BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye dünyanın en borçlu altıncı ülkesi----

Türkiye dünyanın en borçlu altıncı ülkesi

Türkiye dünyanın en borçlu altıncı ülkesi
27 Ağustos 2013 - 18:18 www.finansgundem.com

Galatasaray'ın eski yöneticisi, işadamı Adnan Öztürk, Türkiye ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu

“Bu cari açıkla ekonomi bir gün gelir duvara çarpar...” Bu sözler iş ve spor dünyasını avucunun içi gibi bilen Galatasaray’ın önceki ikinci başkanı, işadamı Adnan Öztürk’e ait.
Adnan Öztürk, Cumhuriyet gazetesinden Leyla Tavşanoğlu'na konuştu.
İşte o röportaj;
Galatasaray sevdası nereden?

Bir kere eğitimimi Galatasaray Lisesi’nde yaptım. Benim için Galatasaraylılık sadece futbol değil. Galatasaray hayatımın önemli bir parçası.
Hükümet ekonomide pembe tablolar çiziyor. Ancak ekonomistlerin değerlendirmeleri farklı...
Türkiye’deki her olaya artık global ölçekte bakmalıyız. Ama dünyada geldiğimiz yer itibarıyla hem ekonomik hem de siyaset anlamında Türkiye için çok ciddi olarak endişeliyim.
Neden endişelisiniz?
Bir kere AKP iktidarı ekonomik anlamda Türkiye’ye çağ filan atlatmadı. Kimse kimseyi kandırmasın. Dünya ekonomisi ne kadar büyümüşse Türkiye ekonomisi de ona yakın bir büyüme sergiledi. Yalnız burada hayati hatalar var. Büyüme trendinden yararlanma koşullarını yaratan bundan önceki koalisyon hükümetidir. Bu küresel ekonomik gelişme içinde olan dünyadaki akıllı ülkelerin hepsi cari açıklarını fırsat olarak görüp hepsini azalttılar. Yani ihracatlarını artırıp ithalatlarına fren koydular. Biz ise 10 yıl içinde ithalatı artan ülkeler arasında açık ara bir numarayız. Dünyanın en borçlu ülkeleri arasında altıncı sıradayız.
Öte yandan ihracatta rekor kırdığımız açıklamaları var...
Bu eninde sonunda gelir bir gün duvara çarpar. Son geldiğimiz nokta itibarıyla da bu duvara iyice yaklaştığımızı hissediyorum. On yıl önce dış borç 144 milyar dolardan 337 milyar dolara, iç borç ise 155 milyar liradan 410 milyar liraya çıkmış. Türk insanının kredi kartı borcu 10 yıl önce altı buçuk milyar liradan bugün 255 milyar liraya çıkmış. Görüyoruz ki Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış dış borcun daha fazlası bu son 10 yıl içinde gerçekleşmiş. Özel sektörün dış borcu 10 yıl önce 43 milyar dolardan bugün 226 milyar dolara yükselmiş. Bu kadar rakama karşılık Türkiye üretkenlik bazında ne yapmış diye bakarım. Türkiye hâlâ milli geliri 10 bin 500 dolar olan bir ülke. Ama burada dürüst olup gelir dağılımı adaletsizliğini de bunun içine katmak lazım.
İyi de kişi başına yılda 10 bin 500 dolar doğru bir hesaplama mı?
Doğru bir hesaplama yaptığınız zaman ortaya şu çıkıyor: Bu ülkede çalışanların yüzde 45’i asgari ücret alıyor. Asgari ücret yaklaşık 470 dolara geliyor. Bu da dünyanın hangi kriterine bakarsanız bakın açlık sınırının altıdır. Ortada çok ciddi milyar dolarlar dönüyor. Ama benim vatandaşım, kişi başına düşen geliri 10 bin 500 dolarla dünya refahı seviyesi anlamında ilk 60 ülke arasına giremiyor.
