BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye büyümede dünya ikincisi----

Türkiye büyümede dünya ikincisi

Türkiye büyümede dünya ikincisi
01 Eylül 2021 - 12:29 www.finansgundem.com

Geçen yılın 2. çeyreğinde yüzde 10.3 daralan Türk ekonomisi baz etkisiyle bu yıl 2. çeyrekte yüzde 21.7 büyüdü. Böylece dünyada 2. çeyrekte en hızlı büyüme kaydeden ülke oldu.

TÜİK bugün 2. çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Buna göre Türk ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.7 büyüdü. Bu yüksek büyümede geçen yılın ikinci çeyreğinde koronavirüs salgını sebebiyle tam kapanma dahil birçok kısıtlayıcı tedbirin alınmış olması etkili oldu.

Geçen yılın 2. çeyreğinde ekonomi bu nedenle yüzde 10.3 daralmıştı. 2019 ikinci çeyreğinde de dünya genelinde büyüme kaydedilirken Türkiye'nin yüzde 1.3 daralmış olması bu yıl ikinci çeyrekte baz etkisinin birçok ülkeye göre daha sert yaşanmasına yol açtı.

Böylece Türkiye yüzde 21.7 ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Türkiye'yi yüzde 20.1 ile Hindistan ve yüzde 19.8 ile İspanya takip etti.

Koronavirüs salgını sebebiyle tüm dünyada olağan dışı büyüme rakamlarına ulaşıldı. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD yüzde 12.2 büyüdü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin ise yüzde 7.9 büyüyebildi.

ÇİN NEDEN GERİDE KALDI?

Yıllardır hızlı büyümesiyle dikkatleri üzerine toplamış Çin'in son büyümesinin nispeten düşük kalmasında 2020 2. çeyreğinde ekonomisinin salgından diğer ülkeler kadar etkilenmemiş olması sebep oldu. Çin, salgının başında sert önlemler almış, 2020'nin 2. çeyreği itibarıyla bu önlemleri gevşetmişti. Bu sebeple söz konusu dönemde tüm dünyada ekonomiler daralırken Çin ekonomisi yüzde 3.2 büyüdü. Dolayısıyla 2021 2. çeyrekte diğer ülkelerdeki gibi bir baz etkisi yaşanmadı.

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi geçen yıl G20 ülkeleri arasında sadece Çin 2. çeyrekte büyüme kaydedebilmişti. Özellikle başta İspanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde alınan kapanma tedbirleri ekonomilerin sert bir şekilde daralmasına yol açmıştı.

(Habertürk - Selim Karahan)

Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 21.7 büyüdü

Bakan Elvan'dan 'büyüme' açıklaması

Bağımsız GSYH 2020'de yüzde 1,8 arttı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)