BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye için alarm zilleri çalıyor----

Türkiye için alarm zilleri çalıyor

Türkiye için alarm zilleri çalıyor
03 Aralık 2014 - 06:26 www.finansgundem.com

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, 2015’in büyüme açısından zor bir yıl olacağını belirtti

Yeni bir yıla hızla yaklaşılırken, CEO’lar 2015’in büyüme stratejilerini The Boston Consulting Group’un konferansında masaya yatırdı. İlk konuşmayı yapan TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, 2007 krizi ile dünyada büyümenin dinamiklerinin değiştiğini, büyümenin artık ‘alt optimal denge’ denilen yeni normalde oluşacağını anlattı. “2015 zor bir yıl olacak ama dünya ekonomisinin yüzde 3.5 büyümesi mümkün. Dünya uzun dönemli düşük büyüme ile karşı karşıya” diyen Dinçer, bu süreçte reformlarını iyi tamamlayan ülkelerin öne geçeceğine vurgu yaptı.

Peki Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadeli fırsat ve handikapları ne? Dinçer, bu noktada Türkiye’nin yapısal reformlarını tamamlayamamış olmasına vurgu yaparken, yüzde 2-4 büyüme bandından bir süre daha çıkılamayacakmış gibi göründüğünü söyledi. Vergi uygulamalarındaki gri alanların, hukuk güvenliğinin ve son dönemde yurtdışında Türkiye AB’den uzaklaşıyor algısının yabancı yatırımın önünde engel olduğunu anlatan Dinçer, uzun dönemde ise özellikle eğitim ile ilgili sorunlar nedeniyle alarm zillerinin çaldığını ifade etti.

Enflasyon niye düşmüyor?

İç talebin kısıldığı bir ortamda enflasyonun neden düşmediğine TÜSİAD olarak baktıklarını ifade eden Dinçer, “Burada tahminimiz, neden, maliye ve para politikaları arasında uyumsuzluk olması... Merkez Bankası’nın bağımsızlığına çok önem veriyoruz. Rahat bırakılırsa faizlerin daha da gerileyeceğini düşünüyoruz” dedi. Orta Vadeli Program'da özel sektör yatırım artışının yüzde 9 ila 11 arasında öngörüldüğünü vurgulayan Dinçer, bunu fazlasıyla iyimser bulduklarını, özel sektörde böyle bir yatırım artışı havası görmediklerini de ifade etti. Dinçer, kısa vadeli tehditleri sıralarken en önemli jeopolitik risk olarak IŞİD ve Rusya-Ukrayna gerginliğini saydı. İran’ın uluslararası görüşmeler pozitif sonuçlanırsa yeniden Türkiye’nin en büyük ticari partnerlerinden olabileceğini de vurgulayan Dinçer, 2015 sonrasında Türkiye’nin uzun süre sonra ilk kez 4 yıllık seçimsiz bir döneme gireceğini ifade ederek, “Bu dönem sosyal istikrar açısından kolay olmayabilir” uyarısı da yaptı.

Dinçer, petroldeki düşüşün cari açığa 1 puanlık etkisi olabileceğini, Transatlantik Ticaret Anlaşması’nı ise Türkiye’nin bir fırsata çevirmesi gerektiğini söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)