BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakTürkiye, emlak fiyatı artışında dünyada lider----

Türkiye, emlak fiyatı artışında dünyada lider

Türkiye, emlak fiyatı artışında dünyada lider
03 Haziran 2021 - 10:25 www.finansgundem.com

Dünyada konut fiyatları mart ayı sonu itibariyle yıllık bazda ortalama yüzde 7,3 artış kaydederek balon riskini yeniden gündeme getirdi. İlgili dönemde konut fiyatları en çok artan lider ülke ise Türkiye oldu.

Küresel konut fiyatlarındaki artış 2006'nın son çeyreğinden bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi. Bu durum 2008 küresel krizinin temelinde olan emlak sektörü ve emlağa dayalı kredi sistemindeki da ısınmaya dikkat çekti.

Konut ve ticari emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank tarafından hazırlanan küresel konut fiyatları endeksine göre, ilgili dönemde konut fiyatları en çok artan ülke ise Türkiye oldu. Bu dönemde Türkiye'de konut fiyatlarının yüzde 32 arttığı görüldü. Türkiye'yi yüzde 22,1 artışla Yeni Zelanda, yüzde 16,6 artışla Lüksemburg izledi.

ABD'de konut fiyatları da aynı dönemde yüzde 13,2 artarak 2005'ten bu yana en hızlı artış olarak kaydedildi.

Gayrimenkul piyasalarındaki balonlara karşı önlemler alınıyor

Pandeminin yarattığı sağlık krizine karşı ekonomilerin parasal ve mali teşviklerle desteklenmesi dünya çapında gayrimenkul patlamasına yol açtı. Balon endişeleri artarken bazı ülkeler gayrimenkul piyasalarını soğutmaya yönelik adımlar atıyor.

Yeni Zelanda gayrimenkul yatırımcıları için vergi teşviklerini geri çekti. Çin gayrimenkul geliştiricilerinden banka kredilerine kadar çeşitli alanlarda adımlar attı. Knight Frank raporunda birçok ülkede yıl sonunda teşviklerin bitmesiyle birlikte alıcıların enerjilerinin düşük olabileceği ayrıca yeni virüs varyantları ve kesintiye uğrayan aşı kampanyalarının da fiyatlara aşağı yönlü baskı yapabileceği belirtildi.

Asya’da en büyük fiyat artışı yüzde 6,1 ile Singapur’da yaşanırken en pahalı gayrimenkul pazarı Hong Kong’da yüzde 2,1 fiyat artışı görüldü. Knight Frank endeksi 56 ülke ve bölgenin fiyatları ile elde ediliyor.

Mart ayında konutlardaki artış rekor düzeye çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre Mart'ta yıllık artış yüzde 31,98 oldu. Böylelikle 2011 yılından bu yana açıklanan endekste en yüksek yıllık artış kaydedildi.

Konut fiyatlarında bir önceki aya göre artış ise yüzde 2,35 oldu. Konut fiyat endeksi aynı dönemde reel olarak yüzde 13,6 oranında artış gösterdi.

İller bazında bakıldığında yıllık en yüksek artış İzmir'de oldu. Buna göre Mart ayında İzmir'de konut fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,9 arttı. İzmir'i yüzde 30,3 ile Ankara, yüzde 28,9 ile İstanbul izledi.

Verilere göre Türkiye genelinde metrekare başına düşen ortalama fiyat 4.150,5 TL oldu. Bu rakam İstanbul'da 6.447,2 TL, İzmir'de 5.026,2 TL ve Ankara'da 3.084,5 TL olarak gerçekleşti.

Enflasyondaki yükseliş hız kesti

Borsada pozitif seyir sürüyor

Sanal ofislere ilgi sürüyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)