BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKazandıran SohbetlerTunçbilek: Pardus’un halka arz geliri yatırıma akacak----

Tunçbilek: Pardus’un halka arz geliri yatırıma akacak

Tunçbilek: Pardus’un halka arz geliri yatırıma akacak
08 Haziran 2022 - 07:55 www.finansgundem.com

Vizyoner bir bakış, büyük hedefler, geleceğe yatırım, ülke ekonomisine katkı…Enerji, iletişim teknolojisi ve gıda sektörünün ‘girişim avcısı' Pardus Girişim’in Genel Müdürü Mehmet Selim Tunçbilek, halka arza saatler kala, dev adımları anlatıyor..

VOLKAN KARSAN – FINANSGUNDEM.COM / KAZANDIRAN SOHBETLER

Borsa İstanbul’da halka arzlar tüm hızıyla devam ediyor. Şimdi sırada Pardus Girişim var… Bu konuda merak ettiklerimizi öğrenmek için “Kazandıran Sohbetler”de bu kez konuğumuz A1 Capital Yönetim Kurulu üyesi ve Pardus Girişim Genel Müdürü Mehmet Selim Tunçbilek…



“YATIRIMCILAR ARTAN HALKA ARZLAR SAYESİNDE İYİ ŞİRKETLERE DAHA UYGUN BÜTÇELERLE ORTAK OLMA İMKÂNI BULABİLMEKTEDİR”

- Sayın Tunçbilek önce biraz sizi yakından tanıyalım ve A1 Capital şirketinizin şapkasını takmanızı rica ederek, Borsa İstanbul’da artan halka arzların yatırımcı açısından ne anlama geldiğini yorumlamanızı rica edelim…

- 1988 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nde lisans, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde yüksek lisans eğitimi aldım. 1990 yılından bu yana özellikle menkul kıymetler alanında olan şirketlerde üst düzey yöneticilik görevleri yaptım. 2013 yılından bu yana da Adalet Komisyonu bünyesinde Borsa ve Sermaye Piyasaları konularında, akredite olarak bilirkişilik görevim var. Halihazırda A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum…

Borsa İstanbul’da artan halka arzlar ile pazardaki ürün sayısı ve çeşitliliği artmıştır. Yatırımcılar bu sayede iyi şirketlere daha uygun bütçelerle ortak olma imkânı bulabilmektedir. 2020 yılının mart ayında BİST 100 Endeksi 800’lü seviyelerde seyrederken, giderek artan yatırımcı ilgisi ve talebin etkisiyle BİST 100 Endeksi bugün 2.600’lü seviyelere ulaştı. Bu durum yaklaşık olarak yüzde 250 oranında bir artışı ifade etmektedir. Eğer son iki yılda yapılan halka arzlar hiç yapılmasaydı, yatırımcılar Borsa’daki mevcut hisseleri alabilmek için çok daha fazla prim ödemek zorunda kalacaklardı. Örneğin, son iki yılda yapılan halka arzlar olmasaydı bugün 10 TL olan X şirketine ait payların fiyatı talep fazlalığından dolayı belki 15 TL olacaktı ve yatırımcılar daha primli bir fiyattan yatırım yapmış olacaklardı.

2020 yılının mart ayında BİST 100 Endeksi 800’lü seviyelerde seyrederken, giderek artan yatırımcı ilgisi ve talebin etkisiyle BİST 100 Endeksi bugün 2.600’lü seviyelere ulaştı. Bu durum yaklaşık olarak yüzde 250 oranında bir artışı ifade etmektedir. Eğer son iki yılda yapılan halka arzlar hiç yapılmasaydı, yatırımcılar Borsa’daki mevcut hisseleri alabilmek için çok daha fazla prim ödemek zorunda kalacaklardı.

Son iki yılda artan talebe paralel olarak halka arzlara önemli bir imkân tanınmış olup bu durum yatırımcının lehine sonuçlar doğurmuştur. Artık yatırımcılar daha çok alternatif ürün arasında kıyaslama yapıp kendileri için en uygun olanı seçebilmektedir. Ayrıca piyasada arz eksikliği nedeniyle oluşabilecek köpük fiyatlamalardan dolayı zarar görme ihtimalleri giderek azalmıştır.

Ekonomik konjonktüre göre yatırımcı talebi devam ettiği sürece halka arzların sayısının artması olumlu olup, yatırımcı talebinde yavaşlama gözlemlendiğinde ise halka arzlarda yavaşlama görülebilir. Her halükârda halka arz bir yatırım kültürü olarak geçtiğimiz iki yılda sermaye piyasalarımızda önemli bir gelişim gösterdi. Bu hem ülke ekonomisi hem halka açılan şirketler hem yatırımcılar hem de sektör için çok önemli bir kazanım olacak.

