BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankaları yeni bir piyasa kuruyor----

Türk bankaları yeni bir piyasa kuruyor

Türk bankaları yeni bir piyasa kuruyor
12 Şubat 2013 - 09:15 www.finansgundem.com

Wall Street Journal, Akbank’ın gerçekleştirdiği ihraçtan sonra İş Bankası ve Garanti’nin de “eurolira piyasasını denemeyi planladığını” yazdı

Türk bankalarının yurt dışında lira cinsinden euro tahviller için bir piyasa oluşturması dikkat çekiyor. Wall Street Journal gazetesi, Türk bankalarının lira cinsinden euro tahvil ihracatlarıyla yabancı yatırımcıların rekor düzey talebine karşılık verdiklerini yazdı. Buna karşın gazete “lira tahvillerinin riskleri de içerdiğini" belirtti ve Türk bankalarının "giderek yabancı yatırımcılara daha bağımlı hale geldikleri” uyarısında bulundu.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Akbank’ın Ocak sonunda ihraç ettiği 1 milyar lira tutarındaki euro tahvillerin 3 milyar liralık talep çektiğini belirterek söz konusu ihracın, bir ilk olduğunun altını çizdi.
“SADECE RUS VE BREZİLYALI BANKALAR DAHA ÇOK SATTI”
Gazete, Türk bankalarının geçen yıl uluslararası sahnede dolar tahvilleriyle 7.9 milyar dolar topladıklarını anımsattığı haber analizinde yükselen piyasaların arasında sadece Rus ve Breziyalı bankaların daha çok sattığına dikkat çekti.
Türk banka yöneticilerine dayanarak Türk bankalarının bu yılda offshore piyasalarında 3 milyar dolar tutarında lira cinsiden tahvil ihraç edebileceğini belirten gazeteye konuşan Londra’daki Aberdeen Asset Management’dan Viktor Szabo da, lira cinsinden euro tahvillerinin hem yatırımcılar hem de bankalar için avantajlar sağladıklarını vurgularken yatırımcıların daha yüksek getiri, bankaların ise göreli olarak daha ucuz fonları elde ettiklerini kaydetti.
“LİRA İHRAÇLARI, BANKALAR İÇİN DAHA GÜVENLİ”
WSJ da “Dolar yerine lira olarak tahvil ihracı, bankalar için daha güvenli çünkü lira birdenbire keskin bir düşüşe uğrarsa hızlı büyüyecek yabancı para yükümlülüklerini azaltıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Buna karşın “Satılmakta olan lira tahvilleri, hem yatırımcılar hem de ihracı yapan bankalar için riskler yaratıyor” uyarısında bulunan gazete, “Türk bankaları, yurt dışındaki borçlanmaları artırırken giderek uluslararası yatırımcılara daha çok bağımlı hale geliyor” diye yazdı.
“RİSK İSTEĞİ DEĞİŞİRSE BANKALAR ZORLANABİLİR”
ABD’li gazete, halen yabancı yatırımcıların daha yüksek getiriler için risk almaya istekli olduklarını ancak bu durumun değişmesi halinde “Türk bankalarının yeni fonlar sağlamada zorlanabileceği” uyarısında da bulundu.
“Tahvil satarak fon sağlamanın yeni mevduat çekmekten de pahalı olduğu”na işaret eden gazete, buna karşın Türkiye’deki düşük tasarruf düzeyinin bankaların tahvil satmaya zorladığını kaydetti.
Analizde uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s'in Türkiye’nin notunu “yatırım yapılabilir” düzeyine çıkartması beklentilerinin artmakta olduğu, ekonominin de gelecek yıldan başlayarak yılda ortalama yüzde 5 büyüyeceğinin tahmin edildiği de belirtildi.
WSJ, analizinde başka Türk şirketlerinin de Akbank’ın örneğini izleyerek lira cinsinden tahvil ihraç edebileceklerine işaret ettikten sonra, İş Bankası ve Garanti’nin da “eurolira piyasa” olarak adlandırılan piyasayı denemeyi planladıklarını yazdı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)