BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye ekonomisinin ilk çeyrekte 3.9 büyümesi bekleniyor----

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte 3.9 büyümesi bekleniyor

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte 3.9 büyümesi bekleniyor
26 Mayıs 2023 - 15:45 www.finansgundem.com

Yapılan anketlere göre, Türkiye ekonomisinin birinci çeyrekte yüzde 3.9 büyümesi bekleniyor.

Reuters'ın 15 kurumla yaptığı ankete göre 2023 yılı ilk çeyrek için büyüme beklentileri %1.2 ila %5.5 bandında yer alıyor. Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2022 ilk çeyrekte %7.6, yılın tamamında ise %5.6'lık bir artış göstermişti.

En son, şubat ayındaki TCMB para politikası kurulu (PPK) toplantısında depremin ekonomiye etkisini hafifletmek için 50 baz puan daha indirim yapan TCMB'nin politika faizi %8.5 seviyesinde bulunuyor.

Sanayi üretimine deprem etkisi

Sanayi üretim endeksi deprem sonrası bölgede gerçekleşen yıkımın ve diğer illere yaşanan göçün ardından şubat ve mart aylarında sırasıyla yıllık %8.2 ve %0.1 daraldı.

Eurobank bir araştırma notunda depremlerin ardından iktisadi faaliyete ilişkin ilk verilerin büyüme dinamiklerinde bir zayıflamaya işaret ettiğini belirtti fakat verilerin depremin hissedildiği bölgelerdeki alternatif kaynakları da kullandığını ve tüm alanı kapsamamış olabileceğini ekledi.

Depremin ekonomiye etkisi

TCMB, mayıs ayında yaptığı PPK toplantısında güncel verilerin deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermekte olduğunu ve orta vadede depremin ekonomi üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağının belirginleştiğini belirtti.

Yılın geri kalanında uygulanacak ekonomi politikaları cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu ardından şekillenecek.

Yıllık büyüme sorusuna cevap veren 19 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre Türkiye ekonomisinin birinci çeyrekte yüzde 3.9 büyümesi, 2023'ün tamamında ise yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor.

TÜİK, birinci çeyrek GSYH verilerini 31 Mayıs'ta açıklayacak. 

İşte ekonomistlerin büyüme beklentisi

 

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • B. Ali. Karaman. 27 Mayıs 2023 14:45

    Petrolün cıkması iyide SSK emeklisin in maaşı neden düşük 10 sene çalışanla 30 sene çalışan neden aynı malı alıyor neden maaşlar asğari üçret altında kalıyor bu 7500tl.ayın 15şigelmedenbitiyor emekliler neyapmam zorunda hep kredi çekerek i yaşayçayız bu duruma Bi çözüm yolu yokmu... artık 7500 TL. bizim için 0.oldu...birazda bizi düşünün..

  • azmi26 Mayıs 2023 17:41

    Dövizimiz bitti , altınımız azaldı , işsizimiz çoğaldı ,enflasyon arttı cebimdeki olan da gitti. Nasıl olacak da büyüyeceğiz , anlamadım gitti