BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankalarına para yatırmak daha karlı!----

Türk bankalarına para yatırmak daha karlı!

Türk bankalarına para yatırmak daha karlı!
06 Temmuz 2015 - 07:50 www.finansgundem.com

Türk bankalarına para yatırmak, yakın bir zamanda, bu bankalara yatırım yapmaktan daha fazla getiri sağlayabilir

Türk bankaları son on yılda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin bankalarından daha hızlı büyütken, özkaynak karlılığı rasyosu (ROE) ile ölçülen karlıklık son beş yıldır üst üste düşüş gösterdi. Nisan ayında, sektörün özkaynak karlılığı, Bloomberg'in hesaplamalarına göre, son 10 yılın en düşük seviyesine indi ve 2007'deki yüzde 23 seviyesinden yüzde 11'lere indi.

Eğer bu düşüş sürerse, yatırımcılar paralarını Türk bankalarının mevduat hesaplarına koyarlarsa daha fazla getiri sağlayabilirler. Mevduatların en yaygın şekline uygulanan yıllıklandırılmış faiz, Merkez Bankası'nın yayınladığı son verilere göre, yüzde 10.5 seviyesine çıktı. Özkaynak karlılığı, Türkiye'nin resesyonda olduğu 2008'den bu yana ilk kez mevduat maliyetlerinin altında düştü.

Moskova'da VTP Capital banka analisti Akın Tüzün, "Türk bankaları şimdilerde basitçe karlı durumda değil," dedi ve "Bu, düşük reel faizlerden, çok fazla rekabetten, regülatörlerin özellikle kredi kartları ve tüketici kredilerine getirdiği tedbirlerden kaynaklanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye'de kredi büyümesi, 2001-2002'deki ekonomik kriz sonrası finans sektörünün yeniden yapılandırılmasının ardından, son 10 yılda, her yıl ortalama yüzde 25'in üzerinde gerçekleşti. Ardından, ekonomideki aşırı ısınma korkusundan dolayı, hükümet kredi büyümesini yavaşlatmak için tedbirler aldı. Bu tedbirlerin arasında, tüketici kredilerinin daha pahalı hale getirilmesi ve kredi kartlarında taksitli alışverişe kısıtlamalar yer aldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)