BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakTürkiye konut fiyat artışında dünya şampiyonu oldu!----

Türkiye konut fiyat artışında dünya şampiyonu oldu!

Türkiye konut fiyat artışında dünya şampiyonu oldu!
21 Temmuz 2021 - 11:58 www.finansgundem.com

Uluslararası Para Fonu (IMF) dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ve en fazla düştüğü ülkeleri sıraladı.

IMF Küresel Konut İzleme Raporu, 2020 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre 2019 yılının aynı dönemine göre konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke yüzde 13.1'lik artışla Türkiye oldu.

63 ülkeyi kapsayan raporda, Lüksemburg yüzde 12.7'lik artışla ikinci, Hırvatistan ise yüzde 9'luk artışla üçüncü sırada yer aldı.

KATAR SON SIRADA

Almanya, Avusturya, Polonya, Portekiz ve Hollanda'da konut fiyatlarında yüzde 7'lik artış görülürken, konut fiyatlarının en çok gerilediği ülke yüzde 5.8'lik düşüşle Katar oldu. 5.4'lük gerilemeyle Hindistan ve Suudi Arabistan'da Katar'ı takip etti.

Türkiye'de konut fiyatlarının söz konusu dönemde yükselmesinin nedeni piyasalarda pandemi etkilerini azaltmak amaçlı düşük faiz kampanyaları olmuştu. Kamu bankaları liderliğinde düşürülen faiz oranları ile kredi talebi canlanmış buna karşın ev fiyatları yükselmişti. 

KREDİ BÜYÜMESİNDE DE BİRİNCİ 

Kredi büyüme oranları da IMF verilerine yansıdı.

2020 yılında, 43 ülke arasında reel konut kredisi büyümesinde Türkiye yüzde 18.1'lik artışla birinci sırada yer aldı. Çin yüzde 13.4 ile ikinci Macaristan yüzde 11.7 ile üçüncü oldu.

Kredi büyümesinin en çok yavaşladığı ülke ise yüzde 7.1'lik düşüşle Meksika oldu.

SON 20 YILIN REKORU

IMF Küresel Konut Fiyat Endeksi 2020 yılı üçüncü çeyrek itibariyle tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. 2000 yılının 100 olarak kabul edildiği endeks, 2020'un üçüncü çeyreğinde 169.7'yi görerek rekor kırdı.

Konut fiyatları Rusya'da yüzde 5.8, Kanada'da yüzde 5.7, Amerika Birleşik Devletleri yüzde 4.8, Fransa'da 4.6, İngiltere'de yüzde 2.3 Çinde ise yüzde 0.2 artış gösterdi.

ÖTV ve kredi faizlerinde indirim talebi!

Üniversiteler açılıyor: Kira ve özel yurt fiyatlarında artış!

İstanbul'da evlerde salgın değerlemesi!

Yabancılar ev almaya Türkiye'ye koşuyor

Konut fiyatlarında artış sürdü

Ofislere dönüş kiraları uçurdu

ABD'de konut başlangıçları 3 ayın en yüksek seviyesinde

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.21 Temmuz 2021 13:55

    KİRA ARTIŞ ORANLARI DAHA FAZLADIR BİR İKİ AY SONRA YENİ EVLENENLER GİBİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÇOĞU KIRALIK KONUT BULAMAYACAKLAR TAŞINMAK ISTEYENLERLE TAŞINMAK ZORUNDA KALACAK 10 YILLIK ESKİ KIRACILAR DAHİL DÜŞÜK GELIRLİLER TAŞINACAK KIRALIK KONUT BULAMAYACAKLARINDAN SOKAKLARDA YASAMAK ZORUNDA KALACAKLAR