BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkAkım ile ilgili önemli gelişme----

TürkAkım ile ilgili önemli gelişme

TürkAkım ile ilgili önemli gelişme
22 Kasım 2018 - 08:32 www.finansgundem.com

TürkAkım boru hattı projesi Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya uzanacak

İstanbul’da pazartesi günü Erdoğan ile Putin’in katıldığı törenle bir kez daha dünyanın vitrinine çıkan Türk Akımı doğalgaz boru hattı ile ilgili çok önmeli bir gelişme yaşandı. İlk hattından Türkiye’ye gaz taşınacak boru hattının, Avrupa’ya uzanacak olan kritik ikinci hattının merakla beklenen güzergahının belli olduğu bildirildi. Buna göre boru hattı Türkiye üzerinden Yunanistan’a değili Bulgaristan’a girecek.

Kommersant gazetesinin kendi kaynaklarına dayanarak manşetinden duyurduğu habere göre, 2. hat Bulgaristan-Sırbistan-Macaristan ve Slovakya üzerinden Doğu Avrupa’ya girecek. Bu ülkelerin tamamının, AB içimde Rusya ile “dostuk ve işbirliği yanlısı” kampa dahil ülkeler olduğu ve yaptırımların da kaldırılmasından yana tavrı aldıkları yorumu yapılıyor. Slovakya’dan sonra boru hattının teorik olarak Avusturya’ya kadar ilerlemesi mümkün.

Projede ikinci alternatif olan Yunanistan-Balkanlar-Güney İtalya güzergahından vazgeçildiği söyleniyor. Rusya son dönemde Yunanistan'la, kiliseler arası anlaşmazlıkla alevlenen politik sorunlar da yaşamaya başlamıştı.

Borular sipariş edildi

Gazprom’un projede bu ülkelerde kullanılacak nitelikte yeni boruların siparişine başladığı bildirildi.

Projenin Avrupa ayağının 2020’da başlaması planlanıyor. Macaristan’a 2020de, Macaristan’a 2021’de ulaşılması hedefte. Rusya’nın böylece eski hatlarla Ukrayna üzerinden Avrupa’ya ve Türkiye’ye gaz sevkiyatını 2022’de tamamen durdurması öngörülüyor.

Uzmanlar 2. hat için öngörülen projenin, 2014’te ABD’nin Bulgaristan başta olmak üzere bazı AB ülkelerine yaptığı baskı yüzünden rafa kaldırılan “Güney Akım” boru hattı projesinin güzergahı olduğuna dikkati çekiyor. O projede boru hattı Karadeniz’in altından, doğrudan Bulgaristan topraklarına giriyordu. Şimdi Türk Akımı projesi Türkiye topraklarından başlayıp Avrupa’ya ilerleyecek.

Türk Akımı’nın teorik olarak şu an AB yasalarıyla uyumlu olduğu, ama pratikte ABD’nin siyasi baskı ve engellemeleri ile uğraşmaya devam edeceği bildiriliyor.

Türk Akımı projesinde döşenecek paralel iki ayrı doğalgaz boru hattı ile Rus doğalgazının Ukrayna bypass edilerek Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınması hedefleniyor. Projenin inşaatına 2015 yılında başlanması öngörülüyordu. Ancak Türkiye’nin Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı ile iki ülke arasında patlak veren diplomatik kriz, projenin ertelenmesine yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara-Moskova ilişkilerinde normalleşme sürecine geçilmesinin ardından Rus liderin Ekim 2016'da Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarette Türk Akımı projesine imza atmışlardı. Projenin ilk kısmın, şu an Türkye'nin Özal döneminden beri SSCB ve Rusya'dan gaz aldığı Ukrayna güzergahlı hattın yerini alacak. İkinci kısmı ise Türk toprakları transit kullanılarak Avrupa'ya gaz satılacak. İlk kısmında bir sorun bulunmuyor ve hızla ilerliyor. Ancak ikinci kısım halen "proje" aşamasında.(Turkrus)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)