BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaTürkiye korona virüse karşı dayanıklı mı?----

Türkiye korona virüse karşı dayanıklı mı?

Türkiye korona virüse karşı dayanıklı mı?
25 Kasım 2020 - 17:10 www.finansgundem.com

200 milyar dolar ve üzerindeki ekonomilere sahip ülkelerin korona virüse karşı dayanıklılık karnesine göre, Türkiye 53 ülke arasında 60.6 puanla 30. sırada yer alıyor.

Bloomberg haberine göre, 200 milyar dolar ve üzerinde ekonomik büyüklüğe sahip 53 ülkenin yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı dayanıklılığını ölçen bir araştırma yapıldı. Puanlama, ülkelerin 100 bin kişi başına aylık yeni vaka sayısı, aylık vaka sayılarındaki ölüm oranı, toplam ölüm sayısının nüfusa oranı ve yapılan test sayısındaki pozitif vaka oranı üzerinden yapıldı.

Listenin ilk sırasında yer alan Yeni Zelanda en dayanıklı ülke olurken, onu Japonya, Tayvan, Güney Kore ve Finlandiya izliyor. Türkiye ise 60.6 puanla 30. sırada, Rusya ise 65.0 puanla 22. sırada yer alıyor. 

Yeni Zelanda'nın erken harekete geçmesinin salgınla mücadelede etkili oldu

Yeni Zelanda'nın erken harekete geçmesinin salgınla mücadelede etkili olduğu izlendi. Yeni Zelanda mart ayında henüz ülkede herhangi bir korona virüs vakası tespit edilmemişken ülke sınırlarını kapatmıştı.

Ülkede hükümet test, filyasyon ve merkezi karantina sistemlerine önemli bir kaynak ayırdı. Bu sayede son aylarda Yeni Zelanda'da çok az korona virüs vakası tespit edildi. Bu sayede sosyal hayat büyük ölçüde normale döndü.

Yeni Zelanda ayrıca 2 aşı geliştiricisiyle şimdiden anlaşma yapıp, aşılar gerekli testleri geçtiğinde hızlı bir şekilde bu aşıları temin edecek.

Vatandaşlar uyarıları dinledi

Japonya korona virüs tedbirlerinde farklı bir yol izledi. Japonya'da yasalar gereği böyle bir salgında bile devlet vatandaşlarına sokağa çıkma yasağı gibi kısıtlamalar getiremiyor. 

Geçmişte yaşanan tüberküloz salgınları sebebiyle Japonya'nın salgınlara hazırlıklı bir sağlık sistemi bulunuyor. Korona virüs salgını ülkede ilk ortaya çıktığında hükümet hızlıca eylem planlarını devreye sokabildi. Bunun yanında Japonya'da halk yasal cezalar olmamasına rağmen maske takma, kalabalık yerlerden uzak durma gibi tavsiyelere sıkı sıkıya uydu. Bu sayede şu anda 120 milyon nüfuslu ülkede 331 ciddi hasta bulunuyor.

Sınır kontrolü en etkili yöntemlerden biri

Değerlendirmede sınır kontrollerinin korona virüsle mücadelede en etkili yöntemlerden birisi olduğuna dikkat çekildi. Finlandiya ve Norveç'in mart ortasından bu yana ülkelerini neredeyse tamamen dış dünyaya kapatmalarının başarılarında önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.

Son dönemde ABD, İngiltere gibi ülkelerin salgınla mücadelede başarısız olması buna karşılık Çin'in ise sert önlemlerle salgını kontrol alması sebebiyle yeni bir tartışma başladı. Bazıları buradan yola çıkarak otoriter rejimlerin demokrasilere oranla salgınla mücadelede daha etkili olduğunu iddia ediyor. Ancak listedeki en başarılı 10 ülkenin 8'i demokrasiyle yönetiliyor. Bloomberg bu ülkelerde vatandaşların devletlerine güvendiğini ve devletin vatandaşlarla şeffaf bir iletişim kurduğuna dikkat çekti. Bu güven ilişkisi insanların alınan tedbirlere uymasını sağlıyor.

Bunun yanında değerlendirmede sosyo-ekonomik eşitliğin yüksek olduğu ülkelerde toplumun salgına daha uyumlu bir şekilde cevap verebildiği ifade edildi.

Moderna aşısının alım sözleşmesine AB'den onay

Çin İstanbul Başkonsolosu'ndan korona virüs uyarısı

Prof. Ünal: Yoğun bakımlarda yer kalmadı

Virüsün mutasyona uğraması küresel salgını durdurulamaz hale getirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)