Nüfusunun yüzde 45’i asgari ücretle geçinen bir ülkede Başbakan’ın tavsiyesine uyup en az üç çocuk yapmak ne kadar doğru?
Başbakan'ın böyle bir söylemde bulunmasını insanların en temel özgürlük hakkı olan kaç çocuk yapmalarına saygısızlık olarak görüyorum. Hedef 2023, yok Kanal İstanbul, yok üçüncü köprü, üçüncü havaalanı diyorlar. Bunlar bir ülkenin perspektifi ve stratejisi olamaz. Bunlar ayrıntı işlerdir. Üçüne de şiddetle karşıyım zaten. Üçü de skandal kararlardır. Gençlerimizi nitelikli olarak yetiştiriyor muyuz diye baktığımız zaman bundan çok uzağız. Eğitim sistemi zaten dökülüyor. İmam hatip liseleriyle yüz yıl öncesinin eğitimi olmaz. Gençlerimize ne kadar önem verdiğimiz, içinde olduğum için söylüyorum, spordaki başarılarımızdan belli. İstanbul’da çocuklarımıza bıraktığımız serbest hareket alanı 80 santimetre kare civarında. Gençlere yatırım yapıldığına kesinlikle inanmıyorum. Gençler buna değil ama kendilerine yapılan saygısızlığa isyan ettiler.
Gezi’yi mi kast ediyorsunuz?
Benim için Gezi Parkı tamamıyla bir saygıya davet meselesidir. Gençler kendilerine yapılan saygısızlığa isyan ettiler. İsyanlarına saygısızca cevap verildiği için biraz daha isyan ettiler. Ama bence çok ilginç de bir ders verdiler.
Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve üçüncü havaalanı projeleri skandaldır dediniz. Neden?
Skandal kelimesinin içi bile biraz doludur. İstanbul’da iki havaalanı var. İkisinin kapasitesi 25 milyon yolcu. Paris’in Charles de Gaulle ve Orly olmak üzere iki havaalanı var. İkisinin 100 milyon yolcu kapasitesi bulunuyor. Üçüncü havaalanı maliyeti milyar dolarları buluyor. Evet, Türkiye stratejik açıdan dünyada bir numara. Ama İstanbul’da daha böyle bir ihtiyaç yok. Böyle bir ihtiyaç bir gün doğacaksa bunu götürüp İstanbul’un tek nefes alabildiği kuzey aksına niye yapmak istiyorsunuz? Çok net iki mesajım var: Üçüncü havaalanı ve üçüncü köprü için Dünya Bankası’ndan, Avrupa Kalkınma Bankası’ndan Türkiye kredi istesin. Kesinlikle finansman bulamaz.
Çok eleştiriyorsunuz ama çözüm ne?
Eleştiriyorum ama karşılığında bir şey söylüyorum. Üçüncü köprüye yatırılacak para bu milletin parası. O parayla Çanakkale’ye köprü yapın. İstanbul’u da transit taşımacılığından kurtarın.
Her şeyi biz yaptık afra tafraları öyle bir yere geldi ki Eskişehir-Ankara treninde bir bayan TBB Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu’na, “Siz bizim hızlı trenimize binmeyin. Kendi kara treninize binin” lafını edebiliyor. Hanımlar beyler, yaptığınız işler için tebrik ediyoruz da bunları siz babanızın parasıyla yapmadınız. Bunu siz Türk milletinin parasıyla yaptınız. Zaten bir şeyler yapmak için oraya geldiniz. Milletinizin parasıyla yaptığınız işi bizim diye sahiplenmeye kalkarsanız o zaman çok ciddi sorunlar çıkmaya başlar.
YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir29 Ağustos 2013 01:38

    Havaalanı köprü yapma; GS'ye devletin cebinden stad yap,para ver transfere,furbolculara Terim'e yüzmilyonlar harcasın. Bunlar tutacak tarafı olmıyan hilkat garibesi nalıncı keserleri,halkı dolandırmak her zaman birinci işleri.Yazılacak çok şey var da

