BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye ayakta! 6 yaşındaki evliliğe büyük tepki----

Türkiye ayakta! 6 yaşındaki evliliğe büyük tepki

Türkiye ayakta! 6 yaşındaki evliliğe büyük tepki
08 Aralık 2022 - 13:25 www.finansgundem.com

İstanbul'da bir kadın, 2002 yılında 6 yaşındayken evlendirildiğini ve daha sonra da tecavüze uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Konu yargıya taşındı. Dini bir grupla ilişkilendirilen konu kamuoyunda büyük tepki çekti. Yetkililer harekete geçti.

İstanbul'da bir çocuğun 6 yaşında evlendirildiği ve daha sonra da tecavüze uğradığı iddiaları hükümeti harekete geçirdi. Türkiye'nin gündeminde olan konu hakkında, siyasilerden de tepki açıklamaları geldi. Olay, 2002 yılında 6 yaşındayken imam nikahıyla 'evlendirildiğini' söyleyen kadının şikayetiyle ortaya çıktı. Konu yargıya taşındı.

İddiaya göre, dini bir cemaatin etkin olduğu vakfın yöneticisi, 6 yaşındaki kızını, kendi grubundan 26 yaşındaki bir gençle evlendirdi. Cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G.'nin 6 yaşındayken gelinlik giydirildiğini kanıtlayan fotoğraflar da dava sırasında ortaya çıktı.

Genç kızın verdiği bilgiye göre, Çengelköy’de müritlerin oturduğu bir apartmanda yaşıyorlardı. Karşı dairede cemaat mensuplarından da oturanlar vardı. Babası genç kızı bu gençlerden birisiyle evlendirdi.

O SENİN KOCAN DEDİLER!

Henüz 6 yaşındayken H.K.G’ye gelinliğe benzeyen beyaz bir kıyafet giydirdiler, genç bir adamı gösterip “O artık senin kocan” dediler. Genç adam çocuğu bir fotoğraf stüdyosuna götürdü.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, 1 yıl sonra H.K.G, anne ve babasıyla memleketleri Sakarya Sapanca’ya gitti. Genç adam da yanlarındaydı. Sapanca’daki evlerinin ikinci katında kocası olarak tanıtılan adam, H.K.G.’ye tecavüz etti.

13 YAŞINDA NİŞAN, 14 YAŞINDA DÜĞÜN YAPMIŞLAR!

Çengelköy’deki evlerine döndüklerinde tecavüz devam etti. Annesi önce karşı çıkmıştı. Küçük çocuğa 13 yaşındayken nişan, 14 yaşına geldiğinde ise düğün yapıldı. Düğünden sonra adam ile H.K.G. aynı evde yaşamaya başladı. Düğünden 4 ay sonra, 17 Ağustos 2012 günü , annesi çocuğu hastaneye götürdü. Doktor, çocuğa istismarı hemen anladı ve polise haber verdi. Savcılık soruşturma başlattı.

BAKANLIK MÜDAHİL OLDU

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sürecin yakından takip edileceğini bildirdi. Bakanlık açıklamasında, "Bundan önce olduğu gibi ilerleyen dönemde de mağdura her türlü hukuksal destek verilecektir" ifadeleri de yer aldı.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Konuya ilişkin bir açıklama da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Sosyal medyadan açıklama yapan Çelik, cinsel istismara ilişkin haberleri yakından takip ettiklerini belirtti.

"Çocukların istismarını lanetliyoruz" diyen Çelik, "Çocukların istismar edilmesi asla affedilmeyecek lanetli bir suçtur" ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da, TRT Haber’de katıldığı programda “Bu durumu lanetliyoruz. Kesinlikle böyle bir şeyin olabilme ihtimalini reddediyoruz. Mağdurun yanındayız. Bakanlığımız müdahil oldu. Siyasi olarak da sonuna kadar takipçisi oluruz. Bu konuda bizim farklı bir şey düşünme ihtimalimiz yok. Kamu kurumlarının bu konuda bekleme lüksleri yok. İhmali olan varsa bir saniye beklemeyiz" ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR TURİZM BAKANI ERSOY

Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Olayı şiddetle kınıyorum, sorumluların tamamı en ağır cezayı almalıdır, Aile Bakanlığımız davaya müdahil oldu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği müfettiş göreve başladı, detaylı inceleme yapılıyor. Hassasiyetle konuyu takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, faili kim olursa olsun çocuk istismarının asla kabul edilemeyeceğini ve affedilemeyeceğini belirtti. Şentop, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, bir çocuğun 6 yaşında istismara maruz kaldığı yönündeki bilgilerin, vicdanları derinden sarstığını ifade etti.

