyrekte de büyümeyi 0.3 puan aşağı çekmişti. Yatırımlar kaleminde yıllık daralma yüzde 3.5'e ulaştı. Özel sektör yatırımlarındaki yıllık daralma ise yüzde 4 oldu. Bunda Merkez Bankası'nın ocak sonunda olağanüstü toplanarak faizleri rekor seviyede yükseltme etkili oldu.

SICAK PARAYA DAVETİYE

Merkez Bankası ocak sonundaki rekor artırımdan sonra üç ay boyunca faizde değişikliğe gitmedi. Bu süreçte yerel seçimlerin ardından siyasi istikrar algısı zirveye çıkarken, ABD'nin faiz artırımlarına ilişkin tartışmalar da başlamıştı. Merkez Bankası'nın bu süreçte faiz indirimi yapmayıp sonraki 5 ayda ise sadece 1.75 puanlık indirim gerçekleştirmesi, Türkiye'yi sıcak para cenneti haline getirdi. Şubat-ağustos döneminde Türkiye'ye yaklaşık 6 milyar dolarlık sıcak para girişi oldu. Dolardaki son artışın reel sektöre faturası ise 30 milyar liraya ulaştı.

MERKEZ'İN DOLARLA İMTİHANI

Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar Türkiye'yi 'yüksek enflasyon, düşük büyüme, yüksek cari açık' üçgenine sıkıştırdı. Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanacağı cuma günü, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'yle ilgili gözden geçirmenin sonuçlarını açıklayacak. Faiz indirimlerinde geç kalan Merkez Bankası'nın ABD'nin Faiz artırımına başlayacağı yeni dönemde dolarla mücadele etmek için kullanacağı araçlar da sınırlı. Döviz satım miktarını 40 milyon dolara çıkarıp, likiditeyi kısan Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde döviz satış rakamını artırabilir. Merkez Bankası tüm fonlamayı faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 11.25'ten yaptığı istisnai günlere geri dönebilir. Son ihtimal ise dövize doğrudan müdahale.

TÜRKİYE'YE ÖDETİLEN FATURA
* İlk çeyrekte yüzde 4.7 olan büyüme, ikinci çeyrekte yüzde 2.1'e indi.
* Türkiye ikinci çeyrekte ABD'nin yarısı kadar bile büyüyemedi.
* Yüksek faiz politikası özel sektör yatırımlarını durdurdu.
* Özel sektör büyümeyi ilk çeyrekte 0.3, ikinci çeyrekte 0.9 puan aşağı çekti.
* Türkiye'yi sıcak paraya mahkum etti. 7 ayda giren sıcak para 6 milyar dolara ulaştı.
* Sıcak para ile Türkiye spekülatif saldırılara açık hale geldi.
* Kurdaki son artışın sanayiciye faturası 30 milyar TL.
* Tahminlerin bile tutmadığı enflasyon yüzde 9.54 ile çift haneye dayandı.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)