BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye 'meleklerini' bekliyor----

Türkiye 'meleklerini' bekliyor

Türkiye 'meleklerini' bekliyor
10 Şubat 2013 - 12:36 www.finansgundem.com

Keiretsu Forum Genel Müdürü Aslı Gözören: -''Türkiye'de melek yatırımcılık henüz başlangıç aşamasında ama..."

Keiretsu Forum Genel Müdürü Aslı Gözören, ''Melek Yatırımcı'' kavramı ve Türkiye'deki yansımalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Gözören, Türkiye'de henüz yeterli algının oluşmadığına işaret ederek, buna rağmen kısa zamanda belli bir potansiyelin yakalandığını söyledi.
Melek yatırımcı teriminin ilk olarak New York Broadway'deki tiyatro ve müzikallerle ilgili olarak kullanılmaya başlandığını hatırlatan Gözören, ''Bu pahalı ve riskli prodüksiyonları finanse eden kimseler genelde sanata ilgi duyan kişiler olup, yapımcılara birçok başka alanda da yardımcı olurlardı. Bundan dolayı da onlar yapımcıların koruyucu meleği diye düşünülmüş ve 'melek yatırımcı' diye anılmaya başlanmışlardır'' dedi.
Genel anlamda melek yatırımcılığın son 20-30 yılda gelişen bir kavram olduğunu anlatan Gözören, ''Bilhassa Silikon Vadisi'nde şirketlerini başarıya ulaştırıp genç yaslarda zengin olan şahıslar, başka girişimcilere de yatırım yapmayı arzulamışlar ve ferdi bazda melek yatırımcılık yapmaya başlamışlardır. Bilhassa büyük yatırımlara gerek duymayan iş planları, melek yatırımcılar için cazip olmuştur. Silikon Vadisindeki birçok şirketin bünyesinde melek yatırım mevcuttur. Örneğin Apple'a ilk ciddi yatırımı, kendisi de bir Intel yöneticisi olan Alan Markkula melek yatırım olarak yapmıştır'' diye konuştu.
Melek yatırımcıların genelde girişimcinin kendisi, akrabaları ve dostlarından sonra şirkete ilk kurumsal parayı yatıran kimseler olduğunu anımsatan Gözören, melek yatırımcıların birçoğu odaklandıkları sektörlerde faaliyet göstermektedir. Son 10 senede daha organize melek yatırımcılık da yapılmaya başlanmıştır. Bu alanda en büyük melek yatırımcılık ağı Keiretsu Forum'dur. Dünya üzerinde 26 şehirde halen şubeleri bulunan Keiretsu Forum son 10 yılda 300 milyon doların üzerinde yatırım yapmıştır'' bilgisini verdi.
''Türkiye'de melek yatırımcılık için çok cazip gelişmeler ve fırsatlar var''
Gözören, Türkiye'de melek yatırımcılığın henüz başlangıç aşamasında olduğunu, gerek girişimcilerin çoğu gerekse yatırımcıların çoğu tarafından tam anlaşılmadığını dile getirdi.
Bu sektördeki kişilerin ve kurumların girişimcilerin melek yatırım için uygun olduğu konusunda eğitime ve iyi rol modellerine ihtiyaçları olduğuna değinen Gözören, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Öte yandan, Türkiye'nin ekonomik göstergelerinde, özellikle son dönemlerde melek yatırımcılık için çok cazip gelişmeler ve fırsatlar söz konusu. Bunların arasında ekonominin sağlıklı büyümesi, hükümetin girişimci ve yatırımcılara önem vermesi, geniş kitleleri girişimcilik konusunda bilgilendirmek amacıyla çeşitli eğitim programlarının başlaması, yapılacak yatırımlardan çıkış yapabilme imkanlarının artması, Türkiye'nin bölgesinde eğitilmiş insan gücü bakımından lider olması ve yurt dışındaki Türk girişimcilerin Türkiye'deki faaliyetlerini arttırmalarını elbette sayabiliriz.
İşte bu potansiyel dahilinde, 26 şubesi ve 1000'in üstünde akredite yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük organize melek yatırımcılık ağı olan Keiretsu Forum'un İstanbul şubesini açmaya karar verdik. 12 yıllık tecrübemize dayanarak, yatırımcı ve girişimcilere en iyi standartları uygulama hedefindeyiz.''
''Her sektörden kaliteli girişimci Keiretsu Forum'dan yatırım alabilir''
Keiretsu Forum İstanbul'un çalışmalarını da anlatan Gözören, akredite olan özel sermaye yatırımcılarından, risk sermayedarlarından ve kurumsal yatırımcılardan oluşan bir melek yatırımcılar topluluğu olduklarını ifade ederek, forum üyelerinin, çeşitli yüksek nitelikli yatırım olanaklarına yatırımda bulunduklarını söyledi.
Gözören, küresel anlamda sermaye, kaynak ve işbirliği fırsatları sunan Keiretsu Forum İstanbul'un melek yatırımcılar ile yatırım sunumlarını bir araya getiren bir platform olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Her ay çeşitli kaynaklar aracılığıyla başvuran girişimcilerin en kalitelilerini, üyelerimizin de katılımıyla seçiyoruz ve aylık Forum toplantısında üyelerimize sunuyoruz. Keiretsu Forum iyi tanındığından bu başvuruların bazıları yurt dışından da gelmektedir. Forum üyeleri tarafından önceden seçilmiş firmalardan yatırım sunumları dinlerler. Değerlendirme ve inceleme çalışmalarını bir arada yaparlar, ancak yatırım kararlarını tek başlarına alırlar. Üyeler herhangi bir yatırım fırsatına istedikleri miktarda yatırım yapabilmektedirler.''
''Başarılı bio teknoloji ve internet şirketi yatırımı''
Keiretsu Forum'un kendisini herhangi bir sektörle sınırlamadığının altını çizen Gözören, ''İstanbul şubemiz Eylül 2012'de açıldığından beri, çok kısa bir zamanda üyelerimiz tarafından çeşitli girişimlere yatırım yapılmıştır. Başarılı yatırım hikayelerimiz arasında bir bio teknoloji şirketi ve de internet şirketi var. Çok yakında bir eğitim sektöründe şirkete de imzamızı atmış olacağız'' bilgisini verdi.
Aslı Gözören, en çok hangi sektörlerin yatırım aldığına ilişkin soruya ise, ''Keiretsu Forum olarak yatırım faaliyetlerimiz sektörel trendlere bağlı değildir. Biz her sektörde çok cazip geri dönümler sağlayabilecek girişimler olabileceğini tecrübemizle biliyoruz. Bir fon da olmadığımız için bu tip 'takip edici' yatırımlardan uzak durabiliyoruz. Her sektörden kaliteli girişimci Keiretsu Forum'dan yatırım alabilir'' yanıtını verdi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)