Olayın yargıya intikal ettiğini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının da davaya müdahil olduğunu hatırlatan Şentop, "Çocuk istismarı, faili kim olursa olsun asla kabul edilemez, affedilemez. Olayın tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulması ve sorumluların en ağır cezaları alması için sürecin takipçisi olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “6 yaşında çocuk! Bunu yapan, buna göz yuman, bunun sistemini kuran şerefsizdir ve haysiyetsizdir! Şerefsiz ve haysiyetsiz muamelesi de görecektir! Hak ettiğinizi bulacaksınız!” diyerek tepki gösterdi. Kemal Kılıçdaroğlu, çocuk istismarına ilişkin 20 Şubat 2018 tarihinde yaptığı paylaşımı da anımsattı. Kılıçdaroğlu, o paylaşımında da şöyle demişti:

“‘6 yaşındaki çocukla evlenilebilir’ diye fetva veren ve bu fetvayı verenleri destekleyen iktidara oy vermek, evlatlarımızı karanlık bir geleceğe mahkum etmek demektir. Çocuklarımız için, gelin Türkiye'yi birlikte aydınlığa çıkaralım.”

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI AKŞENER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de skandala sessiz kalmadı ve tepkisini dile getirdi. Akşener açıklamasında, "Dini bir cemaatin kisvesi altında, 6 yaşındaki küçücük bir çocuğumuza yaşatılanlar; Büyük bir sapkınlıktır, çürümüşlüktür ve düpedüz tecavüzdür! Bu alçaklığın örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz! Evlatlarımızı tüm kirli ellerden her daim koruyacağız!" dedi.

GELECEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI DAVUTOĞLU

Davutoğlu, "6 yaşında bir kız çocuğuna cinsel dürtüyle yaklaşmak ağır bir insanlık suçudur. Bu konu derhal aydınlatılmalı, akıllarını ve vicdanlarını yitirerek bu suça ortak olan sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır." dedi.

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI BABACAN

Babacan, "6 yaşındaki çocuğu istismar etmek alçaklıktır, zulümdür. Bunun adı açıkça tecavüzdür. Biz var gücümüzle adalet arayan H.K.G.’nin yanındayız. #Çocukistismarı bu topraklardan silinene kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

MEMLEKET PARTİSİ GENEL BAŞKANI İNCE

İnce, "6 yaşındaki bir kız çocuğunu evlendirmek #cocukistismarı'dır. İnsanlığa sığmayan, ahlaksızca ve alçakça bir durumdur. Bu suçu işleyen, görmezden gelen, üstünü kapatan kim varsa yargı önünde hesap vermelidir. Kirli ellerinizi çocuklarımızın üstünden çekin!" dedi.

DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı, kamuoyunu harekete geçiren '6 yaşındaki gelin' hakkında açıklama yaptı. Açıklamada "İslam’a göre, bireylerin hem fiziksel hem de ruhsal olgunluğa erişmeden, aile kurmanın anlam ve sorumluluğunu idrak edecek rüşt yaşına gelmeden evlendirilmeleri söz konusu olamaz" ifadeleri kullanıldı.

Çocuk haklarının korunmasının dini, hukuki ve insani bir sorumluluk olduğunun belirtildiğı açıklamada, konunun İslam ile bağdaştırılarak Müslümanların itham edildiği bir sürece dönüştürülmesinin rahatsız edici olduğu ifade edildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

"Çocuklarımız bizim en hassas emanetimiz ve dokunulmaz değerimizdir. Çocuk haklarının korunması ve hayatın her alanında çocuğun yüksek yararının gözetilmesi dini, hukuki ve insani bir sorumluluktur. Çocuklarımızı her türlü şiddet ve istismardan korumak hem toplumsal hem de kurumsal vazifemizdir. Zira çocuğun örselenmesi, geleceğimizin yara alması anlamına gelir.

Son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve medya organlarının gündemine giren kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi hususunda devletimizin ilgili kurumlarının konuyu hassasiyetle takip ettiklerine ve adaletin tecelli edeceğine inancımız tamdır. Ancak konunun yüce dinimiz İslam ile bağdaştırılarak Müslümanların itham edildiği bir sürece dönüştürülmesi son derece rahatsız edicidir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir defa daha ısrarla belirtmek isteriz ki, İslam’a göre, bireylerin hem fiziksel hem de ruhsal olgunluğa erişmeden, aile kurmanın anlam ve sorumluluğunu idrak edecek rüşt yaşına gelmeden evlendirilmeleri söz konusu olamaz. Çocuk istismarı ile mücadeleye kararlılıkla devam eden Başkanlığımız, toplumumuza her alanda olduğu gibi evlilik ve aile konusunda da sahih dini bilgi sunmaya kararlılıkla devam edecektir."

Papa 2. John Paul, bazı rahiplerin çocuk istismarını görmezden gelmiş

 

Eski ABD Başkanı Trump'a cinsel istismar davası

 

FBI Roma Katolik Kilisesi'ne cinsel istismar soruşturması başlattı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)