BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye korkusuna karşı ortak ittifak----

Türkiye korkusuna karşı ortak ittifak

Türkiye korkusuna karşı ortak ittifak
02 Ekim 2021 - 11:47 www.finansgundem.com

İngiliz basın kuruluşu Economist, en son karşısında sürekli güç kaybettiği Türkiye'ye karşı yanına İtalya'yı almaya çalışan Yunanistan'ın, Fransa ile yakınlaşmasını yazdı

Economist'ten Paris Philhellenic'in kaleme aldığı haber, Yunanistan'ın bölgesel kaygılarının tüm Avrupa'ya yayıldığını gösterdi. Philhellenic'e göre Avrupa'da yeni şekillenen cepheler, Türkiye korkusuna karşı bir nevi zorunluluk haline geldi. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

MİÇOTAKİS ANLAŞMA İÇİN 'AŞK HİKAYESİ' DEDİ
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bu anlaşmayı 'bir aşk hikayesi' olarak nitelendirdi. Yunanistan Başbakanı, 28 Eylül'de Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a “Tarih… bizim birlikte olmamızı istiyor. Coğrafya da öyle" dedi. Miçotakis Macron'a, Marsilya'ya inen İyonyalı denizcilerin ve Yunanistan'ın bağımsızlık savaşını destekleyen Fransız Philhellenes'in hikayeleriyle serenat yaptı. Macron, Yunanistan'ın 'bize ilham veren ve kendimiz olmamızı sağlayan bir medeniyet' olduğunu söyledi. Ardından iki lider, flörtlerini “stratejik” savunma paktı olarak adlandırdıkları şeyle tamamladı.

TÜRKİYE KARŞITI BLOK ŞEKİLLENİYOR
Fransız-Yunan ilişkisi, geçen yıl Kıbrıs çevresindeki Yunan savaş gemileri ve Libya açıklarındaki Fransızlarla karşı karşıya gelen Türkiye ile rekabet içinde şekillendi. Fransa, Yunanistan, İsrail, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni içeren Türkiye karşıtı bir blok yavaş yavaş şekilleniyor. Fransız desteğini güvence altına almak ve kendi silahlı kuvvetlerini desteklemek isteyen Miçotakis, Fransa'dan Ocak ayında 2.9 milyar dolar maliyetle 18 adet, Eylül ayında da altı adet daha olmak üzere toplam 24 Rafale savaş uçağı satın almayı kabul etmişti.

YUNANİSTAN İÇİN NİMET
Atina yönetimi şimdi de üç yeni Fransız fırkateyni de alacak. Bu, Türkiye'nin yeni filosundaki 16 fırkateyn kıyasla sadece 13 harap fırkateyni olan Yunan Donanması için bir nimet. 15 Eylül'de ABD ile İngiltere arasında imzalanan AUKUS denizaltı anlaşması gereğince İngiltere'de yeni bir fırkateyn inşa ediliyor. Yunanistan'ın ise ilk teslimatını 2025'te alması bekleniyor. Yine de her iki taraf da bunun sadece bir silah sözleşmesi olmadığını gösterme konusunda oldukça hevesliydi. Macron, “Bu… stratejik özerkliğimizi ve Avrupa egemenliğimizi güçlendiriyor” dedi. Miçotakis ise bunun 'Avrupa'da stratejik özerkliğe doğru atılan ilk cesur adım' olduğunu kabul etti.

KARŞILIKLI SAVUNMA MADDESİ VE TÜRKİYE'NİN 'KAFA KARIŞTIRIAN' ADIMLARI
Fransız yetkililer Londra ve Washington arasındaki bu anlaşmayı, Amerika'nın artık güvenilirliğinin olmadığının bir göstergesi olarak tanımladı ve Avrupalılar arasında savunma konularında daha fazla işbirliği çağrısı yaptı. Bu nedenle yeni anlaşma olan AUKUS'a jarşılıklı savunma maddesi konuldu. Buna göre, Fransa ve Yunanistan'dan herhangi birisi bir saldırı ile karşılaşmaları durumunda birbirlerine destek olmak zorundalar. Bu ayrı ikili ittifakı resmileştirme kararı, hem Macron'un hem de Miçotakis'in Akdeniz'de ciddi bir kriz olması durumunda Türkiye'nin kafa karıştırıcı adımlar atabileceğinden endişe duyduğunu gösteriyor. Bu, Türkiye'nin yeni filosundaki 16 fırkateyn kıyasla sadece 13 harap fırkateyni olan Yunan Donanması için bir nimet. 15 Eylül'de ABD ile İngiltere arasında imzalanan AUKUS denizaltı anlaşması gereğince İngiltere'de yeni bir fırkateyn inşa ediliyor. Yunanistan'ın ise ilk teslimatını 2025'te alması bekleniyor. Yine de her iki taraf da bunun sadece bir silah sözleşmesi olmadığını gösterme konusunda oldukça hevesliydi. Macron, “Bu… stratejik özerkliğimizi ve Avrupa egemenliğimizi güçlendiriyor” dedi. Miçotakis ise bunun 'Avrupa'da stratejik özerkliğe doğru atılan ilk cesur adım' olduğunu kabul etti.