 

“GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIKLARI AYNI ZAMANDA YATIRIMCILAR AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR RİSK YÖNETİM FONKSİYONUNU DA YERİNE GETİRMEKTEDİR”

- “Global fırsatlara ve gelişime açık vizyoner yatırım kararlarınızı birlikte alalım” sloganınızdan yola çıkarak bir girişim sermayesi şirketi neler yapar, bizi aydınlatır mısınız?

- Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları sermaye piyasası mevzuatında özel olarak düzenlenmiş kurumlardır.

Bu kurumların tanımlarından ve kuruluşlarından gelen vizyonları, büyüme potansiyeli olan, finansman ihtiyacı ve finansal kaynak yönetimi konularında destek verilmesi halinde hem paydaşlarına hem ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek nitelikte fikirle yola koyulmuş olan girişimlere stratejik yatırımlar yapılmasıdır.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları bu amaçla yapılacak yatırımların kurumsal zemine oturtulmuş, düzenleyici otorite tarafından kavramsal ve fiili çerçevesi çizilmiş yapılardan oluşmaktadır.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, start-up şirketlerini yatırım öncesinde büyük bir finansal birikim ve analiz kabiliyetiyle inceleme ve değerlendirmeye tabi tutarlar. Riskli gördükleri noktalarda sahip oldukları finansal kapasiteyi bu şirketlerin büyümesi için aktarırlar. Özetle riskin profesyonel bir şekilde yönetilmesini sağlarlar.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları aynı zamanda yatırımcılar açısından çok önemli bir risk yönetim fonksiyonunu da yerine getirmektedir. Start-up yatırımları doğası gereği içinde risk unsuru barındırır. Örneğin; yeni kurulmuş bir start-up firmasının, hasılatı veya potansiyeli ne kadar olursa olsun SPK düzenlemeleri ve Borsa İstanbul düzenlemelerinde yer alan halka açılma ve kotasyon şartlarını sağlamadığı sürece Borsa’da işlem görmesi mümkün değildir. Bu düzenlemelerin amacı start-up yatırımlarının getirmiş olduğu risklerin bireysel yatırımcıdan en azından belli ölçüde uzak tutulmasıdır.  Ancak girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, start-up şirketlerini yatırım öncesinde büyük bir finansal birikim ve analiz kabiliyetiyle inceleme ve değerlendirmeye tabi tutarlar. Riskli gördükleri noktalarda sahip oldukları finansal kapasiteyi bu şirketlerin büyümesi için aktarırlar. Özetle riskin profesyonel bir şekilde yönetilmesini sağlarlar.

“55 MİLYON TL NOMİNAL DEĞERLİ PAYLAR, TAMAMI PARDUS GİRİŞİM’İN KASASINA GİRECEK ŞEKİLDE SERMAYE ARTIRIMI YOLUYLA SATILACAK”

- Halka arz sloganınızda oldukça iddialı: “Geleceği tasarlayan bu güçlü girişime siz de ortak olun…” Halka arz sürecinizi ve beklentilerinizi aktarabilir misiniz?

- Pardus Girişim’in ilk yatırımından itibaren temel vizyonu geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve fırsatlara uygun bir iş modeli olan şirketlere yatırım yapmak oldu. Yatırım yapılacak sektörler ve bu sektörlerdeki şirketler hep bu gözle değerlendirmeye tabi tutuldu. Gerek finansal tablolarımızdan gerek izahnamemizden de görülebileceği üzere en büyük yatırımımız enerji sektöründe oldu. Ancak enerji sektörü yatırımımızı yaparken de konvansiyonel enerji üretim faaliyetleri hiçbir zaman ilgi alanımıza girmedi. Yalnızca geleceğin enerjisi olduğuna inandığımız yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaptık. Enerji yatırımlarımız yalnızca güneş enerjisi ve bio kütle tesislerine yönelik oldu.

Bugün itibarıyla yapmış olduğumuz yatırımlar sayesinde doğaya hiçbir şekilde zarar vermeyen, aksine zararlı gaz üretimini engellediği için bunu da ekonomik değere çevirebilen bir yapımız var. İştirakimiz Arf-Bio yenilenebilir enerjinin enerji üretim faaliyetlerinin yanında en önemli gelir kaynakları karbon kredisi satışı ve gübre satışı olacaktır. Bunlar son derece sofistike bir şekilde kurgulanmış ve sürdürülebilirliği ön planda tutan iş modelleridir.