  • murat28 Ağustos 2013 15:32

    dürüst ol,dünya 1990 öardada büyüme trendine girmişti türkiye neden 4 kriz geçirdi,dürüst ol 10000 dolar milli gelire bu hükümet getirdi hükümete geldiğinde 3000 dolardı milli gelir,dürüst ol senin deteklediğin hükümetler bu ülkeye çivi çakmadı,dürüst ola havaalanında türkiyenin cebinden kuruş çıkmayacak yep işlet devret modeli çünkü yalan söyleme,işte bu yüzden chp kazanamayacak.

  • GSRAY28 Ağustos 2013 08:26

    GSRAY HİSSELERİNDE YATIRIMCIYA ATTIĞINIZ KAZIGIN HESABINI VER, ONDAN SONRA KONUŞ, YAPTIĞINIZ İHANETTİR.HİSSELER 1/4 DE.

  • Dışarıdan yorum28 Ağustos 2013 07:00

    Turkiye'de yasamayan biri olarak sunu belirtebilirim ki, son paragrafta aslinda neden boyle aciklama yaptigini belirtmis. Kendi gorusudur birsey diyemem ama niye belediye baskanligi ihtimali ortaya cikinca bu aciklamalari yapiyor ? Siyasetle alakan yokken yap bu aciklamayı, eger o aciklamandan sonra siyasi bir teklif gelirse de 'ben is adamiyim' de ve reddet, iste o zaman soylediklerin gercekci olur ve saygi gorursun.

  • tolga28 Ağustos 2013 02:49

    Adnan Ozturk; Bravo be arkadasim. Harika tahliller. Sen ulkenin herseyini sat. Vergi affi cikar 20 yillik vergileri uc otuz kurusa tahsil et. 2B'yi cikar. Para tahsil et. Ayrica ulkenin zaten cok yuksek olan borcunu her yil 50 milyar $ cogalt. Bunlarla makarna ve komur al ve dagit. Engelliye, ona bakana maas ver. Oylar hep senin. Ulkenin istikbali ipotek altina alinmis, onu algilayacak kim allahaskina, Varsa yoksa komur makarna. O kesim 3 kurusluk nemasina bakiyor hepsi o. Vatan elden gitmis ona ne.

  • burakyılmaza28 Ağustos 2013 00:49

    ne fabrikası açılması gerekiyordu. Devlet fabrika açığ sürekli batırıyor, yolsuzluklar önlenemiyor. Tamamen akçeli işlerde çıksa çok daha iyi olur. Devletin yaptığı cep telefonunu veya arabayı veya bilgisayarı alır mısın. Eskiden sümerbank vardı, nuh nebiden kalma ürünler satardı.

  • hakan28 Ağustos 2013 00:15

    adam olsaydı GS yönetiminden postalanmazdı.

  • metin 27 Ağustos 2013 23:01

    madem bukadar ekonomi biliyordun nede gs hise ortaklarini soydun

  • Cemalmızıkacı27 Ağustos 2013 22:51

    Biz boku yemişiz

  • borsa kartalı27 Ağustos 2013 22:48

    ekonomi_akp akp eşittir uçan balon

  • ali27 Ağustos 2013 22:37

    balon muş millte borsa 94 bindeyken malı satıp dolara geçenlerden faiz koridoru aşağı çekilince yamyamların çıkardığı gezi kaosunu bu millet yemedi senin saçmalıklarınıda yemez yürrüüüüüü

  • önce kendin.27 Ağustos 2013 22:35

    sen önce kendi döneminde gsray hisselerinde kasıtlı olarak zarar ettirip, mağdur ettiğin yatırımcıların zararını öde. yargıda hesabını ver. sonra bilinen bir

  • burakyılmaz27 Ağustos 2013 22:14

    eleştirenlere sormak lazım" başbakanın hiç fabrika açtığını duydunuz veya gördünüz mü?" tarafsız olarak düşünün..

