BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye 8 milyonla Rusya'yı geçti! ----

Türkiye 8 milyonla Rusya'yı geçti!

Türkiye 8 milyonla Rusya'yı geçti!
12 Aralık 2018 - 20:20 www.finansgundem.com

YÖK Başkanı Saraç: Türkiye'de yükseköğretim öğrenci sayısının 8 milyonu aştığını belirterek, "Daha önce 'bu sayı ile Rusya'dan sonra ikinci ülkeyiz' diyorduk. Türkiye, şu an Rusya'daki öğrenci sayısını geçti.

TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclisi Toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr.  Yekta Saraç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye'deki vakıf  üniversitelerinin mütevelli heyet başkanları ve rektörlerinin katılımıyla  gerçekti.

Türkiye'de yükseköğretim öğrenci sayısının 8 milyonu aştığını bildiren  Saraç, "Bu sayı, Almanya'nın iki katı. Daha önce 'bu sayı ile Rusya'dan sonra  ikinci ülkeyiz' diyorduk. Türkiye, şu anki yükseköğretimdeki öğrenci sayısı ile  Rusya'daki öğrenci sayısını geçti." dedi.

Saraç, bu sayının olumlu tarafının bulunduğuna ancak yönetilmediği  takdirde "tehditkar" taraflarının olacağına işaret etti.

Yükseköğretimde toplam kontenjanlarının yaklaşık yüzde 19'unun vakıf  yükseköğretim kurumlarında bulunduğunu aktaran Saraç, "Yüzde 20'si ön lisans,  geri kalanı da lisans programlarında." bilgisini verdi.

YÖK'ün son yıllarda yürüttüğü projeler ve yasal düzenlemelere ilişkin  bilgiler aktaran Saraç, bunların arasında en büyük başarılarının 30 yıldır  konuşulan bağımsız bir Yükseköğretim Kalite Kurulunun kurulması olduğunu  vurguladı.

Saraç, 2016'dan bu yana 16 vakıf üniversitesi olmak üzere 70  üniversitenin dış değerlendirme sürecinden geçtiğini bildirdi.

Yabancı uyruklu öğrenci sayısı

Hedef odaklı uluslararasılaşma çalışmalarına değinen Saraç, "Başkan  olduğumuzda yabancı uyruklu 40 bin öğrenci vardı, bu sayı 4 yılda 140 bini  geçti." dedi.

"Vakıf yükseköğretim kurumlarının denetlenmesi lazım"

Saraç, vakıf yükseköğretim kurumlarının denetimine ilişkin, "Bir özel  kanun olabilir ama her halükarda YÖK nasıl denetleniyorsa, vakıf yükseköğretim  kurumlarının da mali açıdan denetlenmesi lazım." değerlendirmesini yaptı.

Yekta Saraç, "Öğrencimiz, artık seçici olmaya başladı, bilinçli  tercihlerde bulunuyor. Bu mutluluk verici. 'Burada boş sandalye var otur'  denildiğinde 'bir dakika o sandalye bana uygun mu?' diye sorguluyor. Böyle de  olması lazım. Niteliği getirecek birinci husus budur." diye konuştu.

Üniversitelerdeki boş kontenjanların abartıldığı kadar devasa bir  sorun olmadığının altını çizen Saraç, "Boş kontenjan dediğimiz bir tarafı sanal  bir husustur. Yani irrasyonel taleplere 'evet' dediğinizde bu seneki boş  kontenjan rakamının yaklaşık 80 bin dolayında artabilme ihtimali var. Aynı  şekilde devlet üniversitelerindeki taleplere de irrasyonel şekilde baktığımızda  yüzde 40 dolayında bir daralma söz konusu olabilirdi." dedi.

YÖK'ün, üniversite kontenjanlarının nihai noktada karar vericisi  olduğunu ancak karar verilecek rakamların üniversitelerden geldiğini ifade eden  Saraç, şöyle konuştu:

"Boş kontenjanlar geçen sene 128 bine düştü ama bir vakıf  üniversitemiz, 60 kontenjanı olan bir programına 2 sene önce 23 kişi yerleşmişken  bu sene için bu kontenjanı 200'e çıkarmayı talep etti. Bunlar vaka. Boş  kontenjanların dolması diye aslında bir sorun yok, doğru kontenjan planlaması  diye bir sorun var. Bunun adını koymamız lazım. Bu kontenjan önemli ama 23  kişinin dolduğu programa 200 kişinin istenmesi ve sonra 'kalan boş kontenjanları  acaba nereye fatura etsek' deyip 'YÖK var burada. Hem de YÖK'ü suçlarsak  zülfiyare de dokunmamış oluruz' denmesi bence ahlaki bir sorun."

YÖK olarak bu ihtiyacı hissettikleri için öğrenci kontenjanlarını  belirlemekle ilgili bir kurul oluşturduklarını hatırlatan Saraç, kurulda ilgili  bakanlıklar, sektör temsilcilerinin yer aldığını belirtti Saraç, "Fakat birlikte  çalışma kültürümüz nedense çok zayıf olduğundan birlikte karar alma ve karar alma  süreçlerini yönetebilme kültürümüz de maalesef yok. Kurulla ilgili yazışmalar  yaptık, verilerinizle bize gelin dedik ama gelen olmadı. Bu sene içinde TOBB'a  yazacağız. Bize bir öngörü yaparsanız bu kurulda bundan mutluluk duyarız."  ifadelerini kullandı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, "Özel üniversite meselesini YÖK olarak  destekliyoruz. Burada problem yok. Burada da yöntem konusunda bir belirleme  yapalım isteriz." diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)