BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye 3. dalgaya girdi----

Türkiye 3. dalgaya girdi

Türkiye 3. dalgaya girdi
24 Mart 2021 - 07:48 www.finansgundem.com

Sağlık Bakanı Koca'nın önceki gece toplantı yaptığı İstanbul, Çankırı, Kastamonu, Erzincan ve Yalova il sağlık müdürleri, salgında üçüncü dalgaya girildiği uyarısı yaptı

Türkiye, 1 Mart’tan itibaren il bazında önlem alınmasını öngören yeni bir düzenlemeye geçti. Mert İnan'ın Milliyet'teki haberine göre ülke genelinde başlatılan kademeli normalleşme uygulaması kapsamında, iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek risk kategorilerine ayrıldı ve bu kategorilere göre farklı kısıtlayıcı tedbirler uygulanmaya başlandı.

Daha önce risk kategorilerinin iki haftada bir gözden geçirileceği açıklanmıştı. 20-26 Şubat haftasından bu yana vaka sayılarının yanı sıra hastanelerin doluluk oranları baz alınarak hazırlanan renkli risk haritası değiştirilmedi. Salgında kademeli normalleşmede üçüncü hafta geride kalırken Türkiye’de gelinen noktada Kovid-19 tablosu gittikçe kötüleşti. Türkiye genelinde dün toplam vaka sayısı 26 bini geçti, 39 şehir kırmızıya boyandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vaka sayısı oranlarına ilişkin yeni verileri uyarılarla paylaşmaya devam etti. Sosyal medya hesabından Koca’nın yaptığı paylaşıma göre 100 bin nüfusta vaka görülme oranı en çok artan iller; Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan. Oranın en çok azaldığı iller ise Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur oldu. Koca paylaşımında “Riski ortadan kaldıracak olan tedbirdir” dedi. Koca ayrıca geçen hafta en çok vaka artışının yaşandığı yüksek riskli illerin yöneticileri ile video konferans yöntemiyle görüştüğünü duyurdu. Koca, “Tecrübelerimiz bu artışı göğüslemeye yeterli. Yerinde karar, yerinde tedbir, etkili mücadele ile virüse fırsat vermeyeceğiz” notunu paylaştı.

Hastaneler doldu

Bakan Koca gibi bilim insanları da vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek uyarılarını sürdürdü. Bu kentlerden biri de İstanbul. Çapa ve Cerrahpaşa’da yatarak tedavi olanların sayısındaki artış nedeniyle Kovid-19 hastaları için yeni servisler açıldı. Ortaya çıkan tabloyu Milliyet’e değerlendiren İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, artışı test pozitiflik oranında da hissettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Test pozitiflik oranı yüzde 4-5 seviyesinden yüzde 10-15’e çıkmış durumda. Üçüncü dalganın içine girmiş bulunuyoruz. Vatandaşlarımız dikkat etmedikleri takdirde nisan ayının ilk haftasından sonra vaka sayılarının 30 bini geçeceği görülüyor. Normalleşmenin başladığı
1 Mart’a kadar 15-20 yatarak tedavi gören Kovid-19 hastamız varken şu an için 50 yatağımız dolmuş durumda. Artan hasta yoğunluğu nedeniyle ilave 80 yatak daha açmış durumdayız. Sağlık çalışanları üçüncü kez aynı tabloyu yaşamaktan dolayı gerçekten tükenmiş durumdalar. Bir ve ikinci dalgadaki gibi nöbet listeleri hazırlamaya başladık. Türkiye’deki virüs yükünün yarısını İngiliz varyantı oluşturuyor. Vaka, ölüm ve yatan hasta sayısındaki artış nedeniyle endişeliyiz. 65 yaş üzerindeki vatandaşların yüzde 30’luk diliminin aşılanmadığı ve bu kişilerin de büyük kısmının aşı kararsızlığı yaşadığı belirtiliyor. Aşı kararsızlığını gördükçe umutsuzluğa kapılıyoruz.”

