BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye için ekonomik kriz riski var mı?----

Türkiye için ekonomik kriz riski var mı?

Türkiye için ekonomik kriz riski var mı?
08 Haziran 2015 - 10:13 www.finansgundem.com

JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen, seçim sonuçlarını değerlendirdi ve ekonomik dalgalanmanın ne kadar süreceğini açıkladı

JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen, ekonomik durgunluk sürecini tetikleyen derin bir finansal kriz riskinin Türkiye açısından şimdilik oldukça uzak bir olasılık olduğunu belirterek, "Seçim öncesinde birikmiş sorunlar nedeniyle ekonomik dalgalanma bir müddet daha devam edecektir" dedi.
 
JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, seçim sonuçları sonrasında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
 
Seçimler, Türkiye’nin iç barışını ve toplumsal uzlaşmayı sağlama ve yükselen politik tansiyonu düşürme olanağı doğurmuştur.
 
Parlamenter demokrasilerin ürettiği seçenekler yelpazesinde piyasaların özellikle tercih edeceği bir davranış kalıbı ve önyargısı yoktur:  Parlamenter demokrasinin içeriğinde var olan alternatif seçeneklerin gelişmesi ve bu kapsamda muhalefetin tercihlerinin de önemseneceği bir koalisyon seçeneğinin Türkiye’de ortaya çıkmasının finansal piyasalarda güvensizlik yaratacağını beklemek anlamsız ve yanlış bir algıdır.  Türkiye’nin girişim gücü ve yönetim kapasitesi oldukça yükselmiş olan ve krizlere karşı deneyimli yatırımcılara sahip bir ülke olması yeni kurulacak hükumetin en önemli yardımcısı ve güvencesidir.
 
Ekonomik durgunluk sürecini tetikleyen derin bir finansal kriz riski Türkiye açısından şimdilik oldukça uzak bir olasılık olmakla birlikte seçim öncesinde birikmiş sorunlar nedeniyle ekonomik dalgalanma bir müddet daha devam edecektir: Dolar faizlerindeki yükselme beklentisi özel sektörün borcunu döndürme maliyetini bir miktar daha artıracak ve bu yüksek borçluluk ekonomik büyüme üzerinde önemli bir engel teşkil etmeye devam edecektir. TL’nin $ karşısında daha fazla değer kaybetmesi bankaların ve reel sektörün döviz borcu karşılığı TL yükünü daha da artıracaktır. Ancak derin bir ekonomik resesyon sürecini tetikleyen finansal kriz riski Türkiye açısından oldukça uzak bir olasılıktır.  Ayrıca seçim öncesinde biriken sorunları nedeniyle yaşanacak dalgalanmaların sebebi de oluşacak koalisyon olmayacaktır.
 
2015 yılında cari açık seviyesi düşmüş olmakla birlikte fonlama kısmının zorluğu artmıştır.
 
Rezervlerin toplam dış borç ve kısa vadeli dış borç karşısında oransal alarak azalıyor olması kırılganlık hassasiyetini ve risk halinde tahribatın seviyesini artırmaktadır.
 
Türkiye’de iç talep güdümlü düşük büyüme işsizliği çözemeyecektir.
 
2015 yılının tamamında ihracatın seyrinde artış yönlü bir beklenti bulunmamaktadır.  İhracattaki zayıflık ise cari açığın daha fazla düşmesini engellemektedir.
 
Bu başlıklar etrafında bir müddet daha devam etmesi beklenen siyasi ve ekonomik dalgalanmaların ve belirsizlik ortamının üreteceği tahribatın azaltılması için yeni hükumet kurulmasının geciktirilmemesi  ve ayrıca Merkez Bankası’nın  uluslararası alanda ulaştığı pozitif konumu ile  araçsal bağımsızlığını her koşulda koruması gerekir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)