AVRUPA'YI DIŞLAYAN AVRUPA CEPHESİ
Sorun şu ki, Fransa ve Yunanistan arasındaki eşi görülmemiş yakın işbirliği, Avrupa egemenliği ve özerkliği söylemine rağmen AB'nin geri kalanını içermiyor. Son yıllarda her iki ülke de Türkiye'ye daha fazla baskı yapılması konusundaki isteksizlikten şikayet ediyor. Özellikle Türkiye'nin geniş diasporası ile ticari bağlantısı olan Almanya, bu tür önlemleri kırmaya hevesliydi. Almanya ayrıca Türk Donanması'na gelişmiş dizel elektrikli denizaltılar satıyor. Dolayısıyla son 10 yılın ikinci yarısında Akdeniz'de çok ciddi bir rekabet gerçekleşecek. Almanya'nın en iyi denizaltılarına karşı Fransa'nın en iyi fırkateynini göreceğiz.

YUNANİSTAN'I CESARETLENDİREN ÜLKE
İsrail ve Güney Kıbrıs'la birlikte kiraladıkları sismik araştırma gemisini Türk deniz sahasına gönderen Yunanistan'ı cesaretlendiren ülke, geçtiğimiz günlerde Yunan medyasının manşetlerindeydi. Kathimerini gazetesi, Türk fırkateyni Oruç Reis tarafından Akdeniz'de önü kesilen Nautical Geo araştırma gemisini Fransa'nın desteklediğini manşet haberiyle duyurdu.

Kathimerini'ye göre, Paris yönetimi son 24 saat içerisinde Atina'ya destek mesajı gönderdi ve Girit Adası'nın doğusunda devam eden keşif çalışmalarının arkasında durduğunu belirtti. Yunanistan'a destek mesajı gönderen diğer ülkeler ise beklendiği gibi İsrail ve Mısır oldu. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'a bizzat mesajı iletti.

Gazete, yakıt ikmali için Cuma günü Girit'e dönen sismik araştırma gemisinin bulunduğu noktada Yunan donanmasına ait savaş gemilerinin de beklediğini bildiriyor. Müttefiki Yunanistan'la Doğu Akdeniz'de birçok tatbikat gerçekleştiren Fransa, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gözdağı için Charles de Gaulle uçak gemisini bölgeye göndermişti.

Yunanistan ise 2020'nin ilk günlerinde Fransa'dan altısı yeni 18 Rafale savaş uçağı satın aldı ve ilk jet geçtiğimiz aylarda Yunan ordusuna teslim edildi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda kürsüye çıkan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise geçen yıl yaşanan gerginliğin tekrar etmesini istemediklerini söyledi.

Türkiye ile diyalog kanallarını her zaman açık tutmak istediğini belirten Miçotakis, "İş birliği arayışına devam etmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağım" ifadesini kullandı. Yunan Başbakan, buna karşılık Türkiye'nin aldığı 'casus belli' kararı nedeniyle ülkesinin 1995 yılından beri güç kullanma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürdü.

HARİTA GÖSTERDİLER
Nautical Geo gemisinin durdurulması üzerine Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne (AB) şikayet eden Yunanistan, New York'ta gerçekleşen olağanüstü buluşmada AB bakanlarına bir harita sunmuştu. To Vima gazetesinin haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias New York'taki BM zirvesinde AB'li mevkidaşlarıyla olağanüstü bir görüşme gerçekleştirdi.

EGE DENİZİ'NİN ORTASINA ABD ÜSSÜ
Doğu Akdeniz'de köşeye sıkışan Yunanistan'ın imdadına koşan ABD, uçak gemisiyle çıkarma yaptığı Girit Adası'nda yeni bir üs kurmaya hazırlanıyor. Batı Trakya ve Ege Denizi'nde atılacak adımlar ise, gündeme bomba gibi düştü. Washington ve Atina arasında görüşmelerin sürdüğünü aktaran Kathimerini gazetesi, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne yeni bir deniz üssünün inşa edileceğini özel haberiyle duyurdu.

