BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye hiperenflasyon dönemine mi girdi----

Türkiye hiperenflasyon dönemine mi girdi

Türkiye hiperenflasyon dönemine mi girdi
07 Nisan 2022 - 07:39 www.finansgundem.com

Enflasyonun OECD ortalamasının 10 katı olmasının hiperenflasyon olarak tanımlanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ulusoy, bu şartlar altında Türkiye’nin hiperenflasyon sürecine girdiğini ifade etti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık enflasyonu yüzde 61.14, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) ise yüzde 142.63 olarak açıkladı. Vatandaşın alım gücü günden güne hızla erir, başta asgari ücret olmak üzere ara zam talebi kuvvetli bir şekilde dile getirilirken, AKP Hükümeti ise bunu “olağanüstü şartlar oluşmadığı” gerekçesiyle görmezden geliyor. Taylan Büyükşahin'in Sözcü'deki haberine göre ENAGrup Kurucusu Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yılbaşında yapılan maaş zamlarının 2 ay bile dolmadan eridiğini, çalışanın enflasyon karşısında ezdirilmemesi gerektiğini belirtti.

HALK YOKSULLAŞTIRILIYOR

Maaşlara ara zammın yapılmak zorunda olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Bundan kaçış yok. Sadece asgari ücrete değil, özel sektörü de kapsayacak bir maaş düzeltmesi şart” dedi.

Tarihte asgari ücret zammının bu kadar kısa sürede eridiği bir dönemin olmadığını aktaran Ulusoy, zamların bekletilip seçim yatırımı yapılmasının çok yanlış olduğunu söyledi. Ulusoy, “Bekletilen maaş zamları ekonomiyi daha yanlış yerlere götürür. Halkın parasını vermezse bu, halkı yoksullaştırmaktır. Hükümet tercihini ya halkın çoğunluğu tarafında kullanacak ya da Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nde (KKM) olduğu gibi bir avuç kesimi zengin etmek için kullanacak” dedi.

OECD'NİN 10 KATI

Hiperenflasyon tanımının yıllık yüzde 200'ün üzerine çıkan enflasyonda kullanıldığını hatırlatan Ulusoy, ancak yeni jenerasyon hiperenflasyon tanımında farklı unsurların yer aldığını kaydetti. Çift haneli işsizlik, gelirsizlik ve yıllık enflasyonun OECD ortalamasının 10 katı olmasının hiperenflasyon olarak tanımlanabileceğini aktaran Ulusoy, bu şartlar altında Türkiye'nin hiperenflasyon sürecine girdiğini ifade etti.

Yapısal reform olmadan çare bulunamaz

– Hükümetin aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyonun düşmesine bel bağladığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, bir program ve yapısal reform olmadan enflasyonun sadece baz etkisiyle düşürülmesinin acizlik olduğunu vurguladı. Hükümetin baz etkisiyle seçime gitmek istediğini anlatan Ulusoy, “Hayat pahalılığı inanılmaz derecede artacak. Ortada bir ekonomik başarı yok. KKM gibi ek faiz uygulamaları ile dahi dövizi düşüremiyorsunuz. Reformlara şu an başlasak bile 3-4 yıl restorasyon sürer” dedi.

Hükümet rasyonel politikalardan uzaklaştı

– Ekonomi politikalarında kontrolün kaybedildiğini belirten Prof. Ulusoy, Merkez Bankası'nın rezervlerinin ekside olmasının işleri daha da zorlaştırdığını kaydetti. KKM'de gölge faiz politikasının uygulandığını, harcamaları baskı altına giren hükümetin bu noktada para basma sürecine girdiğini aktaran Ulusoy, “Merkez Bankası'nın kararsız tutumuyla birlikte bunları ele alınca, tüketicinin, yatırımcının ve hükümetin irrasyonel sürece geçtiğini görüyoruz” dedi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.07 Nisan 2022 11:06

    OCAK AYINDAN İTİBAREN EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 6312 TL EN YÜKSEK 26.236 TL DİR ARADAKİ FARK 19.924 TL DİR EN düşük emekli aylığı ise 4.356 TL en yüksek 26.266 TL dir FARK 21.910 TL DİR-YANİ EN DÜŞÜK MAAŞ ALAN MEMUR EMEKLİ OLDUĞUNDA MAAŞININ %70 DEN AZI ORANINDA MAAŞ BAGLANIRKEN EN YÜKSEK MAAŞ ALAN MEMURLAR %99 ORANINDA MAAŞ ALMAKTADIRLAR YANİ ONLARIN MAAŞLARINDA DÜŞÜŞ OLMAMAKTADIR FARKLAR ÇOK FAZLA AÇILMIŞTIR EZİLMEYE/EZMEYE DÖNÜŞMÜŞTÜR

  • Görünen köy07 Nisan 2022 10:38

    Hemde boynuna kadar . RTE hala bunu kabul etmiyor nasıl fatura ederim diye dış ve iç güç arayışında. Tabiki yanındada her zaman ki gibi Bahçeli var.