BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk şirketlerine Kazak şoku----

Türk şirketlerine Kazak şoku

Türk şirketlerine Kazak şoku
16 Şubat 2013 - 07:36 www.finansgundem.com

Erdoğan ve Nazarbayev önünde atılan dev yatırım imzaları yalan oldu… Türk şirketleri kızgın…

2 Türk ilaç şirketi Abdi İbrahim ve Nobel (Ulkar Holding) Kazakistan’da büyük şok yaşıyor. Sefer Levent’in Hürriyet’teki haberine göre Ekim 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in huzurunda Kazakistan’da 120 milyon dolarlık yatırım için imza atan 2 şirket, 3 ay sonra ‘alım garantisi’nin ortadan kaldırılmasın içeren tasarıyla şaşkına döndü. 
60’ŞAR MİLYON DOLARLIK YATIRIM ANLAŞMASI
Ekim ayında yapılan anlaşmalarla Türk şirketlerinin Kazakistan’da yapacağı yatırımlar bir nevi devlet garantisi altına alınmıştı. O gün atılan imzalardan biriyle Kazakistan’ın en büyük üçüncü ilaç üreticisi olan Global Pharm’ın yüzde 60 hissesi Abdi İbrahim’in oldu. Şirket 60 milyon dolarlık yatırım ile ülkede yeni bir ilaç fabrikası kurmaya soyundu. 2002 yılında Almatı’da 30 milyon dolarlık yatırım ile faaliyete geçen diğer Türk ilaç şirketi ise Ulkar Holding’e ait Nobel firmasıydı. Bu firma da bu ülkedeki yatırımlarını 2014 yılına kadar 60.5 milyon dolara çıkarmak için anlaşmalar yaptı. Abdi İbrahim ve Nobel’in bu ülkede yatırımlara soyunmasının en büyük nedeni ise Kazakistan Devleti’nin yerli ilaç üretimine verdiği destek ve satın alma garantisiydi. 
TASARI BÜYÜK ŞOK YARATTI
Ancak geçtiğimiz günlerde ilaç sektörü Kazakistan’da büyük bir süpriz ile karşılaştı. SK-Pharma hükümetin gündemine bir yasa tasarısı getirdi. Şimdi Kazakistan hükümeti satın alma garantisi içeren anlaşmaların tümünü iptal etmeye hazırlanıyor. Kısa süre önce attıkları yeni imzalar ile Kazakistan’da milyonlarca liralık yatırıma soyunan Türk şirketler hem Kazakistan’da hem de Türkiye’de yeni yasanın çıkmaması için lobi faaliyetine başladı.
ANLAŞMADA YER ALAN ŞİRKETLER
COCA-Cola Türkiye, Anadolu Cam, Otokar, Turkmall, Abdi İbrahim ve Nobel İlaç Kazakistan’da üretim için yatırım yapacaktı. Otokar zırhlı araç, Coca-Cola alkolsüz içecek, Abdi İbrahim ve Nobel ilaç üretimi için anlaşırken Turkmall alışveriş merkezi, Anadolu Cam ise ambalaj fabrikası kuracaktı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)