BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTurizmde dalgalı toparlanma 2023'e kadar devam edecek----

Turizmde dalgalı toparlanma 2023'e kadar devam edecek

Turizmde dalgalı toparlanma 2023'e kadar devam edecek
16 Eylül 2021 - 14:23 www.finansgundem.com

EY (Ernst & Young) tarafından hazırlanan Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2021 raporuna göre  varyantların dünya genelinde kısıtlamaları yeniden gündeme getirmesiyle turizmde dalgalı toparlanma  devam edecek.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, Türkiye'nin turizm ve  konaklama piyasasına ilişkin hazırladığı Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2021 raporunun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre  Haziran 2021 yılı itibarıyla uçuşların açılması, aşılamaların hız  kazanması ve Temmuz 2021 itibarıyla da kısıtlamaların azaltılmasının  etkisiyle turizm sektöründe toparlanma yaşanacağı öngörülüyordu. Ancak  aynı dönemde ortaya çıkan delta varyantının hızla yayılması, ülkelerin  kısıtlamaları yeniden uygulamaya almasını gündeme getirdi. Bu  belirsizlik ortamında açıklanan ilk yarı verileri öngörülen  toparlanmanın gerçekleşmediğine işaret ederken, özellikle uluslararası  turizmin iyileşme sürecinde dalgalanmalar olması bekleniyor. İç  turizmin ise daha hızlı bir toparlanmayla 2021'in ikinci yarısında  önceki yıllara kıyasla büyüme kaydedeceği öngörüsü, beklenen  canlanmanın gerçekleşmemesiyle belirsizliğini koruyor. Raporda   salgının gidişatına bağlı olarak turizm sektörünün 2019 ve öncesi  seviyesindeki durumuna 2023 yılından önce gelemeyeceği öngörülüyor.

Türkiye pandemi öncesinde ilk 10 turizm destinasyonu arasındaydı

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre Türkiye, 2019 yılında ziyaret eden  turist sayısı bakımından dünya genelinde ilk 10 turizm destinasyonu  arasında yer aldı. Türkiye'de 2019 yılında turizmin gayrisafi milli  hasılaya doğrudan katkısı 37,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 51,9  milyon ziyaret eden turist sayısı ve 34,5 milyar dolar turizmden elde  edilen gelir ile son 9 yıldaki en yüksek rakamlara ulaştı. Kişi başı  ortalama harcama 666 dolar, gecelik ortalama harcama ise 68 dolar  oldu. 2019 yılında 7 milyon ziyaretçi ile Rusya, Türkiye'ye en çok  turist gönderen ülke oldu. Almanya 5 milyon turist ile ikinci sırada  yer alırken, Almanya'yı 2,7 milyon turist ile Bulgaristan, 2,6 milyon  turist ile İngiltere ve 2,1 milyon turistle İran takip etti.

2021 yılının ilk yarısında Türkiye'yi 6,7 milyon turist ziyaret etti

Pandeminin başlangıç yılı olan 2020'de Türkiye'nin turizm geliri %65  düşüşle 12,1 milyar dolara, Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı ise %69 düşüşle 15,8 milyona geriledi. 2020 yılında da Türkiye'ye en çok  turist 2,1 milyon kişi ile Rusya'dan geldi. Rusya'yı 1,2 milyon  ziyaretçi ile Bulgaristan, 1,1 milyon ziyaretçi ile Almanya, 821 bin  ziyaretçi ile İngiltere ve 386 bin ziyaretçi ile İran takip etti.

Türkiye'nin turizm geliri, kısıtlamaların kısmi olarak başladığı 2020  yılının ilk çeyreğinde 4,1 milyar dolar olarak, 2021 yılının ilk  çeyreğinde ise 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.  2021'in ikinci  çeyreğinde turizm gelirinin yaklaşık 3 milyar dolar olarak  gerçekleşmesiyle birlikte 2021'in ilk yarısında 5,5 milyar dolar  turizm geliri elde edilmiş oldu. Türkiye'yi 2020 yılının ilk  çeyreğinde 5,6 milyon kişi, 2021 yılının ilk çeyreğinde ise 2,6 milyon  kişi ziyaret etti. 2021 yılının ikinci çeyreğinde 4 milyon kişinin  ziyaret etmesiyle 2021 yılının ilk yarısında yaklaşık 6,6 milyon kişi Türkiye'yi ziyaret etmiş oldu.

Turizmde yabancı yatırımcı ilgisi devam ediyor

Raporda  Türkiye'nin 44 şehrinde 368 otele sahip 23 yabancı markalı  otel zinciri bulunduğu belirtiliyor. En çok yabancı markalı otel  zincirine sahip olan il 140 otel ile İstanbul olurken, İstanbul'u 45  otel ile Antalya ve 25 otel ile Muğla takip ediyor. Bununla birlikte  raporda büyük otel gruplarının 2021 yılı ve sonrasında açmayı  planladıkları 74 otel bulunduğu ve Türkiye'ye olan yabancı yatırımcı  ilgisinin devam ettiği ifade ediliyor.

Sektöre finansal destek gerekebilir

Rapora göre  salgının etkisini arttırmasıyla birlikte turizm  sektöründe finansal borçların yönetimi zorlaştı. Turizm sektörü borç  yükünün 16 milyar dolara ulaştığının belirtildiği raporda, sektörün bu  borç yükünü kendi öz kaynaklarından karşılamasının güç göründüğü ve  finansal destek gerekebileceği ifade ediliyor.

Tatil tercihlerindeki değişim Türkiye için fırsat

Sektörün toparlanmasının önündeki en büyük engelin seyahat  kısıtlamalarının sürekli olarak uygulanmasının yanı sıra seyahat ve  sağlık protokollerindeki koordinasyon eksikliği olduğunu dile getiren EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Ticari Gayrimenkul İşlemleri Direktörü Gün Gökkaya konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizin daha önceki dönemlerde de yaşadığı zorluk ve ardından  canlanma ve iyileşmeyi deneyimlemiş olmasıyla gelişen dayanıklılığı Türkiye için güçlü bir rekabet avantajı yaratıyor. Pandemi döneminde  kalabalık ortamlardan uzaklaşma ve sosyal mesafe gerekliliği sebebiyle  kişilerin tatil tercihlerinde bireysel olarak yapılabilecek  etkinlikleri tercih etme eğilimi arttı. Her şey dâhil konseptli  konaklama işletmeleri yerine kamp yapma, karavan kiralama, denize  erişimi olan ev kiralama, tekne kiralama ve butik otellerden yana  tercihler ön plana çıktı. Kitle turizmi anlayışından alternatif turizm  türlerine doğru değişen bir trend oluşuyor. Daha az insan temasının  mümkün olduğu doğa temelli turizmde artış eğilimi beklenirken, bu  eğilim Türkiye için bir fırsat oluşturuyor. Ulaşımda ise Türkiye'de  uçak yolculuğu yerine araç kiralamanın daha çok tercih edilme  eğiliminde olduğunu gözlemliyoruz."

 

Hava yoluyla Antalya'ya gelen turist sayısı 6 milyonu geçti

Havacılıkta normale dönüş 2024'ü bulabilir

Ayakta alkışlandı! Türk Hava Kuvvetlerinin göz bebeği

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)