BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk ekonomisi türbülansa girdi----

Türk ekonomisi türbülansa girdi

Türk ekonomisi türbülansa girdi
24 Ağustos 2013 - 20:52 www.finansgundem.com

Ekonomi dünyasının ünlü ismi “Böyle gelmiş böyle gider havasına girildi” dedi, ‘ama’ları ekledi... Dış siyaset, dövizdeki durum ve ekonominin hali

FED politikaları, dövizin artışı, yükselen faiz… Türk ekonomini nereye gidiyor? Ege Cansen, Hürriyet’teki köşesinde son gelişmeler ışığında Türk ekonomisinin halini kaleme aldı.
EKONOMİ TÜRBÜLANSA GİRDİ
Yaklaşık iki yıl önce ekonomi muhabbetleri “yumuşak iniş” üzerine odaklanmıştı.
Çünkü 2011 yılında cari açığın milli gelire oranı %10’a dayanmıştı. Bu sürdürülemez bir durumdu. Hiçbir uçak havada kalamazdı. Önlem alınmazsa, yeni bir “devalüasyon krizi” patlayacak, yani ekonomi çakılacaktı. Yaşanan deneyimler gösteriyordu ki, her devalüasyon krizi iktidardaki partiyi çok yıpratıyordu. Hatta iktidardan düşmesine bile sebep olabiliyordu.  Bundan kaçınmak şarttı.
ÇARE, YUMUŞAK İNİŞTİR
Yumuşak iniş, bir ekonomide sürdürülemez hale gelen bir makro dengesizliğin, mesela yapışkan yüksek cari açık oranının,  yavaşça sürdürülebilir düzeye indirilmesi demektir. Nitekim bizim ekonomi yönetimi, bu yönde bir önlem paketi geliştirdi. Pakette şunlar vardı: 1. Bütçe açığı azaltılmaya ve hatta sıfırlamaya çalışılacaktı, 2. Kredi genişlemesi sınırlanarak, iç talebin ithalat üstündeki baskısı azaltılacaktı. 3. Türk Lirasının hafif, hafif değer kaybetmesine izin verilecekti.
MASRAFI NEYSE VERİRİZ
Yumuşak inişin maliyeti milli gelir büyümesinin yavaşlaması olacaktı. Bu da, siyasi sonuçları olabilecek bir devalüasyon krizinden kaçınmak için ödenebilecek en düşük bedeldi. Nitekim Cari Açık/Milli Gelir oranı, 2011’deki %9,7’den 2012’de %6’a düştü. Ödenen bedel olarak da büyüme hızı da 2011’deki %8,8’den, 2012’de %2,2’ye düştü. (Aslıda büyük bir kısmı sermaye hareketi olan, ancak hatalı olarak cari işlemler içinde yer alan altın ithalat ve ihracatını düzeltmeden resmi sayılara dayalı oranları verdim. Cari açık düşüşü daha azdır.)
DÖVİZİN YÜKSELİŞİ, EKONOMİNİN KENDİ KENDİNİ DÜZELTMESİDİR
Benim gözlemlerime göre, ekonomi yönetimi tersini söylese de yumuşak iniş projesini ciddiyetle uygulayamadı. O kadar çok “gaz-fren” veya “balatalar yanacak” atışmaları yaşandı ki; Merkez Bankacıların cari açığı düşürme azmi törpülendi. Üstelik son aylara kadar ülkeye bol miktarda döviz akımı sürünce, “böyle gelmiş-böyle gider” havasına girildi. Yani ekonomi “dış-borç-kolik” olmaktan kurtulamadı. Amerika’da işler düzelmeye başlayıp, FED’in tahvil alımlarını yavaşlatma sinyali vermesi, bizim uçağın türbülansa girmesine yetti. Yumuşak iniş tehlikeye girdi. Ekonomiye kötü yansıyan, hatalı dış siyasetten hiç bahsetmedim bile.  
SON SÖZ: KIRILGANLIK VAR BÜNYEDE, FED PARAYI KISTI BAHANE.
(Ege Cansen-Hürriyet)
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Malkoçoğlu30 Ağustos 2013 09:05

    Yıllarca kedi şeklinde dış siyaset izletttirilen KUKLA bir politikanın yerine şimdi ASLAN gibi bir dış politika izlenmektedir.Sorun da burdadır, Posta koymanın bir bedeli olacaktır.PKK yı bitirmeyi kafasına koyan hükümet ırak ta bu işi başardı, şimdi suriye ile savaş pahasına bu işi de bitirmeye çalışmaktadır. Bunun maliyeti PKK ile 30 yıllık mücadeleden kat kat ucuzdur. Zilletle yaşamaktansa izzetle ölmek iyidir, bugünkü türkiye politikası da budur ve Atatürk ün dış siyasetine de uygundur.

  • Türk25 Ağustos 2013 13:14

    Trilyon dolar cari açığın ve bütçe açığı olan bir ülke nasıl oluyorsa tasarruf edip(!) milyarlarca doları bankaları ve hedge! fonlarıyla dünyaya ve Tasarruf açığı ! olan Türkiye ye çakıyor ve para kazanıyorlar.. Tasarrufa ne gerek varki... MADE IN FED olan yeşil dolarlar var nasılsa... Dünaynın en büyük nükleer silahı ABD doları USD...!!!

  • ibo25 Ağustos 2013 02:41

    krizle gelen krizle gider

  • Türk25 Ağustos 2013 00:13

    Kurun son 10 yılda %50 değerlenmesi ve %8.8 enflasyonda %10 faiz dünyanın sonu değil

  • Türk25 Ağustos 2013 00:10

    Düşük faiz ortamına rağmen gaza gelmeyen ve bütçe disiplininin korunduğu mali performans, tarihin en büyük krizinin yaşandığı global ortamda tek haneli işsizlik oranı ile ab ve abd ile yarışan bir istihdam ortamı (tarım dışı istihdamda abd nfp si ile aşık atar), genç nüfüsta işsizlk oranında avrupanın en iyilerinden

  • Türk25 Ağustos 2013 00:04

    Kur,faiz borsa sığlığından bakan sıradan bir yorum... Düne kadar REER (reel kur) olarak çok değerli olduğundan şikayet edilen kur ve reel faizin negatif olmasından dem vurulan faizler düzeltme hareketi hyaptı. % 4.5 düşen faiz normal değildi. %10 da normai değil

  • Ali Telli24 Ağustos 2013 21:57

    Dış politamız kendimize zarar veriyor.Diğer ülkeleri eleştirebiliriz ama isim vermeden olursa daha iyi olur.Ortadoğunun fügüranlığınada soyunmasak iyi olur.Gücümüz belli,kendi iç meselelerimiz var.Ekonomi var.Borsa var bunlara zarar verecek her türlü demeçlerden kaçımalıyız dolar 2 tl borsa 68 yani sonuç ortada.

  • bırakın bu safsatayı24 Ağustos 2013 21:04

    Emine hanım ne diyorsa odur ya dolar 3 tl desin 3 tlden alır satarız ne de olsa ülke artık kendisine emanet