Sağlıkçılar tükendi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen de yatan hasta sayısındaki artış nedeniyle ek servis açtıklarına dikkat çekerek, şunları dedi:

“Endişe etmemiz gereken ölüm sayılarındaki artış. Şu an için ülke genelinde İngiliz varyantı yaygın ve varyant virüs daha hızlı bulaşıyor. Birçok sağlık çalışanı tam hasta yükü azaldı derken, üçüncü dalgayla karşılaştığından tükenmişlik hissi yaşıyorlar. En büyük umudumuz aşılamanın hızlanması ve havaların ısınıp insanların kapalı alanlardan açık havaya çıkmaları. Yetişkinlerdeki vaka artışının yanı sıra çocuklarda hafif artış olduğunu görmekteyiz. İstanbul sokakları ve kapalı yeme, içme mekanları sürekli dolu halde. Bu görüntülerle pandemiyi kısa zamanda atlatmamız çok zor.”

‘Üçüncü dalgadayız’

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. İsmail Balık da Türkiye’nin “üçüncü dalganın içinde” olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:

“Tedbirli davranılmadığı takdirde iki hafta sonra vaka sayılarının 30 bini aştığını görürüz. İngiliz varyantı 40-50 yaş dilimindeki bireylerde uzun kovid dediğimiz, organ hasarlarına neden oluyor. Kalp-damar, karaciğer, akciğer veya damar yollarında hasar oluşan gençlerde hastalık asemptomatik bile seyredebiliyor. İngiliz varyantı çok hızlı yayılan bir virüs türü. Maskesini çenesine indiren bir vatandaş, yaya geçidinden yürürken bile hastalığı kapabilir. Asıl kötü tabloyu nisanın ilk haftasından sonra göreceğiz.”

Aman dikkat!

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, “Salgın bitmedi, pozitif vaka sayımız yükseliyor. Aman dikkat! Sizleri korumak için çalışıyoruz, uyum gösterip mücadeleye katkıda bulunarak; hastalanmayalım, üzülmeyelim, kapanmayalım” dedi.

Yoğun bakımlar doldu

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, illerin risk oranlarına göre renklendirmesinde temel etkenin pozitif vaka sayısı olduğunu ancak aşılanma oranı, yoğun bakım doluluk oranı ve acil servislere başvuru oranlarının da etkili olduğunu söyledi. Oğuztürk, şu uyarılarda bulundu:
“Bizim ülkemizdeki yatak doluluk oranı ve yoğun bakım doluluk oranı, hastanelerin mücadelesinde en önemli parametrelerden bir tanesi. Şu an itibarıyla yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66. Bu yüzde 66’lık doluluk oranı sadece Kovid-19 hastalarının artışı ile ilgili bir oran değil diğer hastalar da bu oranın içinde. Doluluk oranı yüzde 80’leri geçerse daha ciddi alarm söz konusu olacaktır. Ve bu sonuç, ‘ülke genelinde tam kapanma’ demeyelim ama kısıtlamaların daha ciddi şekilde ortaya çıkma zaruretini doğurabilir.”

Kovid ev gezmesinde

Sağlık Bakanlığı’nın haftalık risk haritasında vaka sayısındaki artışla dikkat çeken Edirne’de son dönemde virüse yakalananların yüzde 50’den fazlasını ev oturmaları düzenleyen kadınların oluşturduğu belirlendi. Edirne Valiliği, ev ziyaretlerinin önüne geçmek için vatandaşlara “İzolasyon süresi boyunca komşu ziyaretleri yapmayınız ve ziyaret taleplerini kabul etmeyiniz” dedi. Tekirdağ’da da artışa misafirliklerin neden olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “Farkında olmadan Kovid’i misafir ediyorsunuz” uyarısı yaptı. Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ise bir ilçede evde yapılan nikâh törenine katılan 40 kişiden 35’inin Kovid-19’a yakalandığına dikkat çekti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)