BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkgözü Sınır Kapısı’nda radyasyon paniği----

Türkgözü Sınır Kapısı’nda radyasyon paniği

Türkgözü Sınır Kapısı’nda radyasyon paniği
09 Mayıs 2017 - 12:36 www.finansgundem.com

Gürcistan Gümrük Kapısı'ndaki cihazlar radyasyon alarmı verdi, sınır kapısı 2,5 saat geçişlere kapatıldı

Olay 4 Mayıs Perşembe günü Türkgözü Sınır Kapısı’nda meydana geldi. Sınır kapısına 5 metre uzaklıkta TANAP’a ait boru hatlarında kaynak çalışmalarının yapıldığı sırada radyasyon salınımı meydana geldi. Gürcistan Gümrük Kapısı’ndaki cihazlar radyasyonu algılayarak uyarı verdi.

Tiflis’ten gelen ekip, bölgede araştırma yaparak sınırı yaklaşık 2.5 saat geçişlere kapattı. Salınımın Türkiye tarafından kaynaklandığının tespit edilmesi üzerine Türkiye uyarıldı. Bunun üzerine Ardahan İl Afet Müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme başlattı. Ankara’ya durumun bildirilmesi üzerine gelen 3 kişilik TAEK heyeti, kaynak çalışmalarının yapıldığı borularda radyasyon ölçümü gerçekleştirdi. Çevreye güvenlik şeridi çekildi, üzerinde ’Dikkat radyasyon var’ yazılı uyarı levhaları asıldı. Ankara’dan gelen heyettekiler, yaptıkları araştırmanın ardından bir açıklama yapmadı.

BAŞKAN ULGAR: İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİCİ BİR DURUM YOK

Bölgede birkaç gündür insanların ’radyasyon var’ şüphesiyle tedirgin olduklarını belirten Posof Belediye Başkanı AK Partili Cahit Ulgarşunları söyledi:

"TANAP’ın Türkiye’ye giriş noktası Posof.1.5 yıldır bölgede çalışma yapıyorlar.Radyasyonla ilgili gümrüklerdeki cihazlardan kaynaklı böyle bir algı oluştu. Bölgenin yereli olarak olayı takip ettik. Bu işin muhatabı olan TAEK’tengelen görevliler yaptıkları ölçüm ve incelemeler sonucunda insan sağlığını tehdit edici ve sıkıntıya sokacak herhangi bir şeyin olmadığını bizlere açıkladılar. Raporlarını da ilgili makamlara daha sonra sunacaklarını söylediler. Sağlıkla ilgili bir sıkıntının olmayışı sevindirici. Bu Gürcistan gümrüğündeki cihazların alarm vermesiyle başlayan bir süreç. AFAD ve TAEK’ten gelen teknik heyetin çalışması ardında herhangi bir sıkıntının olmadığı açıklandı, bu anlamda kendilerine teşekkür ediyoruz."

Ardahan İl AFAD Müdürlüğü yetkilileri ise "TANAP’ın çalışması sırasında borulara kaynak yapılıyor. Boruların röntgeninin çeken bir de cihaz var. Bu cihaz ışın göndererek kaynakların röntgenini çekiyor. Muhtemelen orda fazla kullandılar, makineden kanyaklı bir arıza ya da kullanıcı hatasından bir sıkıntı olmuş. Değerler biraz fazla olunca sınırdaki cihazlarında hassas olması nedeniyle alarm vermiş. Gürcüler ’radyoaktif bir sadırı mı var’ diyerek kısa bir süreliğine önlem almışlar. Biz de emin olmak için TAEK’ten uzman istedik. Ciddi anlamda bir sızıntı yok" diye konuştu.

SAKARYA’DA DA BENZER BİR PANİK YAŞANMIŞTI

Geçen yıl Ekim ayında da Sakaryanın Arifiye İlçesinde’radyasyon’ paniği yaşanmıştı. 16 yaşındaki Eyüp B., Kızılcık Barajıinşaatındabulduğu metal malzeme ile oynadıktan sonra vücudunda morluklar oluşması üzerine hastaneye kaldırılmıştı.Hastanenin çocuk acil servisi kapatılırken, personel dışarı çıkarıldı. AFAD ekipleri Arifiyedeki evin bulunduğu sokağı boşaltırken,maskeler dağıtıldı. Gelen TAEK heyeti de araştırma yaptı.

Vücudunda morluklar oluşanEyüp B.nin rahatsızlığına, baraj inşaatında boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapılan, bir anlamda röntgen çeken cihazdan kaynaklandığı ortaya çıktı. Radyoaktif madde yaydığı ileri sürülen ve baraj inşaatı yetkililerinin kaybolduğunu bildirdikleri bu cihazın bir parçasının Eyüp B.nin evinde bulunması nedeniyle 6 kişilik ailenin de hastaneye getirilip kontrole alındığı, ancak herhangi bir radyoaktif maddeye rastlanmadığı belirtildi.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, gerekli araştırmanın yapıldığını ve herhangi bir radyoaktif maddeye rastlanmadığını söyledi.Sakarya Kızılcık Barajında işçi olarak çalışan Cumhur Tarık B.nin amcasının oğluEyüp B. ile baraja gittiğini,yetkililerin kaybolduğunu söylediği test cihazını bulan çocuğun evine götürdüğünü anlattı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)