BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakTürk inşaatçıdan Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım----

Türk inşaatçıdan Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım

Türk inşaatçıdan Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım
08 Aralık 2016 - 15:04 www.finansgundem.com

Rusya’da kurduğu Esta Construction ile sessiz sedasız büyüyerek 350 milyon dolarlık ciroya ulaşan Bahattin Demirbilek, 500 milyon dolar bütçeli yedi projeyle Türkiye gayrimenkul sektörüne hızlı bir giriş yapmaya hazırlanıyor.

İKİNCİ RÖNESANS

Bahattin Demirbilek, 1993’te Rusya’ya gittiğinde üniversiteden henüz mezun olmuş 22 yaşında bir gençti. Elindeki tek sermaye ise Rus Dili ve Edebiyatı diplomasiydi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı’ndan 1991’de mezun olduğunda Sovyet Rusya dağılarak yerini hızlı bir dışa açılma ve Kapitalizm ile barışma sürecine giren bir ülkeye bırakmıştı. 75 yıl boyunca Komünist bir rejimle yaşayan Rusya açısından 1991’de başlayan bu dönem sıkıştırılmış bir vahşi Kapitalizm dönemiydi. Türk şirketleri de, özellikle inşaatçılar, akın akın Rusya’ya adım atarak ülkenin yeniden inşasından pay kapma yarışma girdi. Tam da böyle bir dönemde Rus diline hakim genç bir üniversite mezunu olan Demirbilek için de büyük fırsatların kapısı açıldı.

12 yılı profesyonel yönetici olmak üzere Rusya’da geçirdiği 23 yılda Bahattin Demirbilek önüne çıkan fırsatları iyi değerlendirerek sıradışı inşaat patronlarından birine dönüştü. 2005’te kurduğu Esta Construction ile 350 milyon dolar ciroya ulaşan 46 yaşındaki Demirbilek, 500 milyon dolar yatırım bütçesine sahip yedi projesiyle rotasını Türkiye’ye çevirdi. Bu, sadece Rusya’da müteahhitlik yaparak büyüyen Esta Construction ve Bahattin Demirbilek’in adını gelecek aylarda çok daha sık duyacağınız anlamına geliyor.

Bahattin Demirbilek, 1993’te Entes İnşaat’m finans biriminde çalışmak üzere Rusya’ya gittiğinde belki de sadece dil avantajını kullanarak başarılı bir profesyonel kariyer inşa etmenin peşindeydi. İnşaat sektöründe geçirdiği dört yılın ardından bugün hala Rusya’nın en başarılı Türk şirketleri arasında gösterilen Evyap’ta çalışmaya başladı. Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya’yı kapsayan bölgede Evyap CEO’luğuna kadar uzanan üst düzey yöneticilik günleri, Demirbilek açısından bölgedeki iş yapış kültürünü en ince ayrıntısına kadar öğrendiği bir dönem oldu. Evyap açısındansa bu dönem 1998 krizine rağmen ürünlerinde pazar liderliği ve neredeyse bir Rus markası olarak algılanmasına yetecek bir bilinirlikle sonuçlandı. AC Nielsen’in verilerine göre Arko ve Duru’nun Rusya’daki bilinirliği yüzde 90’m üzerinde ki bu oranlarda Bahattin Demirbilek’in payı oldukça yüksek.

Bahattin Demirbilek için milat ise 2005. 12 yılda profesyonel olarak edindiği tecrübe ve bağlantılarını kendi şirketini kurarak değerlendirme kararı aldı. Üstelik ilk işi için henüz şirketini kurmadan el sıkışmıştı.

Demirbilek’in patronluk döne-minin en önemli isimlerinden biri FORBES’a göre 7 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin 17’inci ismi olan Sergei Galitsky. Krasnodar Futbol Kulübü’nün başkanı ve sahibi olan Galitsky aynı zamanda 12 bini aşkın mağazasıyla Rusya’nın en büyük perakende ve kozmetik zinciri olan Magnit’in de kurucusu.

Galitsky ve Demirbilek’i dost yapan ortak zevkleri ise futbol. Oğlunun adını “Aslan” koyacak kadar sıkı bir Galatasaray taraftarı olan Demirbilek, Galitsky ile gelişen dostluklarını anlatırken “Rusya’da iş yaşamına gömülmüşken en çok özlediğim şeylerden biri futbol konuşabileceğim bir dosttu” diyor. Hızlı tüketim ürünleri satan Evyap’ın CEO’suyken tanıştığı Rus milyarder ise o dönemde Magnit’i büyük bir perakende zincirine çevirmeye çalışan bir girişimciydi. Ve bu futbol sohbetleri zamanla büyük bir dostluğa dönüştü.

2006’da Sergei Galitsky, kurumsallaşma ve büyüme atağına geçtiğinde Demirbilek ile dostluğu aynı zamanda bir iş ilişkisine dönüştü. Bahattin Demirbilek, o dönemde Magnit’in genel merkezinin inşası gündeme geldiğinde henüz inşaat şirketini kurmamasına rağmen işe talip olduğunu ve Galitsky ile el sıkıştıklarını anlatıyor. Genel merkez inşaatını tamamlayan Demirbilek, Magnit için mağazalar ve lojistik merkezleri inşa etmeye devam ediyor.

