BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye ekonomisi 5 yıl içinde...----

Türkiye ekonomisi 5 yıl içinde...

Türkiye ekonomisi 5 yıl içinde...
12 Ocak 2015 - 19:58 www.finansgundem.com

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye ekonomisi için önemli açıklamalarda bulundu

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin beş yıl içinde yüksek gelirli bir ülke haline gelebileceğini ancak bunun için verimliliği artıracak ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirecek yapısal reformlar yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ekonomisi, başbakanlığın ardından cumhurbaşkanlığı görevine gelen Tayyip Erdoğan'ın yönetiminde on yıldan uzun süre büyüme kaydetti. Ancak artan küresel finansal sorunlar ve yüksek cari açığın yanı sıra yabancı yatırımlardaki gerileme büyümeyi olumsuz etkiledi. Hükümet 2014 için büyüme beklentisini yüzde 3.3'e, 2015'e ait beklentisini ise yüzde 4'e düşürdü.

Raiser yine de kişi başına gayri safi milli gelirin yüksek gelir eşiği olan 12,746 doların üzerine çıkarılabileceği konusunda iyimserliğini koruyor. Türkiye'de 2013 sonunda kişi başına milli gelir 11,000 dolar civarında gerçekleşti.

Raiser Reuters ile söyleşisinde, "Hangi grup içerisinde olmak istediğinize bağlı. Bana göre Türkiye artık Nijerya gibi ülkelerin yer aldığı grupta değil, Polonya ve Meksika'nın da olduğu 
tarafta bulunmak isteyeceği bir konumda" dedi. 

PETROL FIRSATI  
Hükümet 2013'te yatırımların artması, üretimin çeşitlendirilmesi ve işgücüne katılımın  artması için kurumların yeniden düzenlenmesi amaçlı bir dizi reform sözü verdi ancak reform  süreci, seçim süreci ve jeopolitik sorunlar nedeniyle büyük ölçüde sekteye uğradı.

Raiser'e göre, reformlar hayata geçirilir ve kurumların Avrupa'daki modellere uygun hale getirilmesi sağlanabilirse ilerleme devam edebilir. Raiser, "Türkiye'nin yüksek gelirli bir ülke olması gerektiğini düşünüyorum, bu noktaya hızla ulaşmasına engel olabilecek bir durum yok" dedi.

Raiser petrol fiyatlarındaki düşüşün gelişmekte olan piyasalarda yatırımcı güvenini sarsabileceği, ancak Türkiye'ye yüksek cari açığı aşağı çekip enflasyonu düşürebilmesi için fırsat sunduğu görüşünde.

Bölge ülkeleri ile ticaret bağlantılarını sürdürdüğü ve bir enerji merkezi olabildiği takdirde, Irak ve Suriye'deki sorunlara rağmen, Türkiye'nin orta vadede kazançlı çıkabileceğini söyleyen Raiser, "(Eğer) bölgede yeniden istikrar sağlanabilirse, Türkiye bundan ekonomik olarak faydalanmak için çok uygun bir konumda olacak" şeklinde konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)