BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye ekonomisi nasıl büyüyecek----

Türkiye ekonomisi nasıl büyüyecek

Türkiye ekonomisi nasıl büyüyecek
10 Aralık 2014 - 17:06 www.finansgundem.com

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar’a göre Türkiye ekonomisi düşük hızda büyümeye devam edecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye 2014'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 büyüdü. Büyüme rakamlarını değerlendiren ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar’a göre Türkiye ekonomisi düşük hızda büyümeye devam edecek.
 
İşte Arda Coşar’ın büyüme rakamlarına yönelik analizi;

2014 yılı 3. çeyrek büyümesi piyasa beklentisi olan yüzde 2,8 ‘den ve bizim beklentimiz olan 2,1’den aşağıda yüzde 1,7 olarak gerçekleşmiştir. Büyümenin düşük gerçekleşmesinde sektörel bazda en önemli etkinin geçene sene aynı döneme göre yüzde 4,9 daralan tarımdan geldiğini görüyoruz. Harcamalar bazında ise büyümedeki gerilemenin; zayıf hane halkı tüketimi ve negatif özel sektör yatımlarından kaynaklandığını görüyoruz.

 Türkiye 3. Çeyrek büyüme verisini yüzde 2,1 ile en yakın tahmin eden aracı kurum olarak 2014 son çeyrek büyümesini yüzde 1,5 tahmin ederken, 2014 yılı büyümesini yüzde 2,5 olarak öngörüyoruz. 2015 yılında ise ABD ve İngiltere’de ekonomik toparlanmanın devam etmesini ancak Euro Bölgesi toparlanmasında zayıflığın devam etmesini, yanı sıra Asya’da Japonya’da zayıf büyüme, geçtiğimiz 10 yıl boyunca küresel büyümenin motoru olan Çin’de  büyümenin gerilemesini bekliyoruz. En büyük ihracat pazarımız Avrupa’da ivme kaybı yanı sıra Rusya’da 2015 yılında beklendiğimiz resesyonun ve Ortadoğu’daki jeopolitik gerginliklerin 2015 yılında ihracat yoluyla büyüme üzerinde negatif etkiler oluşturacağını düşünüyoruz.  İhracat kaynaklı negatif etkinin yanı sıra yurt içinde zayıf seyreden iç talep ve özel sektör yatırımlarının 2015 yılında da büyümeyi olumsuz etkilemesini bekliyor ve 2015 büyümesini yüzde 2 olarak tahmin ediyoruz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)