BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk, İngiliz, Alman: Bir market sepeti için kaç saat çalışıyor?----

Türk, İngiliz, Alman: Bir market sepeti için kaç saat çalışıyor?

Türk, İngiliz, Alman: Bir market sepeti için kaç saat çalışıyor?
20 Ocak 2021 - 14:56 www.finansgundem.com

Gıda fiyatlarında yıllık yüzde 20.6 oranında artış ile OECD ülkeleri arasında lider konumda olan Türkiye’de asgari ücretli vatandaş 10 temel gıda ürünü için 20.6 saat çalışırken, İngiltere’de 2.27, Almanya’da ise 2.8 saat çalışıyor

Geçtiğimiz yıl pandeminin de etkisiyle gıda fiyatlarında oluşan yüzde 20.6 oranındaki artış 37 üye ülke içerisinde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde (OECD) Türkiye’yi bu kategoride şampiyon yaptı.

Yapılan araştırmada, 10 temel gıda maddesinden oluşan bir alışveriş listesi hazırlandı. Türkiye’de vatandaş bu listeye 259 TL öderken, kur hesaplamaları ile İngiliz ise aynı sepete 202.37 TL, Alman da 246.6 TL ödüyor. Sepetin bedelini ödemek için Türkiye'deki asgari ücret kazanan biri 20.6 saat, İngiltere’de 2.27, Almanya’da ise 2.8 saat çalışması gerekiyor. Türkiye’de 2.826 lira aylık alan bir asgari ücretli maaşının yüzde 40'ını gıdaya ayırırken, İngiltere ve Almanya'daki asgari ücretlilerin ayırdıkları pay ise yüzde 5-10 civarında oluyor.

SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞTÜ

Sözcü’den Nuray Tarhan haberinde, CHP Genel Başkan Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Orhan Sarıbal, asgari ücretle geçinen vatandaşlarımız ile Avrupa ülkelerindeki asgari ücretliler arasında alım gücü açısından uçurum olduğunu belirtti. Sarıbal, “Bugün Almanya'daki bir asgari ücretli maaşı ile 264 kilo kıyma, 2 bin 640 litre süt veya 13 bin 620 adet yumurta alabiliyorken, ülkemizde asgari ücretle ailesini geçindiren bir kişi Et ve Süt Kurumu'ndan 76 kilo veya marketten 64 kilo kıyma alabiliyor. Aynı şekilde 470 litre süt 3 bin 700 adet yumurta alabiliyor” dedi.

Ekonomist Dr. Murat Kubilay da pandemi döneminde gelir adaletsizliğinin artması, maaşların asgari ücret ve etrafında kümelenmesi sonucu satın alma gücünün düştüğüne dikkat çekti. Kubilay, vatandaşların gıda satın alma güçlerindeki düşüşte hem arz zayıflığı hem de gelir düşüşünün etkili olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:

İthalatla dengelenebilen fiyat artışları, makul fiyatlı zirai üretimin başarılamadığını ve kendi kendine yeterliliğin kısmen yitirildiğine işaret ediyor. Ücretlerdeki reel düşüş de sürüyor. Enflasyonun üstünde tutulsa da birçok işveren bunun altında ücret ödüyor. Ayrıca özel sektörde enflasyonun altındaki zamlarla reel gelir düştü. Yüksek gıda fiyatları, nitelikli işlerin karşılığının asgari ücrete indirgenmesi orta ve dar gelirlilerin satın alma gücünü gittikçe buharlaştırıyor.

İNGİLTERE’DE GIDA ALIŞVERİŞİ MAAŞIN YÜZDE 5'İ

İngiltere'de oturum ve iş kurma danışmanlığı şirketi Plusture'un kurucusu Enis Behar Menda, Londra'da market alışverişinin maaş içindeki payının yüzde 5, en fazla yüzde 10 olduğunu söyledi. Haftalık market alışverişinin 25-35 sterlin (254.5-356 TL) tuttuğunu vurgulayan Menda, şunları söyledi:

İngiltere'de ortalama yıllık gelir 30 bin 420 sterlin. Benim en çok dikkatimi çeken şey, ürün fiyatlarının hep aynı aralıkta kalması. Salgın döneminde bile fiyatlarda aşırı bir yükselme olmadı. Bu nedenle, aynı marketten hep aynı ürünleri alıyorsanız hiçbir alışverişinizde şaşırmazsınız. Salgında çok uzun süre Türkiye'de kaldığım için pahalılığı net şekilde görebildim.

Eurobond ihracına rekor talep!

Avrupa'da enflasyon ekside kaldı

Korona virüslü biri gıdaya dokunursa virüs bulaşabilir!

Doğal gaz tüketiminde rekor tazelendi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)