Esta Construction için prestij projelerinden biri olan Krasnodar Stadyumu da Sergei Galitsky ile Demirbilek’in futbol tutkularıyla başlayan dostluklarının en önemli projesi. 2008’de kurduğu futbol takımı Krasnador’u, diğer Rus milyar-derler Roman Abramoviç (Chelsea) ve Dmitry Rybolovlev (Monaco) gibi isimlerin aksine sıfırdan başarıya ulaştırmayı amaçlayan Galitsky, Esta imzası taşıyan stadyum için 600 milyon dolar para harcadı. Ayrıca stadyum çevresindeki akademi binası ve altyapı tesislerini de yine Esta Construction yaptı.

Esta Construction 10 yılda tamamı Rusya’da- 2,5 milyar dolarlık iş bitirme hacmine ulaştı. Demirbilek, bu hacmin yaklaşık yüzde 30’unun Sergei Galitsky için yaptıkları işlerden geldiğini söylüyor. Şirketin imzasını taşıyan projeler arasında spor tesisleri, konut ve ofis projeleri, lojistik merkezleri, havaalanı, alışveriş merkezleri ve otele kadar farklı alanlarda yapılar bulunuyor.

2015’i 330 milyon dolar ciro ile kapatan Esta için 2017 yeni bir mi­lat olacak: Artık Türkiye’ye açılma zamanı. Türkiye’de beşi İstanbul’da olmak üzere toplam yedi proje üze­rinde çalışan Demirbilek, yüzde 50’si öz kaynaklarla finanse edilecek bu projelere 500 milyon dolar do­layında yatırım yapacak. Arazilerin tamamı satın alınmış durumda. Şirketin Beyoğlu, Piyalepaşa’da 45 bin metrekare inşaat alanına sahip olan ilk projesinin inşaatı başladı. Konut ve cadde mağazalarından oluşacak olan proje Polat Holding’in Piyalepaşa’sına da bir hayli yakın. Şirketin inşaatı başlayan diğer iki projesi ise Basın Ekspres ve Bağdat caddelerinde. İstanbul Bahçelievler ve Silivri’de, İzmir Bayraklı ve Marmaris’te satın aldıkları araziler üzerinde yapılacak projeler ise henüz geliştirme aşamasında.

Türkiye’de özellikle konut sektöründe projelerin inşaatları başlamadan önce lansmanları yapılarak ön satış yapılması oldukça alışıldık bir tarz. Ancak Demirbilek inşaatların finansmanlarını kendisi yaptığı için böyle bir yola başvurmadı. Bir diğer sebebi de Türkiye’deki ilk projeleri olduğu için müşterilerine anlatmak yerine göstererek satış yapmayı istemesi. Ekonominin gidişatına göre karar verilecek olsa da, şimdilik 2017’nin ilk yarısında projelerini görücüye çıkarma niyetinde.

Bu noktada bir parantez açmakta fayda var. Hali hazırda Türkiye’de konut projeleri üreten Esta inşaat adında orta ölçekli bir şirket var. Ancak bu şirketin Esta Construction ile bir ilgisi yok. Şirketin İngilizce unvanla anılmasının sebebi de bu. Demirbilek bu sorunu aşmak için Türkiye’deki projeleri farklı bir markayla pazarlayabilecekleri söylüyor.

Demirbilek, Türkiye’deki projelerine son bir yılda hız verse de, bu durumun Kasım 2015’te Rus uçağının düşürülmesiyle Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krizle doğrudan bir ilgisi yok. Esta Construction halihazırda Rus Hükümeti tarafından Rusya’da iş yapma ayrıcalığı tanınan 53 Türk şirketinden biri. Sekiz bin kişinin istihdam edildiği şirketin Rusya’da inşaatı devam eden sekiz projesi bulunuyor.

Bahattin Demirbilek’in Rusya’da profesyonel yöneticilikten inşaat patronluğuna uzanan hikayesi, 2 milyar dolarlık servetiyle FORBES 100’de beşinci sırada yer alan Rönesans Inşaat’ın patronu Erman Ilıcak’ın yükselişine çok benziyor. Demirbilek’in Esta Construction ile ikinci bir “Rönesans”a imza atarak FORBES 100’de milyarderler ligine yükselip yükselemeyeceğini Türkiye’de imza attığı projelerinin başarısı belirleyecek.

FUTBOL AŞKINA

Esta Construction’ın Karasnador Futbol Kulübü için inşa ettiği Krasnodar Stadyumu, Bahattin Demirbilek’in en gözde projelerinden. Ekim 2016’da açılışı yapılan stadyum, Roma Kolezyum'undan esinlenilen mimarisi ve teknolojik altyapısıyla dikkat çekiyor. 600 milyon dolara mal olan 34 bin kişi kapasiteli stadyum, soyunma odalarındaki ultra lüks konfordan, ısıtmalı ve soğutmalı seyirci koltuklarına, çim zemininden stadın iç kısmını saran dev LED ekranına kadar dikkat çeken birçok özelliğe sahip.

(ÖZER TURAN / FORBES)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)