İletişim teknolojisi alanında biliyorsunuz oldukça iddialı bir büyüme çizgisi olan Turk.Net’e yatırım yaptık. Turk.Net’in iş modeli, sektördeki çizgisi ve geleceğe yönelik beklentileri bizi çok etkiledi.

Benzer şekilde DMR Unlu Mamüller’in de yine etkisini şimdiden hissettiğimiz temel gıda ürünlerindeki artan ihtiyaç çerçevesinde yakın zamanda ülkemizde önemli bir konumda olacağına inanıyoruz.

Geleceğin yatırımlarını yapıyor olmak bizim için çok kritik bir çizgi. Halka arz yapısını belirlerken de halka arzın tamamının Pardus Girişim’i büyütecek şekilde sermaye artırımı yoluyla yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda 55 milyon TL nominal değerli paylar tamamı Pardus Girişim’in kasasına girecek şekilde sermaye artırımı yoluyla satılacak. İlave talep gelmesi halinde ise 11 milyon TL nominal değerli mevcut ortaklara ait paylar ek pay satışı yoluyla satılacak.

Bu kadar selektif bir yatırım sisteminin biz yatırımcılar tarafından büyük ilgi göreceğine inanıyoruz.

Bugün itibarıyla yapmış olduğumuz yatırımlar sayesinde doğaya hiçbir şekilde zarar vermeyen, aksine zararlı gaz üretimini engellediği için bunu da ekonomik değere çevirebilen bir yapımız var. İştirakimiz Arf-Bio yenilenebilir enerjinin enerji üretim faaliyetlerinin yanında en önemli gelir kaynakları karbon kredisi satışı ve gübre satışı olacaktır.

 

“HALKA ARZDAN ELDE EDİLECEK GELİRİN TAMAMI DA PARDUS GİRİŞİM’İN VİZYONU ÇERÇEVESİNDE YAPACAĞI YATIRIMLARIN FİNANSMANINDA KULLANILACAK”

- Halka arzdan sonra sanırım girişimciler için daha güçlü bir yapı arkalarında olacak, bu konuda biraz da hedeflerinizi anlatır mısınız?

- Tabi yukarıda belirttiğim gibi halka arzın temel amacı Pardus Girişim’in yeni yatırım yapma gücünün artırılması. Halka arzdan elde edilecek gelirin tamamı da yine Pardus Girişim’in yukarıda izah etmeye çalıştığım vizyonu çerçevesinde yapacağı yatırımların finansmanında kullanılacak. 

Burada fon kullanım yeri raporunda belirtildiği üzere yenilenebilir enerji yatırımlarımız yine önceliğimiz olacak. Hem içinde bulunduğumuz küresel enerji darboğazı hem giderek artan enerji ihtiyacı hem de dünyanın bu artan ihtiyacı karşılayacak kadar geleneksel kaynağının kalmadığını görüyoruz. Bunun için daha sofistike çözümler üreten enerji şirketleri bizim için vitrinde olmaya devam edecek.

Bunun yanında ülkemizde gerçekten geleceği şekillendirebilecek nitelikte çok kıymetli fikirleri olan insanlar ve girişimler var. Bu fikirler bizim için çok değerli. Biz halka arzdan sonra bu fikirlere de yatırım yapmak, fikirlerin büyüyüp ülkemiz için bir ihtiyacı karşılayacak, hayata dokunacak kabiliyete sahip bir yapıya kavuşması için de var gücümüzle çalışacağız ve bu fikirlere hem finansal hem de bilgiyi içeren kaynak ayırmaya gayret edeceğiz. 

Prof. Dr. Üstün: Çiçek aşısı olanlar 'maymun çiçeği’nden korkmasın!

Sandık: Otomobil dövizden de altından da fazla kazandırıyor

Serdar Eser: Yatırımcılar açısından GYO hisseleri iyi bir tercih

TÜRKODER Kurucu Başkanı Boyacı hedefi gösterdi: 100 milyon turist, 100 milyar dolar gelir

Prof. Dr. Helvacı: Bence Spor Yasası lüzumundan ağırdır

İstanbul’un 'asırlık' şekerlemecisi Feridun Dörtler: Tatil şekerden daha tatlı!

Dr. Yaşaroğlu: Zekât ekonomik büyüme ve kalkınmaya destek olur

Prof. Dr. Yaşar Bilgin: Almanya’da hekimlik hayal değil ama prosedür çok zor

Ufuk Tarhan: Blockchain yerkürenin dijital hali, ikizi, izdüşümü