BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürk Lirası yüzde 7-8 değer kaybeder----

Türk Lirası yüzde 7-8 değer kaybeder

Türk Lirası yüzde 7-8 değer kaybeder
27 Ağustos 2015 - 15:31 www.finansgundem.com

UBP stratejisti Koon Chow, BusinessHT'ye son küresel satış dalgasının gelişen piyasalara ve Türkiye'ye etkilerini değerlendirdi

2013 yılında Türk Lirası ile ilgili en iyi tahmini yapan UBP stratejisti Koon Chow, son küresel satış dalgasının gelişen piyasalara ve Türkiye'ye etkilerini analiz etti.
 
Chow, Türk Lirası'nın ilk olarak küresel risk iştahı seviyesinin gevşemesi ile toparlanacağını, ancak sonrasında ülkedeki süregiden yüksek enflasyonu dengelemek için yüzde 7-8 değer kaybedeceğini söyledi.
 
 
 
Çin'den başlayan küresel çalkantı sonrasında gelecekte gelişen ülkeleri bekleyen riskler nelerdir?
 
Burada, birçok insanın aşina olduğu düşen emtia fiyatları ve Çin ekonomisinin yavaşlamasının da dahil olduğu bazı riskler söz konusu. Ancak bana göre asıl anlaşılması gereken risk, ekonomik yavaşlama yaşanırken gelişen ülkelerle ilgili sabırlı davranan yatırımcıların, bu ülkelerdeki ekonomik gelişmeler daha kötü aşamadayken çıkmayı tercih edip etmeyecekleridir. Bazı önemli gelişen piyasalarda zaten gelişmeler oldukça olumsuz durumda ama 2016 yılında bu ülkelerdeki koşulların daha kötü olması mümkün görünmüyor. Brezilya ve Çin'deki resesyon büyük olasılıkla 2016'da daha da kötü olmayacak, Çin piyasalarındaki karmaşanın da tekrarlaması zor.
 
Türkiye'de politik belirsizliklerin ve güvenlik endişelerinin etkili olduğu görülüyor. Bu satış dalgası sonrasında özel olarak Türkiye'nin riskleri nelerdir?
 
Türkiye için risk, uzun zamandır politik belirsizliğin devam etmesi ve ülkenin nadiren uygulanan erken seçimlere yenik düşmesidir. Ekonomi politikaları gerekli olduğunda cesur adımlar atamıyor, yatırımcı güveni ve GSYİH uzun süredir baskılanmış durumda. Bu durumu bir felaket olarak adlandırmak uygun olmaz. Fakat benim görüşüme göre Türkiye'nin düzene koyamayacağı ekonomik durgunluk riski ekonomik kırılganlıkların yüksek olmasıdır.
 
Yakın zamanda Türkiye'nin resesyona gireceğine ilişkin analizler var. Sizce Türkiye yakın gelecekte resesyona girer mi?
 
Türk özel sektörü, çok elverişsiz koşullar olmasına rağmen tipik olarak dinamik olduğu ve iyi iş bulmaya odaklandığı için bir resesyon olduğunu düşünmüyorum. (Burada Türkiye'nin Avrupa krize girdiğinde bu bölgeye yapılan ihracat düşerken nasıl Rusya'ya ve Orta Doğu'ya yöneldiğini düşünün. Ben, iş dünyasının tekrar Rusya ve Irak ile sıkıntı yaşanan ticarete alternatifler bulmasını bekliyorum) Fakat Türkiye büyük olasılıkla önümüzdeki birkaç yıl yüzde 2-3 bandında büyüyecek ki bu benim için gerçekten bir hayal kırıklığı anlamına geliyor.
 
Türk Lirası'nın değer kaybını ve etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yıl sonu itibariyle kurdaki tahmininiz nedir?
 
Bence Türk Lirası diğer para birimleri ile gerileyecek. İlk olarak küresel risk algısının gevşemesi ile büyük olasılıkla toparlanacaktır, fakat sonrasında ülkedeki süregiden yüksek enflasyonu dengelemek için yılda yüzde 7-8 oranında değer kaybetme eğilimine girecektir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)