BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye ekonomisinin net finansal değeri iyileşme kaydetti----

Türkiye ekonomisinin net finansal değeri iyileşme kaydetti

Türkiye ekonomisinin net finansal değeri iyileşme kaydetti
15 Ekim 2021 - 14:37 www.finansgundem.com

Toplam net finansal değer 2. çeyrekte 2,77 trilyon TL açık verdi

Sektörlere ilişkin finansal bilançolara göre, 2021 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin net finansal değerinde bir önceki döneme göre gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranla 6.3 puan iyileşme kaydedilmiştir. Dönem sonu itibarıyla sektörlerin toplam finansal varlıkları 23.6 trilyon TL, yükümlülükleri ise 26.3 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Böylece net finansal değer 2 trilyon 767 milyar TL açık verdi.

Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, bu dönemde, hanehalkı borçlarının GSYH’ye oranı %17’den %16 seviyesine, finansal olmayan kuruluşların borçlarının GSYH’ye oranı ise %72’den %69 seviyesine geriledi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"2021 yılı ikinci çeyreği itibarıyla, yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonunda olduğu, hanehalkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlenmiştir. Finansal kuruluşlar sektörü ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal değer yaratmıştır.

Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYH’nin %1,3’ü ile net borç veren konumunda olan toplam ekonomi 2021 yılı ikinci çeyreğinde GSYH’nin %2,6’sı oranında net borç almıştır. Bu orana sektörlerin katkısı incelendiğinde, finansal kuruluşların GSYH’nin %7,2 ile bu dönemde en fazla borç alan sektör olduğu ve bunu yaklaşık GSYH’nin %3’ü ile finansal olmayan kuruluşların ve genel yönetimin izlediği gözlenmiştir. Diğer taraftan, hanehalkı sektörü ise TL mevduatlardaki artışın etkisiyle GSYH’nin %10’u oranında net borç veren konumundadır.

Sektörlerin son dönem itibarıyla finansal varlık ve yükümlülük dağılımı incelendiğinde, finansal kuruluşlar varlık tarafında en büyük sektör iken yükümlülük tarafında en büyük sektörün finansal olmayan kuruluşlar olduğu görülmektedir.

2021 yılı ikinci çeyreği itibarıyla varlıklarda para ve mevduat ile diğer alacaklar yükümlülüklerde ise sırasıyla krediler ile para ve mevduat kalemleri en yüksek paya sahip araçlar olarak gözlenmektedir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)