  • Borsacı27 Ağustos 2013 21:03

    3. havalimanı Doğu- Batı- Kuzey- Güney arasında çok iyi bir yerde. Dubai v.s. bir körfez savaşında çok riskli olur. Transit taşımacılık için şimdiden yatırım yapmak lazım.

  • Borsacı27 Ağustos 2013 20:50

    3, köprü ve 3. havalimanı ile değeri artacak arsaları devlet satacak gelen para ile borçları ödeyecek. Oralarda arazinin büyük kısmı kamunun.İstanbul-Ankara arasındaki Ayaş Tüneli 1976 dan bu yana bitirilemedi. Ama yıllarca sürünen Bolu Tüneli bu iktidarda bitti. Malesef nankörlük zirvede. Ekonomi nispeten iyi ama yaşam tarzına müdahele ve katılımcı olmayan demokrasi den insanlar rahatsız dese daha iyi olur. Dış ticaret 10 katına çıkmış. 20 milyar dolar hava limanı yatırımı var el insaf. Bunu engellemenin kime faydası var. Hızlı tren nasıl boğazı geçecek. Eski istanbuldaki çarpık yapılaşmanın giderilmesi lazım. Önce insanlara oturacağı yeni yerler yapıp sonra mevcut zayıf yapıları daha modern olarak inşa etmeli.

  • tamam27 Ağustos 2013 20:33

    dediklerin doğru da sen napıcan onu söyle

  • şadi27 Ağustos 2013 20:08

    şimdimi aklına geldi bunlar zamanlamaya bakılırsa değişik hesaplara girmiş ama yemezük

  • anti chpli27 Ağustos 2013 19:42

    Bu açıklamalardan sonra Adnan Öztürk'ün CHP den İstanbul büyükşehir belediye başkan adaylığı garantilendi.Kılıçdaroğlu yarın adaylığını kendi ağzıyla açıklar.CHP lilere hayırlı olsun

  • ŞAH İSMAİL HATAYİ27 Ağustos 2013 19:38

    DEMEKKİ İŞ DÜNYASINDADA BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞ Kİ CİĞERLERİ YANA YANA SESLER ÖNCE FISILTI İLE ÇIKTI ŞİMDİ SESLENDİ YARİN BU SES DEPREMİNDE İKTİDAR un ufak olur GİDER.CESARETİNDEN DOLAYI BEYFENDİYİ KUTLUYORUM.

  • deniz27 Ağustos 2013 19:17

    partizanca bir yorum, havlimanı ve 3 köprüdede anlattıklarına sorun kendi bile inanmıyordur, amaç eleştirmek olsunda, söylediği herşey chp söylemi, sen spor adamıo değil siyaset adamı gibi söyleşi yapmış.

  • Burak Erdör27 Ağustos 2013 18:56

    Helal olsun sana Adnan Öztürk, gerçekler böyle söylenir...

  • işte insan27 Ağustos 2013 18:53

    açık yürekli açıklamalarınızdan dolayı,hem teşekkür hem tebrik ederim.

  • delibalta27 Ağustos 2013 18:52

    Doğru söze ne denebilir ki? Beyefendi 5 cümlede tabloyu özetlemiş. Elbette güzel projeler bu ülke insanın hakkıdır. Fakat biz öncelikler konusunda çuvallıyoruz. Rakamlar her zaman mutlak doğruyu gizleyebiliyor.

  • can27 Ağustos 2013 18:47

    sayın adnan bey borsada gs hiselerinde yaptıklarınız ortada kalkmış birde yorum yapıyorsunuz ayıp ayıp

  • yeksan27 Ağustos 2013 18:38

    akp ye oy veren biri olarak bu sözlerin altına imza atarım. yiğidi öldür hakkını yeme. zaten akp nin oy alması ve devam ettirmesinin nedeni çok basit "En Kötülerin En İyisi" olduğu için değil mi?