İnşa edilecek yeni deniz üssüyle Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de kalıcı olmayı hedeflediğini kaydeden Kathimerini'ye göre, Atina yönetimi devasa bir savaş gemisi filosunu söz konusu üsse konuşlandırmayı planlıyor.

Kathimerini, Yunanistan'ın Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası (Skyros) ile Suda Üssü arasında bir birleşme için ABD tarafına yoğun şekilde baskı yaptığını da yazdı. Habere göre, Atina yönetimi halihazırda Suda Üssü'nde bulunan ABD birliklerinin Yunanistan'ın ortasındaki Larissa veya daha kuzeydeki Dedeağaç'a yerleşmesini talep ediyor.

Ancak Yunanistan'ın bir numaralı hedefi, ABD güçlerinin Ege'nin tam ortasında yer alan İskiri Adası. Kathimerini, taraflar arasındaki müzakerelerin 14 Ekim'de sonuçlanacağını bildiriyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın söz konusu günlerde Washington'a gitmesi beklenirken, ortak askeri işbirliği anlaşmasının beş yıllık bir dönemi kapsayacağı kaydediliyor.

KALICI ÜSLER KURULUYOR
Kathimerini, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne Dışişleri Bakanı ve uçak gemisi gönderen ABD'nin Yunanistan'da askeri varlığını kalıcı olarak artırmaya hazırlandığını geçtiğimiz aylarda manşetten duyurmuştu. Habere göre, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un stratejik hedefinde kalıcı ve dönüşümlü askeri üslerin kurulması vardı.

Halihazırda Girit'teki Suda Üssü'nün yanı sıra kuzeydeki Dedeağaç limanını kullanan ABD ordusu, Larissa ve Stefanovikeio'daki hava üslerine de savaş uçaklarını indiriyor. Kathimerini, ABD'ye dört ayrı üs daha verileceğini ve Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın Pentagon'a seçim yapması için 22 seçenek sunacağını yazmıştı.

Kathimerini, Yunanistan'ın İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarıyla üs kurduğu Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'nın ABD'nin gözünü diktiği adreslerden biri olduğunu da aktarmıştı. Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nde konuşlanan ABD özel kuvvetler askerleri için yedek üs olarak ise, kuzeydeki Selanik yakınlarında bulunan Rentina öne çıkıyordu.

ABD ÇOK İSTEKLİ!
New Post yayın organı ise, ABD'nin Batı Trakya'daki Dedeağaç'ta bir askeri üs için çok istekli olduğunu ve söz konusu hamlenin doğrudan Karadeniz'deki stratejik planın yansıması olduğunu yazdı. New Post'a göre, Larissa'daki askeri üs ABD dronelarına ev sahipliği yapacak. Amerikan insansız hava araçları Yunan F-16'ları ve NATO sistemleriyle de entegre hale getirilecek.

TÜRKİYE'NİN F-35'LERİ YUNANİSTAN'A!
Doğu Akdeniz'deki restleşmede açık şekilde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD, yeni bir hamleye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminden bu yana neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu Girit'teki Suda Üssü'ne gönderdi. Atina Büyükelçisi Goffrey Pyatt ise bulduğu her fırsatta Yunanistan'a desteğini gösterdi, savaş uçaklarına binip gezdiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Yunanistan 2020 bitmeden ABD'den resmi olarak F-35 jetleri istedi, Haziran 2021'e gelindiğinde ise ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı tarafından sunulan bir tasarı Atina'yı sevinçten çılgına çevirdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Marco Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Marco Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Yunan ordusunun modernizesi için çabalarını artırması gerektiğini vurgulayan tasarı, Washington'ın donanma gemileri için de devreye girmesini gündeme getiriyor. Tasarıdaki en dikkat çekici yer ise, Türkiye için üretilen F-35 jetlerinin Yunanistan'a verilmesi oldu. Yunan medyası, 'ABD'den Türkiye'ye sesli mesaj' başlıklarıyla tasarıyı duyurdu. Türkiye karşıtı tasarıyı hazırlayan Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Menendez, ayrıca Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki işbirliğine ABD'nin de katılmasını önerdi.

Çin’e karşı 4’lü ittifak

Biden ile Yoşihide, Hint-Pasifik ittifakını görüştü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)