BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankaları sorunlu kredileri satmada isteksiz----

Türk bankaları sorunlu kredileri satmada isteksiz

Türk bankaları sorunlu kredileri satmada isteksiz
10 Mayıs 2019 - 12:01 www.finansgundem.com

Sorunlu kredilerle ilgilenen yabancı yatırımcılarla görüşen Türk bankaları kredileri satma konusunda şu aşamada isteksiz görünüyor.

Sorunlu kredilerle ilgilenen yabancı yatırımcılarla görüşen Türk bankaları kredileri satma konusunda şu aşamada isteksiz görünüyor

 Bilançolarındaki kötü krediler konusunda uluslararası yatırımcılarla diyalog halinde olan Türk bankalarının, dün katıldıkları toplantıda takipteki ve yakın izlemedeki kredileri satma konusunda isteksiz oldukları belirtiliyor. 

Türk bankaları, yabancı finansal kurumlar ve yatırımcı yabancı kurumlar dün Türk bankalarının bilançosundaki kötü krediler hakkındaki çalıştayda bir araya geldi. 

Kaynaklar çalıştayın, yabancı ve yerli tarafların bir araya geldiği ilk büyük ölçekli toplantı olduğunu ancak ilk aşamada ilgili tarafların karşılıklı önceliklerinin konuşulduğu bir toplantı olduğuna dikkat çekti. 

Konuya yakın dört kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, bankalar ellerindeki sorunlu varlıkları satın almakla ilgilenen yabancı kurumlara aceleci olmadıklarını, sorunlu varlıkları satmaktan ziyade yeniden yapılandırmaya odaklandıklarını ifade ettiler. 

Geçen yıl Ağustos ayındaki kur krizinin ve ekonomideki yavaşlamanın tetiklediği krediler bankaların geri dönmeyen kredi oranlarını artırarak bilançolarını işgal ediyor. 

Bankalar bir taraftan Yıldız Holding, Doğuş gibi büyük holdinglerin kredilerini yeniden yapılandırırken, ekonomi yönetimi de geri dönmeyen kredi oranının yüksek olduğu inşaat ve enerji sektöründeki kredilerin fona devredilmesi için çalışma yürütüyor. 

Konuya yakın dört kaynağın verdiği bilgiye göre, dün danışmanlık şirketi PwC'nin ev sahipliğinde yapılan çalıştayda kötü kredilerin bilançodan nasıl çıkarılacağı konusu da ele alındı. Türk bankalarının ellerindeki sorunlu kredileri elden çıkarmakta aceleci olmadığı görüldü. 

Çalıştaya Goldman Sachs, Bain Capital gibi finans kuruluşların ve zor durumdaki varlıklara yatırımla ilgilenen EBRD ile IFC yanı sıra Deutsche Bank, Cerberus da katıldı. Kaynaklar Cerberus'un zor durumdaki varlıklara yatırımla 
ilgilendiğini belirtti. 

Türk bankalarından Akbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Finansbank, Alternatifbank ve Kuveyt Türk'ün yanı sıra bazı varlık yönetim ve portföy yönetim şirketleri de toplantıda yer 
aldı. 

Toplantıya katılan bir kaynak, Türk bankalarının henüz yakın izlemedeki kredileri satma konusunda bir ihtiyaç görmediğini, bunun yerine borçları yeniden yapılandırmayı tercih ettiklerini ortaya koyduğunu belirtti. 

Kaynak, "Bankalar burada ihtiyaç görmüyor, çünkü buradan tahsilat oluyor. Diğer taraftan BDDK da bunların yapılandırılması konusunda yardımcı oluyor... Ayrıca bankalar varlık yönetim şirketlerinin harç ve vergi istisnalarının aynısına sahip olabilmek için BDDK'ya başvurdu, çünkü daha çok 
yapılandırma yapacaklar" dedi. 

Toplantıya katılan ikinci bir kaynak da EBRD gibi yatırımcıların geri dönmeyen krediler ve sorunlu varlıklara farklı yatırım yöntemlerini değerlendirdiklerini ifade ettiklerini belirtti. Ancak EBRD'nin "Ama temel sorun bu varlıklar hakkında sağlanan çok az bilgi var ve ihtiyaç tam olarak nerede belirlenemiyor" dediğini aktardı.  Toplantıya katılan üçüncü bir kaynak da, Cerberus, Bain, 
IFC, EBRD, Goldman Sachs gibi büyük kurumların bir araya gelmesini önemli bir fırsat olarak nitelelerken ancak Türk bankalarının "isteksiz" göründüğünü söyledi. 

Toplantıya katılmayan ancak katılan yabancı yatırımcılarla görüşen bir kaynak ise, şu aşamada zor durumdaki varlıklararasında "en sorunsuzlarının" peşinde olduklarını belirterek, "Turizm gibi, ihracatçılar gibi, döviz geliri olan ama yönetimsel olarak sorunlu şirketlerle ilgileniyorlar. Şu anda 
varlık peşindeler, işletme yönetme peşinde değiller" dedi. 

Türk bankacılık sektörünün toplam kredileri 2.5 trilyon liraya ulaşırken, şu ana kadar 100 milyar liranın üzerinde kredi yeniden yapılandırıldı. Bankaların takipteki kredi rasyosu yüzde 4.04'e ulaşırken, yılsonunda yüzde 6'ya kadar çıkabileceği de bekleniyor. Öte yandan hükümetin ve bankaların kötü enerji ve inşaat kredileri için kuracakları fonlar kapsamında ise bankaların çalışmaları sürüyor. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)