BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürk gemisinde kaçak operasyonu----

Türk gemisinde kaçak operasyonu

Türk gemisinde kaçak operasyonu
10 Haziran 2023 - 17:06 www.finansgundem.com

Yalova'dan Fransa'ya giden Türk gemisine kaçak olarak binen 15 kişi, Napoli'de düzenlenen operasyonla yakalandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı operasyonun detaylarını paylaştı


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Fransa'ya giden Türk gemisinin kontrolünü ele geçiren kaçak göçmenlerin yakalanması için başından sonuna kadar Bakanlığın koordinasyonuyla düzenlenen operasyonda emeği geçen tüm yetkililere teşekkür etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Yalova'dan Fransa'nın Sete Limanı'na doğru yola çıkan Türk bayraklı Galata Seaways gemisinde tespit edilen 15 kaçak yolcunun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının başından sonuna koordinasyonuyla İtalya'nın Napoli Limanı açıklarında gece operasyonuyla yakalandığı bildirildi.

Tüm sürecin takip ve koordinasyonunu yürüten Abdulkadir Uraloğlu, "Operasyon başarıyla tamamlandı. Türk bayraklı 'Galata Seaways' gemisindeki kaçak yolcular İtalyan güvenlik güçleri tarafından arama sonucu yakalandı ve gemiden indirildi. Emeği geçen tüm yetkililerimize teşekkür ediyor, denizcilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

Gemi yoluna devam ediyor

Dünya genelindeki sivil deniz trafiğini gösteren "MarineTraffic" isimli internet sitesine göre, dün İtalyan özel kuvvetlerinin operasyonuyla kurtarılan ve geceyi Napoli açıklarında geçiren Türk bayraklı kargo gemisi GALATA SEAWAYS, İtalyan makamlarının incelemelerini tamamlamasının ardından öğle saatlerinde Fransa'daki varış limanına doğru hareket etti.

Diğer yandan İtalyan ANSA ajansının haberinde, gece saatlerinde olayla ilgili soruşturma başlatan Napoli Cumhuriyet Başsavcılığının gemi kaptanının ifadesine başvurduğu belirtildi.

Haberde gemi kaptanının, motor dairesinde dolaşan bıçaklı iki kişi gördüğünü, daha sonra bu kişilerin diğer göçmenlerle bir araya geldiği için alarm verdiğini aktardığı kaydedildi.

Ayrıca savcılığın, 2'si kadın 15 göçmenden 3'ünü silah taşımakla suçladığı ifade edilen haberde, gemide arama yapan İtalyan güvenlik güçlerinin de iki bıçak, bir de maket bıçağı ele geçirdiği aktarıldı.

Bu arada, gemiden çıkarıldıktan sonra Napoli Emniyet Müdürlüğüne götürülen 15 göçmenden 4'ü sağlık sorunları sebebiyle hastaneye sevk edildi. Hastaneye kaldırılanlar arasında hamile bir kadın, genel durumu kötü olan bir kişi, ayak bileği kırık olduğu düşünülen ve şiddetli hipotermi geçiren birer kişi bulunuyor.

Kaçak göçmenlerin ülkeleri belirlendi

ANSA'nın geçtiği diğer bir haberde ise düzensiz göçmenlerin kimlik bilgilerinin de güncellendiği belirtilerek 15 göçmenden 9'unun Iraklı, 4'ünün Suriyeli, 1'inin İranlı olduğu, hipotermi nedeniyle hastaneye kaldırılan kişinin ise kimliğinin henüz tespit edilemediği aktarıldı.

Operasyonun detayları

Dün saat 11.20 sularında DFDS Denizcilik ve Taşımacılık AŞ'ye ait gemiden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine (AAKKM) gelen ihbarla harekete geçildi.

Olayın öğrenilmesinin hemen ardından gemi kaptanı ve şirketle temas kurularak mürettebatın güvenli bölgelerde kendilerini korumaları istendi. Geminin kontrolünü sağlayan kaptan ve personel, kendilerini çeşitli bölgelere kilitleyerek güvenliğe aldı. Bakan Uraloğlu da AAKKM'den gelen bilgileri anlık takip ederek bölgedeki duruma ilişkin bilgi aldı.

Gemi kaptanının kameralardan kaçakların kesici aletlerle dolaştığını tespit etmesi sonrası uluslararası yetkililerle irtibat kuruldu. Geminin bulunduğu noktaya en yakın yer olan İtalya'nın Napoli Limanı'na hareket edilmesi istendi. O sırada İtalya güvenlik birimleri gemiye yapılacak operasyonu planlamaya başladı.

Saat 17.00 civarında Napoli karasularına yaklaşan Galata Seaways gemisine İtalyan polisinin giriş yapabilmesi için izin verildi. Ancak normal yollarla gemiye giriş yapılamadı. İtalya güvenlik birimleri helikopter yoluyla gemiye inmek için izin istedi. Bakan Uraloğlu koordinasyonunda, operasyonu koordine eden AAKKM tarafından gerekli izinler verilerek ilk olarak Türk mürettebatın güvenliği sağlandı.

Gemiye iniş yapan güvenlik güçleri, uzun bir süre kaçakları saklandıkları yerde bulmaya çalıştı. Devam eden arama çalışmalarına köpekli timler de dahil edildi. Arama çalışmalarının ardından gemideki kaçak yolcular İtalya güvenlik güçlerince yakalandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)