BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankacılık sistemine BCG'den övgü----

Türk bankacılık sistemine BCG'den övgü

Türk bankacılık sistemine BCG'den övgü
02 Ocak 2015 - 03:49 www.finansgundem.com

BCG'nin İmalat Maliyet Endeksi'ne göre Türkiye önemli avantaja sahip. BCG'ye göre bankacılık sistemi yabancı yatırımcı çekmede Türkiye için avantaj

Türkiye, reel ücretlerdeki düşüş ve döviz kurlarındaki gelişmelere bağlı olarak ‘ucuz üretim’de dünyanın en ucuz üreticisi olarak bilinen Çin’in düzeyini yakaladı.

The Boston Consulting Group (BCG) tarafından yayınlanan İmalat Sanayi Maliyet Endeksi’ne göre imalat sanayinde global dengeler değişiyor. BCG tarafından hazırlanan ve en büyük 30 ihracatçı ülkeyi imalat sanayinde üretim maliyeti rekabetçiliğine göre inceleyen çalışmaya göre, Türkiye imalat sanayinde önemli bir maliyet avantajına sahip görünüyor.

POTANSİYEL VAR

Türkiye’nin rekabet avantajını sağlayan en önemli faktörler olarak ise düşük ücretler ve liranın dolar karşısında gerileyen değeri öne çıkıyor. İmalat Sanayi Maliyet Endeksi’ne göre imalat sanayinde global dengeler değişirken, Türkiye listedeki avantajlı konumunu koruyor. Türkiye, 97 endeks değeri ile Çin ve Tayvan’la başa baş rekabet ederek dünya klasmanında yedinci sıradaki yerini koruyor. Araştırmaya göre ucuz üretimde Çin kan kaybederken, ABD yükselişe geçti. Listede Türkiye ise yerini koruyor. ABD’deki üretim maliyetleri 100’e eşitlenerek hazırlanan imalat sanayi maliyet endeksine göre ucuz üretimde global dengelerin de değiştiği görülüyor.
En fazla ihracat yapan ilk 30 ülkeye bakıldığında Türkiye’nin maliyet konusunda oldukça rekabetçi olduğunu, ancak bu rekabetçiliğin ihracat rakamlarına yeteri kadar yansımadığını belirten BCG Türkiye Yönetici Ortaklarından Aykan Gökbulut, “İhracat oranımız 2000 yılından beri yıllık ortalama yüzde 14 ile büyüyor. Ancak, 2013 sonu itibariyle Türkiye’de ihracatın gayri safi milli hâsılaya oranı sadece yüzde 19 düzeyinde” dedi ve ekledi: “Bu rakam, maliyet olarak daha rekabetçi olduğumuz ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye, 500 milyar dolarla, 2023 için potansiyelini yansıtan bir ihracat hedefine sahip ve bu hedef, Türkiye’nin dünya ticaretindeki payının yüzde 0.83’den yüzde 1.46 çıkması anlamına geliyor.”  Rapora göre Türkiye, yabancı yatırım çekebilmek ve ihracatını daha da artırabilmek için, ileride daha da iyi değerlendirmesi gerektiği birçok avantaja sahip durumda. Raporda Türkiye’yi öne çıkaran bu avantajlardan bazıları şöyle sıralandı:

Genç nüfus: Avrupa ülkeleri arasında çalışabilecek yaşta kişi sayısı en yüksek ülke Türkiye ve ortalama yaş 29.
Lokasyon: Türkiye hızlı gelişen ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasında bir köprü konumunda. Türkiye maksimum 4 saatlik uçak yolculuğu mesafesi ile 1 milyar kişiye ve 21 trilyon dolar GDP’ye erişim sağlıyor.
Sağlıklı bankacılık sistemi: Türkiye’nin bankacılık sistemi gayet sağlıklı bir sermaye yeterlilik oranına sahip.
Düşük vergi oranları: Türkiye, yaklaşık yüzde 20 seviyelerindeki kurumsal vergi oranı ile birçok ülkeden avantajlı durumda. Vergiler; Brezilya, Hindistan ve EU ülkelerinde yüzde 30-35 seviyelerine çıkıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)