BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk şirketlere yeni finansman Asya'dan ----

Türk şirketlere yeni finansman Asya'dan

Türk şirketlere yeni finansman Asya'dan
16 Ocak 2016 - 20:39 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Şimşek özel sektörün büyük projelerde finansmandan faydalanması için Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üye olduğunu belirtti.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Asya ülkeleriyle işbirliğini geliştirmek, özel sektörün büyük altyapı projelerinde finansmandan faydalanmasını sağlamak ve bölgesel projelerde aktif rol alması için Asya Altyapı Yatırım Bankasına (AAYB) üye olduğunu belirtti. Şimşek, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu bankanın kurulması çalışmalarının, Çin'in girişimleriyle Ekim 2014’te başladığını, kuruluş anlaşmasının başta Çin, Almanya, Güney Kore, Avustralya ve İngiltere olmak üzere yeterli sayıdaki ülkenin onayıyla 25 Aralık 2015'te yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”u onayladığını ve kararın 12 Ocak'ta Resmi Gazete’de yayımlandığını anlatan Şimşek, merkezi Pekin'de olan ve toplam 57 üyeli bankanın faaliyetlerine bugün itibarıyla başladığını bildirdi. Türkiye'nin AAYB’nin Pekin’de bugün yapılacak Guvernörler Kurulu açılış toplantısına "bölgesel ve kurucu üye" statüsünde katılım sağlayacağını anlatan Şimşek, Türkiye’nin uluslararası siyasi ve ekonomi politikaların gereği olarak Asya ülkeleriyle işbirliğini geliştirmek ve özel sektörün banka imkanlarından faydalanmasını temin etmek amacıyla üye olduğunu kaydetti. 

ALTYAPI PROJELERİ İÇİN FİNANSMANDAN AZAMİ YARARLANILACAK 

Şimşek, Türkiye’deki büyük altyapı projelerinde AAYB’den finansman sağlanmasının mümkün olduğuna dikkati çekerek, bunun yanı sıra Çin’in İpek Yolu İnisiyatifi gibi bölgesel birçok projede başta müteahhitlik olmak üzere Türk firmalarının aktif rol alabileceğini söyledi. Türkiye’nin enerji, ulaştırma, sağlık ve eğitim sektörleri başta olmak üzere büyük ölçekli çok sayıda altyapı projesini orta-uzun vadede hayata geçireceğini anımsatan Şimşek, bu kapsamda bankanın sağlayacağı finansmandan azami ölçüde istifade edilmesi planlandığını bildirdi.  

TÜRKİYE BANKANIN 11’İNCİ BÜYÜK HİSSEDARI 

Şimşek, AAYB'nin uzun vadede bakıldığında, özellikle altyapı yatırımlarını destekleyen özel ve kamu sermayesine destek olacağını, bölgenin az gelişmiş ekonomilerine özel önem verecek şekilde projelere finansman sağlayacağını ve özel sektörün altyapı yatırımlarına daha fazla yoğunlaşmasını teşvik edeceğini vurguladı. Türkiye’nin bankadaki sermaye payı ve oy gücüne ilişkin olarak da Şimşek, şu bilgileri verdi: "Ülkemizin kayıtlı sermayesi 2,6 milyar dolar ve ödenmiş sermayesi ise 521,99 milyon dolardır. Ödenmiş sermaye payları 5 eşit yıllık taksitle ödenecek. İlk taksiti ocak ayı içinde ödeyeceğiz. Ülkemiz söz konusu sermaye katkısı ile yüzde 2,5237’lik oy gücüne sahip olarak bankanın 11’inci büyük hissedarı olmuştur. Bölge ülkeleri arasında yüzde 3,44’lük oy gücü ile 7’inci sıradadır.” 

BANKANIN SERMAYESİ 100 MİLYAR DOLAR 

Uluslararası kalkınma sisteminde yeni ve güçlü bir ortak olmaya aday olarak kurulan bankanın bölgede mevcut uluslararası kalkınma bankalarına tamamlayıcı nitelikte, onlarla işbirliği halinde faaliyette bulunmayı taahhüt ettiğini dile getiren Şimşek, bankanın toplam sermayesinin 100 milyar dolar olduğunu kaydetti. Şimşek, AAYB’nin ilerleyen yıllarda finansman büyüklüğü açısından Asya’da faaliyet gösteren büyük uluslararası kuruluşlardan birisi olmasının beklendiğini sözlerine ekledi. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)